Kultur

28 stavkirker pusset opp

Alle 28 stavkirker i landet er satt i stand i løpet av 15 år.

Riksantikvaren har satt opp denne listen over arbeidene som er gjort:

Borgund

Lærdal i Sogn og Fjordane. Fra 1100-tallet. Over 8000 takspon er skiftet ut med en tro kopi av hver eneste spon som måtte byttes ut. Skadet materiale på støpulen er skiftet ut. Altertavla er konservert.

Eidsborg

Tokke i Telemark – Fra 1250. Den middelalderske takkonstruksjonen er sikret ved at det er lagt en ny takkonstruksjon over den gamle. Kirkekunsten er konservert.

Flesberg

Flesberg i Buskerud. Fra 1100-1200-tallet. Blant annet er bygningsskader reparert og takbjelker utbedret. Eldre dekor er avdekket på den opprinnelige stavkirkedelen. Kirkekunsten er konservert.

Garmo

Maihaugen på Lillehammer. Fra middelalder. Kirken har fått nye takspon og har blitt tjæret. Kirkekunsten er konservert.

Gol

Folkemuseet i Oslo. Fra 1100-1200-tallet. Det er gjort store utbedringsarbeider på taket med omlegging av spon.

Grip

Kristiansund i Møre og Romsdal. Fra middelalder. Alterskapet fra middelalderen er konservert. Det er også lagt ny skifer på taket på kirken, og kirkespiret er tekket om.

Haltdalen

Trøndelag folkemuseum i Trondheim. Fra rundt 1170. Kirken fått nytt bordtak på skipet og ny spon på koret. Gavlveggen er reparert.

Hedalen

Sør-Aurdal i Oppland. Fra 1100-1200-tallet. Det er gjort store arbeider med skifertekkingen og grunnmurene er reparert. Kirkens berømte Madonna er blitt ført tilbake i kirken. Krusifiks og alterskap er konservert.

Heddal

Notodden i Telemark. Fra 1100-1200-tallet. Veggdekor er konservert. Støpulen og kirkegårdportaler har fått nye spon.

Hegge

Øystre Slidre i Oppland. Fra 1100-1200-tallet. Det er foretatt dreneringsarbeider utenfor kirken og råteskadete gulvbjelker er byttet ut.

Hopperstad

Vik i Sogn og Fjordane. Fra 1100-1200-tallet. Det er gjort store utbedringsarbeider på taket med omlegging av spon. Kirkekunsten er konservert.

Høre

Vang i Oppland. Fra rundt 1179. Den laftede støpulen er restaurert. Opphenget for klokkene har blitt endret. Tørrmuren under kirken er utbedret, og skifertekkingen er renset og kontrollert. Skadet stein er skiftet ut.

Høyjord

Andebu i Vestfold. Koret er fra sist på 1100-tallet, skipet fra siste del av 1200-tallet. Det er gjort store utbedringsarbeider på taket med omlegging av spon.

Kaupanger

Sogndal i Sogn og Fjordane. Fra 1100-1200-tallet. Kirkebygget er i god stand, og arbeidet på Kaupanger stavkirke har bestått av omfattende konservering av kirkekunsten.

Kvernes

Averøy i Møre og Romsdal. Fra middelalder. Skordene på kirken er reparert og råteskadd panel er skiftet ut. Veggdekor er konservert.

Lom

Lom i Oppland. Fra 1100-tallet. Kirkegårdsportalen er restaurert, og det er foretatt omlegging av spon på selve kirkegårdsmuren. Takspon er skiftet ut. Kirkekunsten er konservert.

Lomen

Vestre Slidre i Oppland. Fra 1100-1200-tallet. Det er gjort jekkearbeid for å stabilisere konstruksjonen. Råteskader er utbedret og mindre konserveringsarbeid på kirkekunst er utført.

Nore

Nore og Uvdal i Buskerud. Fra 1100-1200-tallet. Utbedring av råteskader og omlegging av spontak. Konservering av malt veggdekor.

Reinli

Sør-Aurdal i Oppland. Fra 1300-tallet. Det er gjort store arbeider med skifertekkingen og grunnmurene er reparert. Kirkekunsten er konservert.

Ringebu

Ringebu i Oppland. Fra 1100-1200-tallet. Kirken har fått nye spon på en rekke takflater og på spir. Vinduer er blitt reparert og kirkegårdsmurer er blitt utbedret. Store konserveringsarbeider på kirkekunsten.

Rollag

Rollag i Buskerud. Fra 1100-1200-tallet. Dreneringsarbeider er utført. Råteskader er utbedret. Store deler av tegltaket og takrenner er lagt om. Store konserveringsarbeider på kirkekunsten.

Rødven

Rauma i Møre og Romsdal. Fra 1100-1200-tallet. Tårnet ble løftet av og råteskader reparert. Kirkekunsten er konservert. Odda i Hordaland. Fra middelalder. Kirken er i god stand og det er kun utført mindre arbeider i eksteriøret.

Røldal

Odda i Hordaland. Fra 1100-tallet. Stavkirken er i god stand, og det er foretatt små utbedringer. Baldakinen er blitt konservert.

Undredal

Aurland i Sogn og Fjordane. Fra middelalder. Kirken ble løftet 30 cm og fikk nye grunnmurer. Veggdekoren er konservert.

Urnes

Luster i Sogn og Fjordane. Fra 1100-tallet. Kirken er rettet opp og nye grunnmurer er etablert. Store konserveringsarbeider på kirkekunsten.

Uvdal

Nore og Uvdal i Buskerud. Fra rundt 1168.Takflater er reparert og takspon er skiftet ut. Mindre konserveringsarbeider på dekoren.

Øye

Vang i Oppland. Fra middelalder. Takspon er skiftet ut.

LES OGSÅ: Kulturskatt må tjæres
LES OGSÅ: Uten røtter dør vi

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur