Anmeldelser

Kvinnen står igjen med skammen

At en kvinnelig lærer vikles inn i et seksuelt forhold til en elev, er det laget film om før. Men regissør Henrik Martin Dahlsbakken kommer likevel godt fra det.

Riktignok har 29-åringen skrevet et manus som til forveksling ligner Det er meg du vil ha av Sonja Evang med regi av Dag Johan Haugerud (2014). Her spilte Andrea Bræin Hovig en 32-årig kvinnelig, gift lærer som innleder et forhold til en 15-årig, bråmoden elev.

I en monolog fortalte hun om hendelsene ti år etter at de fant sted. Det var en perle av en film som viste at menneskehjertet er gåtefullt. Skuespilleren formidlet meget troverdig hvordan lidenskapen tok kontroll.

Mann – jente

Filmhistorien har jevnlig vært innom temaet der en voksen forelsker seg i en mindreårig. Mannen som faller for den seksuelt bråmodne jenta, er mest berømt uttrykt i Vladimir Nabokovs roman Lolita fra 1955. I 1998 kom det tre filmer med Lolita-tematikk (Trees Lounge, Babyface og Lolita) som alle endte med at omgivelsenes raseri mot den voksne elskeren får utløp i vold, sågar drap.

Lolita var ubehagelig nok innhyllet i et romantisk slør med smektende fioliner for å idyllisere at læreren Humbert forelsker seg i en 12-åring. Like fullt klistrer ord som pedofili og overgrep seg til slike forhold. I dag er det neppe mulig å si noe nytt og interessant om en asymmetrisk kjærlighetsrelasjon mellom en voksen mann og en tenåringsjente.

LES OGSÅ: ­Dahls­bakken imponerer med fire spillefilmer på tre år – men Rett vest blir for overflatisk.

Kvinne – gutt

Kvinne-gutt-forholdet er ikke like oppbrukt. Man minnes kvinnen (Kate Winslet) og tenåringen i The Reader (2008), men hun manglet enhver innsikt i at hun kontrollerte et barn.

Nå har Dahlsbakken fått Bræin Hovig til å igjen spille en lærer som innleder et forhold til en ung elev, dog med en aldersforskyvning fra Haugeruds film. Markus er en 16 år gammel elev på videregående og dermed over den seksuelle lavalder. Gymlæreren Anita er 25 år eldre. Det som skjer, er forbudt etter straffelovens paragraf 193: «Den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold, straffes med fengsel inntil 6 år.»

Men det fine med fiksjoner er at vi kan bore i menneskesinnet for å studere drivkrefter som er sosialt, moralsk og juridisk uakseptable. Hvorfor blir Anita et lett bytte for den selvsikre, pågående og ubetenksomme Markus? Hvorfor sier hun ikke stopp selv om hun vet at det kreves av henne som ansvarlig voksen?

Hun overrumples

Verken Evang/Haugerud eller Dahlsbakken er apostler for å få endret samfunnets straffereaksjon overfor den forbudte lidenskapen, en strenghet som skal hindre overgrep mot barn. Men det både Det er meg du vil ha og En affære lykkes med, er å vise spriket mellom den subjektive, irrasjonelle opplevelsen av et seksuelt forhold og omgivelsenes fornuftstyrte tolkning av det samme.

Anita forsøker å sette grenser for Markus. Problemet er at hans flørtende tilnærmelser som til og med inkluderer rosebuketter på døra hennes, slår inn en kile i de såreste lengsler. Den travle advokatektemannen som hun møtte via nettet, har to voksne barn fra før, men har ikke gjort henne gravid. Han har nok med jobben (og attraktive kvinner på kontoret); følgelig blir Anitas begjær og drømmer på ingen måte tilfredsstilt hjemme.

Dahlsbakken viser hvordan den rasjonelle kontrollen files ned hos henne, fra den skremmende erotiske dragningen mot Markus i første gymtime til den senere fullbyrdes i seksuell omgang. Snart vendes forholdet til at hun blir den pågående.

LES OGSÅ: Dag Johan Haugeruds roman har et sjeldent godt blikk for menneskenes usikre omgang med hverandre.

Hjertets gåter

På troverdig vis formidler skuespiller Andrea Bræin Hovig hvordan lidenskapen tar over styringen i Anitas sinn. Hun er mesterlig i å bruke latter og smil til å få fram hvordan de kroppslige møtene gjør henne beruset av lykke, for så å snu til fortvilet gråt da hun oppdager at Markus dater en jevnaldrende jente og slett ikke vil satse på gymlæreren. Han spilles skamløst og freidig av Tarjei Sandvik Moe (fra Skam-serien).

Den sjokkerende erkjennelsen av å bli dumpet driver fram nye sider i Anita, sider som i all sin falskhet ikke er pene der hun desperat forsøker å beholde unggutten i sin favn.

Birollene, som oppdager hva som har skjedd, tolkes av et knippe dyktige skuespillere. Særlig er Mattis Herman Nyquist eminent i rollen som Anitas innpåslitne og sleipe kollega.

En innvending

Med En Affære har Dahlsbakken imponerende nok levert fem spillefilmer og én novellefilm til kino i løpet av fire år. Slikt kan også bli heseblesende. I forrige film, Rett vest, var han for overflatisk om sorgbearbeidelse.

Men nå borer han dypere. Likevel irriterer det meg at Anita er dømt til å tape. Den kjølige advokatektefellen fra Oslos vestkant snakker ned at hun jobber som lærer; kollegaen hans rynker brynene over at de to møttes via nettdating.

Kjærlighet gjør blind, heter det. Det er nok riktigere å si at begjæret fortryller og fortroller. Men når menn utfolder seg seksuelt grenseoverskridende, får de ofte gå videre selv etter at sannheten om det forbudte avsløres.

Kvinnen, derimot, står alene igjen med skammen. Slik føyer Anita seg inn i rekken av kvinner som trykkes ned i offerrollen, ute av stand til å reise seg igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser