Anmeldelser

Trøst og veivalg i vanskelige tider

Kamilla Wigestrand skriver sanger om sårbarhet, uro og vilje, som går rett inn i hverdagen til særlig unge mennesker som sliter under koronapandemien.

Debutalbumet Bare så du vet er personlig og ufiltrert, uten å bli privat – og det er skåret til beinet. Musikalsk er det den 23 år gamle artistens eget pianospill som dominerer, og som støtter opp under hennes litt skjøre, men også klangfulle og karakteristiske, stemme. En stemme som hun med all tydelighet stoler fullt og fast på.

Kamilla Wigestrand trenger hverken maskiner eller velkjente pop-formler. Hun holder også konsekvent stemmen sin nede, i et lavmælt landskap hvor ordene er viktigere enn stemmeprakten.

Er det flere enn meg som har sett det patetiske i at dommere i all verdens tv-sendte sang-konkurranser først hever blikket, og nikker anerkjennende til hverandre, når sangeren foran dem «drar til» og tøyer stemmebåndene til bristepunktet?

Kamilla Wigestrand gjør det stikk motsatte: Hun vil Ikke imponere, men informere. Less is more! Går det virkelig an å høre musikk og en knappenål falle samtidig? Her er det verdt å prøve.

Uten sikkerhetsnett

Platedebutanten er likevel ikke sparsom når det gjelder å by på seg selv i tekstene. Om hun ikke henter dem fra sitt aller innerste hjertekammer, så kan det ikke være langt unna: Sjelden opplever vi en artist på hennes alder som så til de grader legger fram sitt sårbare og lengtende unge menneskesinn som her. Også midt i livets skjønnhet, lurer hele tiden en dunkel uro.

Mot og tilstedeværelse

Åpningslåten «En dag til» slår an tonen: «det var så enkelt å gå seg vill. Jeg går i blinde mot det du vil. Det var så klart der jeg var, men her. Jeg faller i det mørket som du er».

Slik fortsetter hun å spørre seg: hvordan man kan nå frem til en som ikke vil komme hjem, eller redde en som er langt fra land?

«Kan du se at jeg står her?» spør hun i «Når du våkner». «Len deg på meg, jeg holder deg her», synger hun videre. Ikke med overbevisende kraft, men med mot og tilstedeværelse. I neste låt, «Bli her», hører vi årsaken til at hun henvender seg til den andre: «Det som var lett å være blir litt tyngre enn du kan bære».

Et stykke lenger ut i livsvandringen, i låten «Ord», spør Wigestrand seg om hva vi er når alt vi har tar slutt? Hvem vi er når alle bånd er brutt? Finnes det fremdeles dører å åpne, om vi ser litt mer, og gjør litt mer, i stedet for å bare stole på ordene som veiviser? Dette er også ei plate om veivalg.

Stå sammen

Kamilla Wigestrands tekster fremstår i stor grad som kjærlighetserklæringer til en som har, eller har vært, fraværende i livet hennes. I anledning utgivelsen, sier hun at slike sangtekster lenge har vært dagboken hennes. Den åpne og undrende måten sangene er skrevet på, gir dem likevel et større, og mer allmenngyldig, perspektiv: Det handler om å stå sammen i tykt og tynt, om å ikke slippe taket i hverandre når ufreden og utryggheten truer.

Den unge Asker-jenta var forutseende uten å vite det, da hun skrev låtene til denne plata: med tekster som går direkte inn i en langvarig, og nå oppblussende, koronatid.

Nå er det særlig yngre mennesker som rammes, og som trenger å bli tatt vare på. Selv om ikke yngre mennesker er blant de mest utsatte for å få alvorlige sykdommer, er de - jamfør en undersøkelse ved Universitetet i Bergen - i høyeste grad utsatt for angst, depresjon, ensomhet og andre psykiske lidelser som følger med pandemien.

Små ord fra en reflektert ung artist er ingen mirakelkur, men kan i det minste minne oss om hva vi kan gjøre for hverandre for å mildne korona-konsekvensene.

Viktig stemme

Kirkelig kulturverksted (KKV) har en lang tradisjon på å løfte fram unge og nye stemmer, ikke minst kvinnelige stemmer. Ofte har de gått under radaren til andre selskaper, som gjerne har sett etter en oppfølger til den forrige pop-suksessen, enn etter originalitet og nyskapning.

KKV har løftet fram Kari Bremnes, Marthe Wang, Ellen Sofie Hovland, og tidligere i år, Marie Løvås.

Kamilla Wigestrand minner mest om Frida Ånnevik, som kanskje er den fremste kvinnelige sangeren og låtskriveren vi har i dag.

Godt å vite at det er flere artister med trygghet og mot til å være seg selv, både musikalsk og tekstlig, på gang.

---

KKV

  • Bare så du vet
  • ALBUM: Vise/pop
  • Kamilla Wigestrand

---

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser