Epos på tomgang

Fartein Horgar dykker ned i norsk slavedrift og europeisk imperialisme i Paradisets elendige, den første av fem romaner om det dansk-norske koloniveldet i Karibia.

Vår anmelder savner mer av de moralske diskusjonene som også var en del av den europeiske koloniseringen – og mer futt i karakterene. Det går for mye på tomgang, skriver han om Fartein Horgars roman .
Publisert Sist oppdatert

Etter å ha drept sin voldelige far på en dramatisk fisketur, havner unggutten Johannes Hauge på flukt. Den ender på en dansk fregatt på vei til den karibiske øya St. Thomas. Johannes forlater moren og forbrytelsen, og får tjeneste på skipet som frakter de som skal etablere Dansk Vestindia. Her, langt unna norsk klima og et liv i fengsel og fattigdom, starter det dansk-norske koloniveldet, som strakk seg fra 1672 til 1917.

Klassereise

Den norske fattiggutten viser en lojalitet og arbeidsmoral som driver ham inn i en oppsiktsvekkende klassereise. For langt unna hjemlandet - blant europeere som legger stedets befolkning under seg i en ekspanderende slavedrift og slavehandel - kan den som arbeider hardt nok, nå langt. Du er din egen lykkes smed, og Johannes smir. Han sikrer seg raskt fortroligheten til guvernør Jørgen Iversen, kongeveldets stedfortreder i Det Danske Vestindiske kompani. Johannes får sin første slave, stiger i gradene, arbeider opp et forråd av de viktigste ting som han igjen kan bytte i enda viktigere ting: Et esel, servise, en tomt, en seng.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP