Franske filmer med andre merkelapper enn «drama», til nød «dramakomedier», er sjeldne svaler utenfor landet egne grenser. Når vi tenker på fransk film som mer sofistikert enn amerikansk eller norsk, er det fordi vi ikke serveres et representativt utvalg, men for produksjoner spesialtilpasset filmfestivaler og et kresent publikum. Sjangerfilmene – som skrekk og folkelig komedie – egner seg bare unntaksvis som for eksport og tendensen bare øker:
Der fordums fransklærere med alpelue kunne humre til brede komedier med Gerard Depardieu, synes dagens franske filmimport mer alvorlig – eksistensialistiske, stillfarne filmer om familie og identitet, som Celine Sciammas Lille mamma, som hadde premiere forrige uke.
Men unntaksvis finner buskis-komedier som Velkommen til Paris og overskridende kunst-horror som Climax veien til norske kinoer, gjerne ved hjelp av de aller minste distributørene.
---
Film: Drama/Skrekk
Titane
Regi: Julia Ducournau
Med: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Mara Cissé
Frankrike 2021
1 time, 48 minutter
Aldersgrense : 15 år
---
Gullpalmen
Og nå har altså rocka og uavhengige Another World Entertainment tilgjengeliggjort Titane for nordmenn. Det er grunn til å tro at det ville skjedd uansett, men mange er nok ekstra nysgjerrig på filmen etter at den – temmelig oppsiktsvekkende -vant Gullpalmen i Cannes i juli, en pris mange mente norske Verdens verste menneske lå an til å vinne. Da regissør Julia Ducournau mottok hederen - som den andre kvinnelige filmskaper i historien – var det i konkurranse med kapasiteter som Bruno Dumont, Francois Ozon, Asghar Farhadi og Nanni Moretti og deres bunnsolide filmer, trygt plantet i «drama»-sjangeren.
Kroppsgrøsser
Lite føles «trygt» ved Titane, som sorteres som skrekk-undersjangeren body horror – mest kjennetegnet av grafisk vold mot og forandring av menneskekroppen. Sjangeren teller en hel del snuskete og spekulative produksjoner, kanskje til og med overveiende, men også filmene til den relativt anerkjente kanadieren David Cronenberg. Kulturhistoriske bautaer som Mary Shelleys roman om Dr. Frankensteins monster (1818) og Ridley Scott-gjennombruddet Alien (1979) trekkes gjerne frem som tidlige body horror-artsrepresentanter.

Vanskelige hemmeligheter
Titane lar oss bli kjent med hovedpersonen Alexia i det hun som liten jente indirekte forårsaker en bilulykke som resulterer i en hodeskade. Hun kommer ut av sykehuset med et stygt arr over, en plate av titan under pannebrasken og en foraktfull holdning til foreldrene og omgivelsene.
Denne historien er definitivt ikke for alle
— Einar Aarvig, kritiker
Som ung voksen frister Alexia en karriere som lettkledd danser på høylydte bilutstillinger – det skal dessuten vise seg at hun er lystmorder med flere seriedrap på samvittigheten. Ja, har hun en samvittighet? Det første drapet vi ser i filmen er på en innpåsliten beundrer, en mulig overgriper. De neste er på en uskyldig flørt og ditto festdeltakere. Før vi kommer så langt har Alexia hatt samkvem med en bil, og har alle trekk på graviditet. Etter å ha satt fyr på barndomshjemmet, og forkledd seg som gutt – blant annet ved å brekke nesen – finner Alexia trygghet hos brannmesteren Vincent, men hvor lenge kan hun holde på sine vanskelige hemmeligheter?

Brytninger
Der tradisjonell skrekkfilm gjerne trekker veksler på den tyske ekspresjonismens dunkle gotikk, spraker og gnistrer det av farger i Titane. Grusomhetene får dermed et slags show-preg over seg – det er meningen at de skal føles som en visuell fest.
Men slett ikke på en uforpliktende og lettvint måte – tematikken viker ikke unna eksistensielle spørsmål om identitet, familie og ondskap. Forholdet mellom Alexia og Vincent skildres med varme og forståelse for begges behov for tilhørighet og å bli sett.
Brytningene mellom overskridende, detaljert vold, subtile psykologiske nyanser og eksplosiv fargebruk gjør Titane til en særegen opplevelse – til en film med udiskutable kvaliteter. Å gi den Gullpalmen for beste film i Cannes-festivalen fremstår som et djervt valg av juryformann Spike Lee & Co. For denne historien er definitivt ikke for alle.