500 år preget av Luther-arven

Flere nye bøker peker på hvor sterkt Martin Luthers tanker har påvirket våre liv de siste 500 årene. Hans Nielsen Hauge settes i en nøkkelrolle i å ­befeste de nye ideene i Norge.

Maleriet av Julius Hübner fra midt på 1800-tallet, viser Martin Luther som spikrer opp sine teser på kirkedøren i Wittenberg, 31. oktober 1517. At det faktisk skjedde er historisk tvilsomt, men dagen regnes som startpunktet for reformasjonen.
Publisert Sist oppdatert

I morgen er det 500 år siden Martin Luther la frem sine teser som regnes som startskuddet for reformasjonen. At han spikret tesene på kirke­døren i Wittenberg, er tvilsomt rent ­historisk.

Det seneste året er det kommet­ en rekke bøker om Luther og hans betydning for kirke- og samfunnsliv. I den ferskeste, ­Reformasjonen – den store historien, har universitetslektor Kjetil Evjen og nå avdøde Frank Aarebrot trukket­ opp linjer gjennom de 500 årene etter reformasjonen. Som kolleger ved ­Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen ­jobbet de tett sammen om å skrive reformasjonshistorien.­ Manus ble levert kort tid før Frank ­Aarebrot døde i september.

– Det er vanskelig å tenke seg en enkeltperson med større innflytelse på det halve tusenåret som er gått, enn Martin Luther, sier Evjen.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS