Anmeldelser

Tove Bøygard tenner et bål av vilje

ANMELDELSE: Albumet «Eld» drar oss inn i en varme, som både svir og omslutter oss.

Tove Bøygards nye album slår gnister, mens tårene spretter. Det er så hudløst, oppriktig og sjelevrengende, fra en artist som aldri har lagt skjul på at hun har slitt med angst og uro hele livet. Men som også har opplevd en betingelsesløs kjærlighet som kan være sterkere enn alt. Slikt blir det gjerne gode sanger av.

---

Album Folk/Rock

Tove Bøygard

Eld

Lucky B Records, 12.01.2021

---

Den store kjærligheten

Kombinasjonen av Tove Bøygards gode stemme, midt i et stort og luftig lydbilde fylt til randen av country, folk og rocke-elementer, og tekster som berører oss langt inn i dypeste hjertekammer, river oss ut av likegyldighet og overfladiskhet. Eld drar oss inn i en varme, som både svir og omslutter oss.

Det er nemlig slik, jamfør Tove Bøygard, at den store kjærligheten, fra noen som virkelig bryr seg uten å ha skjulte agendaer, trumfer det meste. Slik vi hører om det i «Hellu»: «Du har gjedd meg æve, drigji meg upp i frå botn.»

Det er stor forskjell på de artistene som bare fremfører, og de som formidler. Tove Bøygard er en formidler av rang

Men selv oppe i lyset, kan skyggene komme krypende: I «Suggje» hører vi et gufs: «Frå dei skjelve-skjøre åre som eg trudde var forbi.»

Livet er ikke lett for noen: Venner og slektninger dør. «Bøte vengji» er en bønn om at noen må komme og løse opp knutene når ulykker og død rammer oss: «So no treng eg deg. Til å bøte, både vengji, hjarte og sjel.»

Asfalt og røtter

Første gang jeg traff Tove Bøygard var i 2008. Hun var hun aktuell med albumet Røre ved deg sammen med søsteren Anita Bøygard. Jeg intervjuet dem utenfor Oslo Sentralstasjon, midt oppi miljøet hvor søstrene jobbet frivillig blant rusmisbrukere. Låttitler som «Nokon som deg», «Røre ved deg», «Har deg no», «Sterk nok» og «Syrg ikkji, gråt ikkji» vitnet om et sosialt og medmenneskelig engasjement, også da til et roots-basert lydbilde.

På neste duoprosjekt, Blågras på Skrindo, hadde søstrene forlatt asfaltlivet i hovedstaden til fordel for gress, kyr og frisk luft på småbruket hvor de vokste opp: på Skrindo i Votndalen i Ål i Hallingdal. Tekstene bar preg av nærheten til naturen.

I senere år har Tove Bøygard bodd på Skrindo, og gitt ut solo-albumene Tove Bøygard (2010), Jord (2018), og altså den rykende ferske Eld, hvor hun fortsetter å ta for seg grunnelementene livene våre, enten vi lever urbant eller på bygda, om vi er mann eller kvinne, gammel eller ung.

Skyldfølelse

Eld handler ikke om den romantiske floskelen «tilbake til landsbygda», men tilbake til en bevisstgjøring om at vi mennesker gjør oss selv, og andre, best når vi blir mindre egoistiske, materialistiske og selvgode.

«Skuld» handler om skyldfølelsen mange bærer på, fordi vi har tatt feil veivalg og beslutninger, som noen ganger har vist seg å være direkte ødeleggende. En skyldfølelse Tove Bøygard også mener vårt rike fedreland må ta innover seg, når vi ikke ville ta imot flere enn 50 flyktninger fra den nedbrente Moria-leiren.

Så la oss lære av feilene våre, oppfordrer hun, i stedet for å grave oss ned i dem: «Legg skuld og åk i aske, tenn eit bål av vilje».

Tove Bøygard og bandet hennes.

Formidler

På «Arman i kors» bryter et musikalsk inferno løs, som et ekko fra folk-punk-bandet Pearly Catz, som Tove Bøygard var med i midt på 2000-tallet.

Hun vrenger stemmen i fortvilelse, over at så mange av oss bare sitter med hendene i kors i all vår overflod og rikdom, mens store deler av jordas befolkning lider.

Når hun smeller til med strofen: «basta og bunde i vår otte og komfort», hører jeg den samme intense dynamikken og desperasjonen som jeg hører hos en av mine norske favorittsangere, nemlig Kine Hellebust.

Disse kvinnelige sangerne greier ikke, og de prøver sannsynligvis heller ikke, å legge bånd på det engasjementet de brenner for og formidler.

Det er stor forskjell på de artistene som bare fremfører, og de som formidler. Tove Bøygard er en formidler av rang.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser