Kultur

Are med ny podkast om Bibelen

PODKAST: Are Sende Osen har allerede gjort den norske kongerekka til en podkastsuksess. Nå kommer 40 episoder om Bibelen i en ny podkastserie på NRK.

NRKs nye podkastserie har premiere 1. januar 2025. I løpet av de to neste årene skal komiker og skaperen av «Kongerekka», Are Sende Osen fortelle til sammen 40 episoder fra Bibelen.

– Meningen er at både de som tror og tviler, og de tror på helt andre ting, skal få utbytte av dette, sier Osen til Vårt Land.

Verdens mest solgte bok

Det er verdens mest solgte bok som nå blir podkastmat. Osen viser til et estimat som sier at Bibelen er solgt i 5 milliarder eksemplarer. Men sammen med produsent Ragnhild Sleire Øyen, har han spurt seg hvor mange som faktisk kjenner disse fortellingene i dag:

– Før kunne du knapt se et teaterstykke eller lese en roman uten å ta bibelreferansene. I dag er det ikke så mange som kjenner til historiene lenger. Derfor har vi tatt på oss oppgaven med å lage episoder om viktige fortellinger fra Bibelen, sier han.

– Og da sier vi ikke de «viktigste» … legger han kjapt til, for å komme eventuelle kritikere i forkjøpet.

De store svarte bøkene

Det er likevel sentralt stoff som tas opp i podkasten. Den startet med skapelsen, og skal etter planen avsluttes med apokalypsen. Serien følger for øvrig samme oppskrift som «Kongerekka», den populære NRK-podkasten der Osen forteller historien om alle Norges konger, eller «Vår Game of Thrones fra virkeligheten», som han har kalt den.

– Nå har vi tatt den ene store, svarte boka som de fleste har i bokhylla. Og nå går vi over til den andre, sier programlederen.

Vi har tatt på oss oppgaven med å lage episoder om viktige fortellinger fra Bibelen

—  Are Sende Osen

NRK har knyttet til seg bibelviter Jørn Varhaug ved Universitetet i Sørøst-Norge, som har lest gjennom manus og gitt tilbakemeldinger.

Målet er å fortelle noe som både er underholdende og lærerikt, understreker Osen, og viser til at det å kunne sin bibel, handler om å forstå kulturen.

For hvor ellers kommer uttrykk som «sluke en kamel», «ramaskrik» eller «hele sulamitten» fra? spør han. Dessuten er det mye livsvisdom i fortellingene:

– Det er grunnleggende menneskelige dilemmaer som blir tatt opp. Også er det ikke så lett å skjønne alt, men kanskje kan fortellingene likevel si oss noe? sier Osen.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kultur