Anmeldelser

«Som å bli kastet inn i en Narnia-bok»

Årets mest unike teateroppsetning inviterer publikum inn i et klesskap og ut til en magisk verden på andre siden – bokstavelig talt.

I en teglsteinsbygning midt mellom industri og høyblokker på Økern i Oslo, tar en helt spesiell teateropplevelse form. Med kun 20 billetter per forestilling, settes følelsen av å få være med på noe eksklusivt allerede før stykkets start.

Nordpolen Magiske Trikketransport har ingen ordinær scene eller rader med plyjskledde stoler for publikum. I stedet beveger vi oss – delvis til fots, delvis som trikkepassasjer – rundt i forskjellige rom av bygningen. Rammefortellingen knytter seg til en magisk trikkevogn som tar deg til selveste Nordpolen. I mange tiår har passasjerer kunnet reise hit, for å legge igjen sitt aller høyeste ønske.

Nå står imidlertid trikkens fremtid på spill. Kapitalistiske krefter har besluttet å jevne trikkelinjen med jorden.

.

Kappløp

Med et knippe skuespillere som evner å kommunisere direkte med publikum, dras vi lukt inn i handlingen fra første stund. Allerede ved inngangsdøren møter Obos’ administrerende direktør for Eiendom oss. En beskjeftig dame som entusiastisk forteller om planene for å bygge et gigantisk kjøpesenter så fort de får sprengt bort trikketransporten. Den videre ferden inn i forestillingen blir et kappløp mot tiden for å nå frem til Nordpolen, med trusselen og den administrerende direktør hakk i hæl.

Det kunstneriske teamet bak – Feil Teater i samarbeid med Kloden teater – lykkes med høy kunstnerisk kvalitet i hvert ledd av forestillingen. Her er skuespillere med naturtro innlevelse, komisk timing og en evne til å improvisere med publikummere som aktivt skulle komme til å gripe mer inn i handlingen enn det er lagt opp til.

Å bokstavelig talt innlemme oss i det som skjer, er nemlig en viktig del av forestillingen, og noe av det som bidrar til magien mange av de minste garantert føler på. Å lete etter en bortgjemt nøkkel, ta vare på krukken med usynlighetspulver, eller slå inn koden for å detonere en bombe, hører til handlingene man tar del i.

Med et knippe skuespillere som evner å kommunisere direkte med publikum, dras vi lukt inn i handlingen fra første stund

—  Kjersti Juul
.

Detaljrikdom

Scenografien er som å bli kastet inn i en Narnia-bok, der man går gjennom skap som åpenbarer nye landskap, kryper inn i buken på udyr eller blir invitert på julegløgg i hjemmet til en som er mistenkelig lik julenissen. Tar man en titt i hylla til høyre står en kanne julemagi og en boks flyvebrygg.

Detaljrikdommen i kulisser og rekvisitter bidrar til en realisme midt i eventyret, der ingen flik av omgivelsene avslører «sømmene» og det nitidige arbeidet som må ligge bak. Forestillingen er basert på intervjuer med barn fra hele Oslo, stemmene deres får vi på øret når vi skyves rundt i trikken med hodetelefoner på. Barnas drømmer og ønsker for julen blir til en del av lydkulissene.

Konseptet bygger videre på fjorårets produksjon 11-trikken går til Nordpolen, og gjør sin egen vri på det å være juleforestilling. Mens en familie på fire må betale over 2.000 kroner for å se juleforestillingen Snøsøstera på Det norske teatret, deler Nordpolen Magiske Trikketransport ut gratis billetter.

Rettet mot barnefamilier med lav inntekt, byr de på et sårt tiltrengt teatertilbud og et dypt solidarisk prosjekt i årets kanskje dyreste måned.

---

Teater

Nordpolen Magiske Trikketransport

Produksjon, regi, manus: Vilde Johannessen og Sebastian Skytterud Myers

Scenografi: Tobias Lehrskov-Schmidt

Kostymer og skulpturdesign: Frida Vige Helle

Lys og video: Thomas Gallagher

Musikk: Nils Oortwijn

Lyd: Thomas Gallagher og Sebastian Skytterud Myers

Skuespilllere: Peter Moseng, Sindre Seip, Eirin Schou Fævelen, Vilde Johannessen, Sebastian Skytterud Myers og Patrik Asplund Stenseth

Produsert av Feil Teater i samarbeid med Kloden teater

---

Les mer om mer disse temaene:

Kjersti Juul

Kjersti Juul

Kjersti Juul er scenekunstanmelder i Vårt Land. Har du tips eller innspill til Kjersti, send en e-post til post@kjerstijuul.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser