Kultur

Anbefalte metoo-bok som valentinsgave

Nettbokhandelen Tales løftet fram bok om overgrep som den «perfekte valentinesgaven». Nå er reklamen fjernet.

– Jeg synes det er litt merkelig. De kan ikke ha lest den, og kan ikke ha visst hva romanen faktisk handler om, sier forfatter Eldrid Johansen.

Hun reagerer på at nettbokhandelen Tales anbefaler hennes ungdomsroman Fra du så meg som romantisk gave i anledning Valentinsdagen 14. februar.

Romanen, som kom ut i 2020, handler nemlig om et grenseoverskridende forhold mellom en lærer og en elev på en folkehøyskole. Boken beskrives av forlaget Cappelen Damm som «en kommentar til metoo-debatten».

– Villedende

Nettbokhandelen Tales kategoriserte romanen som «en moderne kjærlighetshistorie», og den var blant flere bøker som i en annonse ble pekt på som perfekte Valentinesgaver. Reklamen, som også inneholdt anbefalinger av blant annet Colleen Hoovers Det ender med oss og Emily Brontës klassiker Stormfulle høyder, var synlig både på Tales nettside og i sosiale medier.

Eldrid Johansen kaller boken en overgrepshistorie fremfor en romantisk og hyggelig valentinsgave.

Det er helt villedende med tanke på hva boken handler om

—  Eldrid Johansen

– Det er fint å bli annonsert om, men kanskje ikke i denne kategorien. Det er helt villedende med tanke på hva boken handler om, sier forfatteren.

Fjernet boken

Tales fjernet reklamen raskt da Vårt Land tok kontakt. I en e-post skriver talspersonen Mia at feilen blir rettet øyeblikkelig.

«Da dette er en feil som nå er rettet, så ønsker vi ikke stille til videre intervju eller kommentere ytterligere», skriver hun videre.

Tales er et en dansk virksomhet som etablerte seg i Norge i 2021. Selskapet omtaler seg selv slik: «Tales er en av Norges største nettbutikker og tilbyr i dag over 12 millioner forskjellige bøker, e-bøker og lydbøker på norsk og engelsk. Vi samarbeider med alle de største forlagene i Norge og resten av verden og kan derfor tilby alle de nyeste titlene og bestselgerne til markedets laveste priser.»

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur