Anmeldelser

Klar for litt julestemning? Her er årets julemusikk-favoritter

Det finnes ingen høytid som har skapt mer musikk enn julen. I år er kvaliteten spesielt høy, mener vår anmelder Olav Egil Aune. Her er hans favoritter.

Nå, i nervøsitetens tidsalder, skal vi feire jul og mirakelets komme – igjen. Når vi syns det er for mye verden, da må vi forminske den, ikke utvide og forstørre. Det er menneskets vesen. Å feste øynene på barnet i krybben er å forminske verden. Du ser noe så lite, som er større enn det største – et øyeblikk som fanger. Det kan vi ta inn.

«Nest etter Guds hellige ord er det ingen ting som skal prises og takkes, som musikken», sa komponisten Michael Praetorius. Det finnes heller ikke noen høytid som har skapt mer musikk enn julen. Vi lovsynger og glemmer alt som er rundt oss for en tid, ikke alt – ikke de vi skal ta oss av, fordi de er del av del av lovprisningen. Musikken hører julen til.

Hvert år kommer det et utall av juleplater, som peker i den retningen, utelukkende. Jeg har hørt en del av dem i mitt lønnkammer, og tør å anbefale dem alle, hver til sitt bruk. Et par trekker noe ned, men det er det. Det går fram av teksten. I år blir det ikke stjerner eller kongler, det er såpass mange som fortjener en «sekser», at det ville være pinlig, i det minste urettferdig!

Jeg har prøvd å være så objektiv som mulig, og enda er kvaliteten usedvanlig høy. Og spredningen er stor. Hver kan finne sin sjanger! Altså noe for alle, hver mann/kvinne har sine egne ører og sin opplevelse. Visst arbeider kulturindustrien målbevisst på å «utstyre» oss med samme ører som sidemannen. Det er en simpel forutsetning for masseproduksjonen. Men hver og en av oss har sin tid og sin musikk, og den går gjennom ørene.

Pietistenes glade jul

Herrnhuter Weihnacht - til adventsbilaget 2021.

Årets desidert mest interessante juleplate: Herrnhuternes julemusikk og sanger. Brødremeningheten, som herrnhuterne også kalles (herrnhut: Herrens beskyttelse), ble organisert på begynnelsen av 1700-tallet og slo seg ned i Sachsen i Tyskland. Her forkynte de og la sterk vekt på Guds nåde, og understreket med tyngde at menigheten er Jesu brud.

Herrnhuterne har sine egne, sterke tradisjoner – mange kjenner den herrnhutiske julestjernen, som nå produseres i stor stil og brer seg over hele verden, også i Norge. En fantastisk stjerne (se cd-omslag), som stråler og er konstruert på meget avansert vis.

Herrnhuterne har også en rik sangtradisjon, som vi denne julen får stifte bekjentskap med på plate – liflig, munter sang i sterk tillit til at Gud er med. Det er svært fint gjort, ikke forfinet, men med en eim av vanlig menighetssang. Herrnhuterne hadde menigheter i Christiania, Bergen og Bragernes (Drammen), og ble en inspirator – blant annet – for Hans Nielsen Hauge (mange av dem ble haugianere). Lytt til dette, det er sjelden vare.

---

Herrnhuter Weihnacht (jul)

Vocal Concert Dresden, Peter Kopp, Dresdner Instrumental-Concert

Berlin Classics 0302307BC/Naxos Norway

Prøv spor 1

---

Indrefileten

The Choir of King's College med julealbumet In the Bleak Midwinter, 2021.

Jul og Carols – det er engelske katedralkor, og på toppen der igjen: Koret ved King’s College Cambridge. Av og til kommer de med en ny juleplate, den er her i år – oppkalt etter den knusende vakre In the Bleak Midwinter, de framfører to utgaver, også den mest kjente av Gustav Holst. Opptakene er gjort fra den tradisjonelle Festival of Nine Lessons and Carols for Christmas Eve – altså julaften i fjor.

Dette er indrefileten av korsang, roen som skaper dette lyset som får oss til å innse at jorden er hellig mark og saligheten vår naturlige tilstand. Musikk er det eneste språk vi har for tid, tid er noe som foregår «før» og «etter» – midt i er musikken, som stanser oss. Slik er det når King College synger. Du store tid, for en gave.

---

In the Bleak Midwinter. Christmas Carols from King’s

The Choir of King’s College

KGS0060/Naxos Norway

Anbefaling: Prøv spor 15

---

Orgel-meditasjon

Christmas Bells - orgelmusikk fra Belfast Cathedral

Jeg skulle gjerne sittet i benkerad 12 da denne ble spilt inn på det store orgelet i Belfast-katedralen. Det er den nylig tilsatte organisten Matthew Owens som gir oss ny og gammel julemusikk – alt fra Johann Sebastian Bach og en snutt av den franske, sjarmerende barokkomponisten Louis-Claudes Daquin sjarmerende julemusikk, til Frans Liszts Weihnachtsbaum og som sendelse ut i verden, Garth Edmundsons Christus Advenit.

Det er for det meste av det duse slaget, nytt som gammelt. Ingen skrekk for kortpustede nye ting, alt føyer seg inn i en rekke av det noen vil kalle kjedelig, andre vidunderlig. En hildring av gamle, kjente julemelodier går gjennom hele programmet, til og med en livlig utgave av Ding Dong!Merrily on High. En førjulsgave for den som vil musikk-meditere seg inn i høytiden. Meget høy teknisk kvalitet.

---

Christmas Bells. Organ Music from Belfast Cathedral

Matthew Owens (orgel)

Resonus RES10293/Naxos Norway

Anbefaling: Prøv spor 18

---

Belfast–jul

Album 2021, A Belfast Christmas med Belfast Cathedral Choir og Matthew Owens

Nord-Irlands nasjonale katedral – St. Anna i Belfast – er markedsplass for denne fine innspillingen av korsanger til jul. Det er en stille entusiasme som slår gjennom, når de framfører Gary Davisons Rorate coeli desuper! ­– ja, alt de gjør.

Katedralen har stått der i mer enn 100 år, og det har vært sunget mange toner under kirkehvelvet, det vil si inn i hjertene. Nytt og gammelt om hverandre, det vil si gammelt arrangert på nytt, signert korlegender som blant andre Philip Ledger og John Rutter, den siste en populær komponist blant norske kor.

Det er mildt avstemt, alt som ett – med noen kledelige brudd. Det er en framførelse med publikum, det er antakelig det som gjør den så umiddelbar.

---

A Belfast Christmas

Belfast Cathedral Choir, dir: Matthew Owens

Resonus RES10292/Naxos Norway

Prøv spor 3

---

Fred og juleglede

In dulci jubilo, Julemusikk av Michael Praetorius, SWR Vokalensemble Stuttgart, die Marcus Creed

Praetorius – navnet lyder bade litt «kjedelig» og alderdommelig fremmed. Og likevel: Han har skrevet en av de vakreste julesangene vi har: En rose er utsprungen/Det hev ei rose sprunge. Jeg får klump i halsen når jeg nevner navnet. Og klump i halsen får jeg når jeg hører koret ved Südwest Deutsche Rundfunk synge den på denne platen, som tåler hele adventstiden, og julen med.

Praetorius var en av reformasjonens målbærere – denne platen er mettet med hans nydelige, friske utgaver av Nun komm, der Heiden Heiland, Wachet auf, ruft uns die stimme, Wie schön leuchtet der Morgenstern og Vom Himmel hoch, da komm ich hier, ikke bare én utgave men tre/fire av hver.

Koret er blant de beste, de synger fred inn i sinnet. Og så til slutt: Det hev ei rose sprunge. Tårene sitter løst. Så hva er skjønnhet, om ikke denne flammende musikken?

