Kultur

Store kutt for flere Mentor Medier-aviser

MEDIER: De nasjonale nisjeavisene får betydelig mindre pressestøtte. – Det gir et dramatisk forverret resultat, sier Vårt Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore.

Fredag formiddag annonserte Medietilsynet fordelingen av pressestøtten for 2022. I alt 388,7 millioner kroner er fordelt utover aviser i hele landet, og hensikten med støtteordningen er å bidra til et mangfold av medier.

Vårt Land er blant avisene som opplever betydelige kutt sammenlignet med fjoråret. Avisa får 26,8 millioner i pressestøtte i år, mot 31 millioner i fjor. Med en nedgang på 4,2 millioner kroner, er sjefredaktør Bjørn Kristoffer Bore klar på at dette gjør et innhogg i årets driftsresultat.

– Det gir et dramatisk forverret resultat i år. Dessuten må vi også regne med lavere støtte neste år, som gjør at vi må spare inn millioner i neste års budsjett. Vi må bli færre i redaksjonen, og håper å komme i mål med frivillige tiltak.

Selv om Bore var forberedt på nedgang i støttekroner sammenlignet med i fjor, forteller han at dagens nyheter kom overraskende.

– Hvordan vil leserne merke dette?

– Jeg tror ikke løsningen er å løpe fortere, men være tydeligere og satse på det som er kjerneområdene for Vårt Lands lesere. Vi setter fortsatt av midler til å lage god journalistikk.

Nedgang for flere nisjeaviser

Det er flere meningsbærende aviser som taper støtte. Klassekampen får 1,8 millioner mindre enn i fjor og Dagen 2,9 millioner. Klassekampen er samtidig den avisa som får mest i støtte – 39,9 millioner kroner.

For Dagsavisen, som har samme eier som Vårt Land, er situasjonen betydelig mer dramatisk. Avisa mister 6,3 millioner i pressestøtte.

– Støtten overføres fra nasjonale nisjemedier til lokalaviser. Lokalaviser fortjener mer støtte, men dette er med på å svekke mangfoldet blant riksmediene. Et bredt mediemangfold er viktig, så dette er negativt for hele mediebransjen, sier Vårt Land-redaktøren.

8 millioner kroner er av regjeringen øremerket de minste lokalavisene. Av de i alt 146 avisene som mottar støtte for 2022, er det dessuten syv nye aviser.

– Klassekampen får mindre i støtte enn i fjor fordi fleire nye aviser har kommet inn i ordningen. Dagsavisen, Vårt Land og Dagen får også mindre, men der er årsaken i hovedsak at disse avisene har lavere opplag, utdyper Medietilsynet-direktør Mari Velsand i en pressemelding.

Pressestøtten, som offisielt har navnet «produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier», er den største av de direkte mediestøtteordningene i Norge. Årets store vinner er Sandnesposten, som med 8,1 millioner kroner opplever en positiv endring på 158 prosent.

Lokalaviser fortjener mer støtte, men dette er med på å svekke mangfoldet blant riksmediene

—  Bjørn Kristoffer Bore, sjefredaktør i Vårt Land

17 millioner på syv år

I 2015 fikk Vårt Land 43,5 millioner pressestøtte. Det er nesten 17 millioner mer enn i år. Selv om dette har vært en gradvis nedgang, beskriver Bore det som en «uforutsigbar ordning».

– Vi er heldigvis mindre avhengig av pressestøtten enn før.

Han legger til at avisa har hatt positiv opplagsvekst siden august.

– Målet er mest mulige betalende abonnenter, ikke mest mulig pressestøtte, sier Bore.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur