Kultur

Nasjonalbiblioteket skal samarbeide med Vatikanet

SKRIFTLIGE KILDER: Med norsk spisskompetanse på digitalisering skal arkivet i Vatikanet åpnes og tilgjengeliggjøres. Der ligger store mengder skriftlig materiale om norsk historie.

– Jeg er rådgiver for paven på digitalisering av arkiv!

I 2024 markerer Nasjonalbiblioteket at det er 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov trådte i kraft, den første lovboka som gjaldt for hele landet.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre forteller at ett av spørsmålene for Nasjonalbiblioteket har vært hvor veien skal gå videre etter landslovsatsinga.

– Vi har tenkt at vi skal fortsette med arbeidet med skriftlige kilder til landslovjubileet. Vår rolle er ikke først og fremst å tolke historien på vegne av folk, men å gi deg kildene.

Konkret dreier det seg om tre prosjekter fram mot 2030: å samle og utgi skaldekvad (norrøn diktsjanger, ofte skrevet til hyllest, journ.anm.), å samle og utgi sagaene om Olav den hellige, og å gjøre tilgjengelig alle kildene til norsk historie i Vatikanets arkiv.

Vatikanarkivet har den største skriftsamlingen, vil jeg tro, av kilder til Norges historie samlet på én plass

Korrespondanse med Roma

La oss spole tilbake til middelalderen. I de 400 årene kristendommen i Norge er underlagt Den romersk-katolske kirke, driver Vatikanet omfattende oppfølging og kontroll på hvordan kirka driftes i Norge.

– I Norge har vi munkeordener, klostre i hele landet, og selvsagt et utbygd kirkeapparat med prester, biskoper og erkebiskop. Hvis en prest mister en finger, må han søke til paven om å få fortsette å være prest, fordi prester skal være perfekte og kan ikke ha handikap. Eller må en prest be om syndsforlatelse, må han søke til paven.

All denne korrespondansen, i tillegg til svært mye annet, finnes i arkivene i Vatikanet, forteller Sira Myhre.

** FILE ** In this photo provided by the Vatican newspaper L'Osservatore Romano, an unidentified prelate studies Inquisition documents in the Vatican Archive. The Vatican on Monday, Sept. 18, 2006 allowed first time access to millions of diplomatic letters, private correspondence and other documents in its secret archives spanning the 1922-1939 papacy of Pius XI which might reveal the degree of the concern at the Holy See for the growing persecution of Jews on the continent.  (AP Photo/Arturo Mari, L'Osservatore Romano, HO)

– Vatikanarkivet har en av de største skriftsamlingene av kilder til Norges historie i middelalderen.

Skal på privat audiens

Fordi Nasjonalbiblioteket er blant de fremste i verden på digitalisering av arkivmateriale, har de blitt bedt om å assistere Vatikanet i prosjektet om å åpne og tilgjengeliggjøre hele arkivet, et prosjekt initiert av nåværende pave Frans.

Håpet er å få signert avtalen med Vatikanet i løpet av høsten, slik at et arbeid med å oversette det historiske materialet til lettfattelig norsk også kan settes i gang.

Sammen med representanter for andre kunnskapsmiljøer, blant andre Stanford universitetsbibliotek, sitter Aslak Sira Myhre nå i et råd som gir innspill til digitalisering av arkiv.

– Og i november skal jeg ned på privat audiens hos paven.

– Å være rådgiver for paven kvalifiserer vel til et eget punkt på CV-en?

Nasjonalbibliotekaren humrer og vedgår at det er et karrieresteg han ikke har sett komme.

Munkeoppførsel

Rådgiverrollen har medført at Sira Myhre har tilbrakt en del tid i Vatikanet den siste tida. Mens han satt i ett av møtene i det sixtinske bibliotek, tok han plutselig seg selv i å sitte med fingrene samlet og vuggende fram og tilbake.

– Jeg tror kroppen min prøvde å finne ut hvordan en katolsk munk oppfører seg.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

– Tror du det finnes noe i arkivene som kan forandre noe fundamentalt i vår egen historieforståelse?

– Det ville vært overraskende, sier han og forklarer at mesteparten av materialet i arkivet allerede er kjent for historikere. Den store forskjellen vil være at kildene nå blir tilgjengelige for hvem som helst som er interessert i norsk historie.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er journalist i Vårt Land og tilknyttet både religions-, debatt-, kultur- og publiseringsavdelingen

Mer fra: Kultur