---

In dulci jubilo

Julemusikk av Michael Praetorius

SWR Vokalensemble Stuttgart, dir Marcus Creed

SWR Classics 19109 CD/Naxos Norway

Prøv spor 4

---

Trompeter og basuner

Sächsische Weihnacht med Ludwig Güttler, 2021

Når Gud vil si noe viktig, bruker han basuner og trompeter. Skal vi si engleinstrumentene. «Julebyen» Dresdens hofftrompeter, Ludwig Güttler, har laget uendelig mange plater med lødig messingblåsemusikk, denne gangen er det jul.

De som har vært i Dresden kjenner til mirakelet, gjenoppbyggingen fra krigsruinene av den enorme Frauenkirche – i sin tid den største kirken nord for Alpene. Den ruver fortsatt, og er med sin særegne akustikk et yndet sted for musikere. Denne platen er spilt inn der: Sächsische Weihnacht (Jul i Sachsen).

Sachsen er ikke minst kjent for sine julepyntverksteder (ikke plastikk, ekte tre). De eksporteres som samleobjekter over hele verden. Her blåses det: Alt fra Beethoven til Vivaldi, og Jeremiah Clarke. Til dels korte snutter, mye rundt et minutt (av en eller annen grunn). Men uansett: Skulle et skolekorpsstyre finne på å gi en gave til jul – ja, her er den. I høyeste grad også for voksne.

---

Sächsische Weihnacht

Blåseensemble ledet av Ludwig Güttler

Berlin Classics 0301639BC/Naxos Norway

Prøv spor 7

---

Splintrer mørket

O nata lux - album fra The Zurich Chamber Choir, 2021.

Ifølge den kjente, tyske julesangen «En rose er utsprungen», var Jesus født «midt i kalde vinter, og det i dypest’ natt». The Zurich Chamber Singers usedvanlig vakre juleplate O nata lux (Lys født av lys) forteller om lyset som splintrer kulden og mørket.

Det er tradisjonelle julesanger og hymner, alt fra Bach til Britten, og til slutt In the Bleek Midwinter i sitt naturlige element, velkjent tonesatt av Gustav Holst. Det er kammersang av høyeste klasse – slikt, i enkle sanger, kan ofte bli kjølig og påfallende «lærd», slik er det ikke her. Fast sunget, men varmt i foredraget.

Og: Her dukker plutselig middelalderhymnen O magnum mysterium opp, signert norske Marcus Paus) – ti minutter med marimba og kor, beundringsverdig tett på den lysende teksten.

---

O nata lux

The Zurich Chamber Choir, dir: Christian Erny.

Berlin Classics 0301601BC/Naxos Norway

Prøv spor 11

---

Julesangens «tre tenorer»

Christmas Carols med The King’s Singers, 2021.

The King’s Singers – julekonsertenes «tre tenorer» eller julesangenes Sound of Music, om det går an å si det slik. Suveren a capella-sang av seks menn, men nokså kunstferdig og søkte arrangementer. Alle har bakgrunn i det berømte koret ved King’s College.

Framførelsen er som vanlig i en stil, som tenderer operette, og som kan gangene litt i øregangene etter hvert. Repertoaret er som på en lødig julekonsert med alle slags sjangre blandet – mange vil ha det sånn, The King’s er verdensyndlinger, de synger over hele verden.

Her finner vi sjelefredens O magnum mysterium og John Taveners O, do not move ved siden av Frohliche Weinacht uberall (Gledelig jul til alle). En rapsodi, på sett og vis. Kvikt og morsomt, for dem som er der. Fungerer antakelig bedre på konsert.

---

Christmas Carols

The King’s Singers

Signum SIGSC 683/Naxos Norway.

Prøv spor 4 og 5

---

Jul i hjemmene?

Carol of the Bells, utgitt november 2021

Det engelske koret Sixteen er en julegjenganger, årets plate markedsføres med «en julesamling til frelse», som de sier. Koret er et av Englands beste, meg forekommer det litt kjedelig. Tørt.

Samlingen er av den slags som gjør meg litt svimmel: gammelt og ikke altfor spennende nytt. Lederen, Harry Christophers, skriver i omslaget at han håper å bringe julen inn i hjemmene, det kan det godt hende at han gjør, men for meg er utvalget og sammensetningen merkelig lite engasjerende.

En typisk julesang (eller carol) er noe som omfavner grunnleggende følelser, ord og musikk som er både enkle og nære. Her er ihvertfall enkelt og mindre enkelt, alt fra Chilcotts Advent Antiphons til Carol of the Bells, som ble kjent gjennom Alene hjemme-filmene på kino. Godt, men lite engasjert.

---

Carol of the Bells

The Sixteen, dir: Harry Christophers

Coro 16188/Naxos Norway

Prøv spor 8

---

1600-talls jul

An Elisabethan Christmas - utgitt november 2021

Hvordan ble julen feiret på 1500/1600-tallet? Det får vi vite når et av gammelmusikkens aller fineste ensembler, Fretwork og sangeren Helen Charlston spiller opp. Det er klart, fem gamber låter mildt og svinger seg lett i rommet, Helen Charlstons mezzosopran legger seg nesten som en androgyn stemme over – den er rå og nær, en merkelig, nesten skummel og likevel uhyre tiltalende stemme, den må bare høres.

I dronning Elisabeths tid sto julefeiringen høyt, den var strengt regissert: Faste inntil julaften, deretter braket det løs. Men ikke løssluppent. Julen skulle det dveles ved, det er denne musikkens og sangens vesen.

Dette er fremført i en protestantisk setting – sobert og tankefullt atmosfærisk og med liv og rørende lyst. En frisk og virkningsfull «lytteplate».

---

An Elizabethan Christmas

Fretwork. Helen Charlston (mezzosopran)

Signum SIGCD 680/Naxos Norway

Prøv spor 1 og 2

---

Jul på fransk

Noël Éternel gir julemusikk på fransk.

Franske julekrybber er sirlige og på en måte spesielt glade. Slik er julemusikken også, både i seg selv og måten den framføres på. Det er sjarmerende når franske barnekor synger Glade jul, det er enda mer «snø» på den enn i tyske og norske utgaver.

Det er med vemod man hører på koret fra Notre-Dame de Paris, som fremdeles ligger i grus. Men her er humøret oppe. Det er to CD-er, én med opptak fra en konsert (forsiktig hosting må påregnes) og én med fransk barokkmusikk og julesanger. Midt i siste avdeling får vi Arcangelo Corellis smektende Julekonsert.

Det er en underlig plate, litt hjemmesnekret, etter moderne standard: Jeg tenker: Dette er for frankofile. Veldig mye smittende barnesang.

---

Noël éternel

Maîtrise de Radio France og Maîtrise Notre-Dame de Paris

Alpha 422/Naxos Norway

Prøv spor 1

---

Takk for nåden

Bach Magnificats - utgitt november 2021

Det er med Bach som med kjærlighet, vi får aldri, aldri nok. Musikken hans gjennomstrømmes av en livseliksir, som stadig forynger virkningen på oss. Gjennom julehøytiden er han en uuttømmelig gledesspreder – Juleoratoriet, tenker de fleste på.

Men vente-og forventningstiden har også sitt – hans mykt, duvende Marias lovsang, Magnificat. Det finnes i utallige innspillinger, men denne – som nå riktignok kommer i ettertraktet reprise – har alt: Tilbedende undring, ettertanke, en opplyst og gjennomlyst tillit, lettheten uten at den blir for lett – i det hele tatt et lag under Jonathan Cohen, som spiller og synger liv i enhver tro.

Dette er kritikeres favoritt. Og ikke bare Johann Sebastians Magnificat, sønnene Johann Christian og Carl Phillip Emanuels også.

Alt slår igjennom som takk for nåden.

---

Bach Magnificats. Johann Sebastian Bach, Johann Christian Bach, Carl Phillip Emmanuel

Olivia Vermeulen (mezzo-soprano), Joélle Harvey (soprano), Thomas Bauer (baritone), Iestyn Davies (counter-tenor), Thomas Walker (tenor), Jonathan Cohen, Arcangelo

Hyperion CDA 68157/Naxos Norway

---

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser