Advarte mot Hauge som wahhabist
Det er ikke bare i vår tid at bokstavtro islam har et dårlig rykte. I 1804 advarte kirketopp mot Hans Nielsen Hauge ved å sammenligne ham med wahhabismens grunnlegger.
Adolph Tidemands berømte maleri Haugianerne. Bevegelsen som oppsto rundt Hans Nielsen Hauge fikk stor påvirkning på norsk samfunnsliv, men ble lenge ansett som en trussel av myndighetene.
Dette går frem i en forskningsartikkel som ble publisert i går i Historisk Tidsskrift. Frode Ulvund, professor ved Universitetet i Bergen, har undersøkt hvordan wahhabismen ble diskutert på starten av 1800-tallet. Og funnene overrasket ham: For i hele Europa, inkludert Skandinavia var det stor oppmerksomhet rundt radikal islam og konflikten mellom wahhabister og det osmanske riket på denne tiden. Og wahhabistene var faktisk så kjente, at de kunne brukes som skremmebilder i kampen mot Hans Nielsen Hauge og hans bevegelse.
Arrest
Det var biskopen i Kristiansand, Peder Hansen, som brukte argumentet da han i april 1804 skrev et brev til Det danske kanselli med sterke anklager mot lekpredikanten Hauge. Han skal ha spredt «fanatiske Grundsætninger» og forvillet den uopplyste allmuen til «Mistillid imod Statens Indretninger i Almindelighed, og den geistlige Stand i Særdeleshed». Hansen avslutter brevet med å antyde at Hauge forsøkte å etterlikne «hin Muhamedaner Abdul Vechab».