Anmeldelser

Pave på prøve i «The Young Pope»

The Young Pope leverer et fascinerende paveportrett det er umulig å bli klok på.

Hva gjør at noen mennesker søker makt? Den nye dramaserien The Young Pope kan få deg til å stille deg selv spørsmålet. For finnes det egentlig noen mektigere mann enn paven?

Den nyutnevnte paven er den unge amerikaneren Lenny Belardo (Jude Law). Pave Pius den 13. er kjekk og karismatisk, men også kompromissløs og kontroversiell. Det er ingen mild og forsonende figur som har inntatt Vatikanet, men en arrogant og selvbevisst mann, som røsker opp i det bestående.

Hva er egentlig motivasjonen hans? Har den unge paven et veldig stort ego eller en enorm dedikasjon til Gud?

The Young Pope er åpen for begge tolkninger.

Gud er viktigst

Selv om Lenny er valgt fordi kardinalene mener han gjør seg godt på TV, velger paven selv en annen strategi. I møte med Vatikanets merkevaresjef nekter han å la seg avbilde til de offisielle paveproduktene. Hans ansikt skal være skjult, også når han taler til menneskene som har møtt fram på Petersplassen. For det spiller vel ingen rolle hvordan paven ser ut? Det er tross alt Gud som er viktigst.

I skriftemålet sier den nye paven at han ikke har noen synder, bortsett fra en: At samvittigheten hans ikke anklager ham for noe som helst. Når han senere skal skrifte igjen, sier paven til Don Tommaso (Marcello Romolo), som tar imot skriftemål fra store deler av Vatikanet, at han ikke tror på Gud. Når paven ser Don Tommasos skrekkslagne reaksjon, beroliger han med at det bare var en spøk.

Men kan vi være sikre på at paven snakker sant denne gangen?

LES OGSÅ: Sci-fi-serien Westworld utforsker hva som kan skje når vi prøver å skape noe i vårt bilde

Sta og egenrådig

The Young Popes største styrke er at paven aldri blir en kjedelig figur. Han skifter mellom å framstå arrogant og intelligent, og Jude Law gir inntrykk av at det skjuler seg mye grums under den glatte overflata. Hans pavefigur er en fyr du ikke blir klok på. Vi vet ikke engang om han er konservativ eller liberal.

Serien spiller i tillegg på kontraster, med en pave som krever å få Cherry Coke Zero til frokost i det ene øyeblikket, og snakker med store ord om å sette Gud først i det neste. The Young Pope har også mange absurditeter, som kardinal Voiello (Silvio Orlando) sine skitne drømmer om Venus fra Willendorf, en 20.000 år gammel steinskulptur av en fyldig og naken kvinne. Vekslinga mellom det absurde og det alvorlige gjør serien ekstra interessant.

LES OGSÅ: – Religion i TV-serier blir fort enten veldig destruktivt eller veldig misjonerende, sier TV-forsker.

Spektakulære omgivelser

Regissør Paul Sorrentino fikk Oscar for beste fremmedspråklige film for Den store skjønnheten i 2013, og utforsker Vatikanets indre liv med trekk både fra thriller, såpeopera og politisk drama. Scenene fra Vatikanet er spektakulære, og musikken skifter mellom dramatiske strykere i en scene til et durende elektronisk ubehag i en annen.

Voiello skal være pavens nærmeste rådgiver, men må se seg tilsidesatt av søster Mary (Diane Keaton), nonna som tok seg av lille Lenny da han ble forlatt av foreldrene som åtteåring. Tross all misnøye fra kardinalene velger paven sin egen morsfigur som sin høyre hånd i pavegjerningen. Men selv om han møter søster Mary med varme og tillit, nekter paven henne i neste øyeblikk å kalle ham noe annet enn «hellige far».

Mens Voiello mobiliserer sine menn til å finne ut mest mulig om den nye pavens bakgrunnshistorie, presser paven Don Tommaso til å lekke det han har hørt om kardinalene i skriftemålene. Paven ber også søster Mary følge med på hva Voiello holder på med. I tillegg lusker det flere menn i kulissene: Lennys formådde mentor, kardinal Michael Spencer (James Cromwell), og mannen som også vokste opp hos søster Mary, kardinal Dussolier (Scott Shepherd). Og i motsetning til Lenny, fikk sistnevnte lov til å kalle søster Mary for mamma.

Er amerikanske Lenny Belardo en juksepave eller en skrytepave? Foreløpig er det umulig å vite noe sikkert.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Anmeldelser