Kultur

«Kan jeg lyse velsignelsen, kan alle»

PETTER DASS-PRISEN: Trygve Skaug sier han ikke lenger forstår Gud. – Men jo mer gåtefull han blir, desto viktigere blir han for meg, sier artisten.

Dette intervjuet ble gjort før det ble kjent at Trygve Skaug fikk Petter Dass-prisen 2022.

Trygve Skaug er overrasket og synes det er stas å være nominert til prisen Vårt Land har delt ut siden 1995. I juryens begrunnelse heter det at han har «våget å reflektere høyt, ærlig og sårbart om sin egen kristne tro».

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at noen har fanget opp det jeg lager, at det er lett å se at jeg tror på Gud, sier han.

Naturlig plass

Det var knapt noen tvil om hans tro da han var lovsangsleder i Misjonskirken. Når han lager ei ny låt eller skriver et nytt dikt i dag, bestemmer han seg ikke for i hvilken grad teksten skal si noe om tro. Og på konsertene ønsker Skaug at troen skal komme naturlig fram.

– Jeg har aldri prøvd å skille. Låter om Gud og tro får på den måten en naturlig plass på ei plate eller bok. For troen er en virkelig og viktig del av livet mitt, sier han.

Den som nomineres til Petter Dass-prisen, skal på frimodig vis ha satt tro på den offentlige dagsorden. Trygve Skaug sier imidlertid at det ikke er naturlig for ham å fronte trosspørsmål.

– Men jeg svarer ærlig når jeg blir spurt og har ikke noe behov for å legge lokk på den siden av meg selv.

Viktige spørsmål

Troen hans er i forandring. Han har ikke lenger så bastante svar og blir skremt av folk med mange utropstegn.

– Jeg ønsker heller at det jeg lager skal sette spørsmålstegn. Med min undrende måte å se det på, kan jeg kanskje få folk til å prate om tro. Jeg vil aldri lage noe som gjør at folk mister Gud av syne. Fordi det er viktig for meg å ha den grunnmuren i livet selv, blir tekstene preget av at jeg ikke ønsker å forvirre.

Barnetroen har han fra foreldrene hjemme i Trøgstad. Der vokste han opp i et hus det var lov å stille spørsmål, også ved barnetroen.

– Jeg har plukket barnetroen fra hverandre og lagt bitene på bordet for å se hvordan dette går opp. Jeg har jo også fått mange nye legoklosser på bordet som voksen. Foreldrene mine var aldri bastante på at de visste hva som var rett til enhver tid, forteller han.

---

Trygve Skaug (37)

  • Artist, låtskriver og lyriker.
  • Bosatt på Ørje.
  • Han har gitt ut fem soloalbum.
  • Aktuell med nytt album sammen med Kringkastingsorkesteret.
  • Har skrevet ni diktsamlinger og ei barnebok.
  • Er nominert til årets Petter Dass-pris.

---

Gåtefull Gud

Å snakke med kloke folk gir ham anledning til å skjerpe tanken og lære noe nytt.

– Hva er den største utfordringen i så måte?

– Livet mitt var preget av hverdagslige samtaler med Gud. I dag forstår jeg ham ikke helt lenger. Han er til stede, men er blitt mer og mer gåtefull. Jo større han blir, desto mer gåtefull blir han. Jo mer allmektig, desto vanskeligere blir det å favne ham med hjerne og hjerte. Også fordi jeg blir eldre og prater, skriver og tenker mer på det, blir han enda viktigere i livet.

I huset på Ørje henger det flere Jesus-bilder av kunstneren Trygve Skogrand. Bildene plasserer Jesus inn i bybildet.

– Jeg er opptatt av at han finnes i hjemmet og skal synes. Da blir det til at jeg lufter utfordringer med ham, sier Skaug.

Trygve Skaug. Min Tro

Rart å lyse velsignelse

Forrige vinner av Petter Dass-prisen var NRKs Morgenandakten. Også der har Trygve Skaug vært med. Det synes han er ærefullt.

– Det har stor verdi å få lov å snakke og tenke der, fordi jeg får være tydelig på hva jeg tror. Jeg har ikke noe ønske om at folk skal lure på om jeg er kristen eller om jeg tror. Der må jeg også spissformulere troen i det lille formatet. Det hjelper meg til å få tenkt gjennom hva jeg egentlig mener og hva som er viktig for min del.

– Hvordan er det å lyse velsignelsen?

– Det er en rar opplevelse. Jeg føler jo ikke at jeg har en posisjon til å gjøre det. Men kan jeg lyse velsignelsen, kan alle. Det er også en side ved den jeg tror på: Det handler ikke om kirkelig rang eller autoritet. Når jeg får holde andakter, håper jeg mange tenker at det er noe de også kunne gjort. Det er en allemannsrett å kunne prate slik om tro.

Det er en allemannsrett å kunne prate slik om tro

—  Trygve Skaug

Lys i tunnelen

Denne uka runder han en milepæl når albumet spilt inn med Kringkastingsorkesteret gis ut. Utgivelsen oppsummerer karrieren. Siden Skaug er det han selv beskriver som en «fort-i-svinga»-type, har et nytt blikk på gamle låter gitt overraskende resultater. Han har funnet låter som et Skaug-vant publikum knapt vil kjenne igjen, enten fordi de har vært lite spilt eller fordi de har fått ny drakt.

– Hvilken låt ble sterkest for deg i ny drakt?

– Det var nok sangen «I enden av tunnelen». Den lagde jeg til Krisesenterets runde tall for noen år siden. Sangen hyller dem som tør å bryte ut av noe veldig skadelig og hyller dem som står og tar imot i enden av tunnelen. Det er viktig for meg å heie på dem. Den sangen gleder jeg meg til å vise folk igjen.

---

Petter Dass-prisen

  • Prisen deles ut hvert år av Vårt Land.
  • Prisen går til den eller de «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte».
  • Årets nominerte er Ingrid Brækken Melve, Trygve Skaug og Tore Johnsen.
  • Den første prisen ble delt ut i 1995 og gikk til Egil Svartdahl. Fjorårets vinner var NRK og Morgenandakten
  • Årets utdelingen finner sted i Oslo domkirke torsdag 17. november.

---

Flere album

Etter platelansering og Petter Dass-konsert, åpner årets juleturné – der han lover flere nye låter.

– Det kjekkeste på julekonsertene er å få framføre juleevangeliet. At det kan leses av meg, gir noe av den samme følelsen som ved å lyse velsignelsen på Morgenandakten. Det er for alle, sier han.

Neste år kommer salmeplata han har spilt inn sammen med jazzmusikeren Ellen Andrea Wang. Denne uka har han vært i studio med seks musikere for å spille inn nye låter på gamlemåten til enda et album.

– Dessuten holder jeg på med ei messe. Den er inspirert av egne opplevelser i koronatida da det var vanskelig å komme seg på gudstjeneste. Da kom ideen om ei plate som du kan sette på og få alle messeleddene. Tekstene skal favne gudstjenestens innhold og formidle det jeg tror på, sier han.

– Jeg har jo mange i innboksen min som er angstfulle og ikke synes det er all right å gå ut i det hele tatt. Jeg har hatt dem i bakhodet med messa.

Dikt skriver han fortløpende …

– … Og så holder jeg på med et teaterstykke for unge hørselshemmede. Akkurat nå virker det litt svært, men jeg tror det skal bli fint.

Akkurat nå

– For to år siden var Leif Ingvald Skaug nominert til Petter Dass-prisen. Hva er det med Skaug-familien?

– Vi er veldig glade i salmer og i kirken i hvert fall. Vi har vokst i arven etter farfar Ingvald Skaug som var organist og korleder. Han var kirkemusiker og bonde. Samtidig hadde vi en frikirkelig morfar Leif Egil Syvertsen, som spilte jazzgitar og plystret salmene.

– Hva er det viktigste livet har lært deg?

– Det er at livet er, til enhver tid, akkurat her og nå. Å følge med og få med seg det som skjer akkurat nå, som når jeg prater med deg akkurat nå, eller når jeg går halloween med barna. Da kommer Gud inn i det igjen, for jeg vet at jeg har ham med overalt. Da er jeg aldri aleine.


Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur