Krigsdagboken Zov anmeldt: «Inntektene bør gå til Ukraina»
Den russiske soldaten Pavel Filatjev skrev bok fra slagmarken i Ukraina. Hvordan skal man forholde seg til noe slikt?
RØMTE: I Pavel Filatjevs bok blandes beskrivelser av livet på slagmarken med sinte utfall mot Russlands ledelse, som har latt den russiske hæren forfalle. Filjatev bor i dag i Frankrike.
Vigmostad & Bjørke
I januar tok leiesoldaten Andrej Medvedev fra den beryktede Wagner-gruppen seg over den norsk-russiske grensen. Så snart han ble pågrepet i Pasvik, søkte han asyl. Historien ble fyldig dekket i norske medier, og er derfor kjent for mange. Men Medvedev ikke er den første russeren som har flyktet fra krigen i Ukraina. Han er heller ikke den første som har fått hjelp av aktivisten Vladimir Osetsjkin, som selv er politisk flyktning, bosatt i den franske kystbyen Biarritz.
I fjor organiserte Osetsjkin enveisbillett til Paris for den 34-år gamle russiske soldaten Pavel Filatjev, etter at han publiserte en kontroversiell tekst på internett om sin deltakelse i invasjonen av Ukraina. Ved ankomst til flyplassen Charles de Gaulles postet Filatjev en video hvor han rev i stykker sitt russiske pass og skylte det ned i do.
Filatjevs bok, som han skrev på mobiltelefonen, har senere blitt oversatt til engelsk, fransk, tysk, og en rekke andre språk og utgitt i bokform. Turen er nå kommet til Zov: En russisk soldats forbudte dagbok fra krigen i Ukraina. Det er en utgivelse som nødvendigvis vil bli møtt med sterke og blandede følelser.