Korthugd og levende fra fronten i dagens Vest-Ukraina
Isaak Babels (1894–1940) krigsfortellinger etterlater sterke inntrykk fra en kaotisk tid i europeisk historie.
ORDKNAPP MESTER: Russisk-jødiske Isaak Babel er kjent for å skape fargerike, levende verdener med færrest mulig ord. «Rytterarmeen« ble først utgitt i 1926. Babel ble henrettet av Stalins regime i 1940.
Wikimedia Commons
Forlaget Oktober var både sent og tidlig ute med Isaak Babels Fortellinger fra Odessa i 2015. Tidlig, fordi vi fortsatt ikke forstod hvilken verdenshistorisk katastrofe krigen i Ukraina snart kom til å bli. Sent, fordi det alt da var over 90 år siden historiene faktisk ble skrevet.
Rytterarmeen er fortellingene Babel skrev enda litt tidligere. De er basert på notatbøkene fra hans tid som korrespondent i en konflikt man skal være unnskyldt hvis man aldri har hørt om: Den polsk-sovjetiske krig av 1919–21.
Armeen i bokas tittel var en militærgruppe under den russiske borgerkrigen. Den ble også kalt Budjonnys kavaleri, etter grunnleggeren Semjon Budjonnyj. Opprinnelig var den en kosakkisk geriljagruppe, men vokste og spilte en avgjørende rolle på bolsjevikenes side. Senere gikk det trått, og rytterarmeen ble slått tilbake av polakkene i slaget ved Warszawa i 1920. Konarmija, som den kalles på russisk, fikk likevel en særlig plass i sovjetiske myter.
Bestill abonnement her
KJØP