Nedenom og hjem med pastor Hildebrandt

Tro, utroskap og sammenbrudd – Jonathan Franzens er tilbake, gudskjelov.

EN MODERNE DICKENS: I den ene mursteinstykke romanen etter den andre har Jonathan Franzen, som en moderne Dickens, tatt temperaturen på tiden vi lever i – og løgnene vi forteller oss selv, skriver Hilde Slåtto. Også i «Korsveier» er familien et laboratorium for å utforske et skakkjørt Amerika.
Publisert Sist oppdatert

Kjære all verden, for en sentrifuge en blir sugd inn i når en bestemmer seg for å tilbringe tid med Jonathan Franzens dysfunksjonelle, frenetisk snakkesalige og hardt kriserammede familie. Med romanen Korsveien, den første i en bebudet trilogi, har USAs største samtidskronikør klart det igjen – med en historisk roman.

Veiskille

De siste årene har Jonathan Franzen ment at hele verden nå står ved en korsvei. I sine to siste essays Slutten på jordens ende (2019) og What if We Stopped Pretending (2021) går han hardt og direkte ut mot alle som fortsatt har en tro på at miljøforandringene kan bremses. Franzen har provosert mange med å si rett ut at denne retorikken og tankegangen er med på å sinke mulighetene for å handle til det beste for naturen og naturmangfoldet. Det er først når vi tar av skylappene og tør innse at slaget er tapt at vi vil komme ut av vår handlingslammelse.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP