Kultur

Dette er de nominerte til Petter Dass-prisen

PRIS: En folkekjær musiker, en salmedikter for fremtiden og en sentral brobygger. Trygve Skaug, Ingrid Brækken Melve og Tore Johnsen er årets nominerte til Petter Dass-prisen.

Trygve Skaug, Ingrid Brækken Melve eller Tore Johnsen. Én av dem vil torsdag 17. november bli den 28. vinneren av Petter Dass-prisen, Vårt Lands årlige prisutdeling.

Petter Dass-prisen har siden 1995 blitt delt ut til en «som i god Petter Dass-tradisjon har satt Gud og kristen tro på den offentlige dagsorden på en engasjerende måte». TV-pastor Egil Svartdahl var den første som mottok prisen. I fjor var det NRK Morgenandakten som ble belønnet for å «sette tro på dagsorden på en tradisjonell, men fullt slagkraftig måte».

Blant andre tidligere vinnere er menneskerettsforkjemper Arne Viste, journalist Rut Helen Gjævert, salmedikter Svein Ellingsen og kronprinsesse Mette-Marit.

Trygve Skaug

Den folkekjære artisten og poeten Trygve Skaug har gitt ut fem album og ti bøker, og bare tidligere i år har han spilt inn en salmeplate og gitt ut både barnebok og enda en diktsamling.

Skaug har siden høsten 2012 reist landet rundt med egne konserter, og har gjort alt fra stuekonserter til å spille i Oslo Spektrum. De siste årene har han også slått gjennom som poet, etter å ha publisert dikt på Instagram i flere år. I dag har han nær 200.000 følgere på Instagram, og når dermed et antall lesere de fleste norske poeter bare kan fantasere om.

Gjennom denne vel ti år lange karrieren, har Trygve Skaug alltid vært åpen om sin kristne tro – noe juryen løfter frem. «Å bli stemplet som ‘kristenartist’ er ikke alltid like populært i norsk musikkbransje. Men å være en kristen artist i den norske offentligheten innebærer mye mer enn en enkel merkelapp», skriver juryen, som mener «tekstene hans gjenspeiler en tro det går an å kjenne seg igjen i – både i glede og i sorg».

Han får ros for at han med få ord klarer å beskrive livets store spørsmål. «Hans personlige fremtoning gjør ham til en svært god og folkekjær formidler som på en troverdig måte setter kristentroa på dagsordenen», avslutter juryen.

---

Petter Dass-prisen

---

Ingrid Brækken Melve

Ingrid Brækken Melve er mest kjent som salmedikter, men har denne høsten også blitt romanforfatter. Den utdannede teologen får skryt fra juryen for å bruke «kjente salmetoner og nyskapende salmetekster til å sette ord på både det hverdagslige og det guddommelige».

Melve har tidligere uttalt til Vårt Land at hun som salmedikter vil «bryte opp i hierarkiet av hvilke og hvem sine erfaringer som er gyldige i et salmespråk». Nettopp dette løfter også juryen frem:

«Som ung, kvinnelig salmedikter er Melve med på å utvide og fornye en av Kristen-Norges viktigste plattformer. Hun er en viktig stemme, ikke bare her og nå, men også for framtida».

Tore Johnsen

Den samiske teologen Tore Johnsen har i en årrekke arbeidet med å forene kunnskapen om samisk religion og kristen teologi. Han har vært en sentral bidragsyter til å synliggjøre det samiske kirkeliv. Juryen fremhever at «kirkens og kristendommens rolle i fornorskningsprosessen overfor samene er et mørkt kapittel for norsk kristenhet», og at Johnsens arbeid dermed har «enorm betydning».

Johnsen har blant annet vært generalsekretær i Samisk kirkeråd og samisk stiftskapellan i Nord-Hålogaland bispedømme. Siden 2015 har han ledet Kirkenes Verdensråds referansegruppe for urfolk. Forrige måned ga han ut en bok basert på egen doktorgrad, om samisk natursentrert kristentro.

«Som teolog og forfatter er han en uredd og tydelig stemme, som ikke viker unna de ubehagelige spørsmålene – og svarene. Hans imponerende CV og unike kunnskap og erfaring gjør ham til en av vår tids aller viktigste stemmer på et felt som har fått altfor lite oppmerksomhet», avslutter juryen.

De neste dagene vil Vårt Land publisere intervjuer med de tre nominerte.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur