Kultur

«Den anbefalingen er ikke mitt stolteste øyeblikk»

LITTERATUR: I «Renhet» forteller forfatteren om en svigerdatter som får jomfruhinnen tilbake fra Gud. Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli ga boka en sterk anbefaling i 2010. I dag angrer han.

«Den bør leses av så mange som mulig».

Det er Andreas Nordlis klare oppfordring på vaskeseddelen til boka Renhet – verdt å kjempe for (2010). Her argumenterer forfatter Kris Vallotton for viktigheten av å «holde seg ren», altså avstå fra sex før ekteskap for å bevare den såkalte «jomfruhinnen» – som er avvist som en myte.

Den amerikanske forfatteren og pastoren bruker flere eksempler fra eget liv, og forteller blant annet om sin egen sønn, som har forelsket seg i en kvinne som har hatt sex. Det opprører Vallotton og familien, som ber til Gud om at hennes jomfrudom skal gjenopprettes. Mot slutten av boka, under bryllupsreisen, ringer svigerdatteren og proklamerer at «Gud ga meg jomfruhinnen tilbake».

«Etter å ha lest boka selv, håper jeg den aldri leses av noen igjen», skriver Vårt Lands religionsredaktør Elise Kruse.

– Jeg vil nok si at den anbefalingen ikke er mitt stolteste øyeblikk, sier Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli i dag.

Kassert i 2019

Det er Proklamedia som har oversatt boka til norsk. Forlaget er eid av nettopp Ungdom i Oppdrag. Nordli er klar på at boka ikke ville blitt publisert i 2022.

– Man lærer og utvikler seg gjennom årene, og jeg skal være ærlig å si at jeg ikke kan huske innholdet i boka. Men vi ville ikke utgitt denne i år. Det er med et forbehold om at jeg ikke har lest boka på 13 år, men basert på det Elise Kruse fremhever og myten om jomfruhinnen. En gjenopprettelse av noe som ikke finnes, faller på sin egen urimelighet.

– Hvorfor ville dere oversette og gi ut den ut i 2010?

– Det handlet vel om at boka formidler vårt prinsipielle syn på seksualitet, som handler om at ekteskapet er Guds gode ramme for seksualitet. Så var det vel et ønske om å finne en bok som formidlet det synet. Gjennom en femårsperiode fra slutten av 2007, kom det en håndfull bøker fra miljøet rundt Kris Vallotton. Da denne kom på bordet, tenkte vi at det sikkert var greit.

Vallotton har i flere tiår vært en av lederne i den karismatiske pinsemenigheten Bethel i California. Menigheten ble stiftet i 1952, men gikk fra å være en vanlig pinsemenighet til en megakirke med uvanlig stort fokus på mirakler da hovedpastor Bill Johnson ble inspirert av Toronto-vekkelsen i 1994.

– Leste du hele boka før du anbefalte den?

– Jeg pleier å gjøre det, ja. Men når du spør meg sånn, vet jeg jammen ikke. Jeg husker åpningskapittelet, men ikke resten av innholdet.

Renhet kom på norsk i 2010 og ble trykket i et opplag på 1.500 eksemplarer. I 2019 ble 300 eksemplarer kassert for ikke å oppta lagerplass, opplyser Nordli.

– Men vi hadde et lite restopplag som ikke ble makulert. Det ble solgt 17 eksemplarer i 2020, 26 i 2021 og i dag har vi ingen eksemplarer igjen, sier Nordli.

Vårt Land har funnet boka til salgs hos Norli bokhandel. I tillegg er den tilgjengelig for utlån via Deichman bibliotek i Oslo.

---

«Jomfruhinne»

  • Skjedekrans er en ringformet slimhinnefold med elastisk bindevev like bak inngangen til skjeden.
  • Skjedekransen ble tidligere omtalt som «jomfruhinnen», fordi man trodde at det var en hinne som skulle sprekke under første samleie og føre til blødninger. Dette er ikke riktig. Man kan ikke se ut ifra skjedekransen om en kvinne har hatt samleie.
  • Jomfru er en person som ikke har hatt samleie. Ordet ble opprinnelig kun brukt om kvinner, men blir i dag også brukt om menn.
  • Vårt Land skrev sist uke om TV-dokumentaren Jomfru nok?, som blant annet følger en norsk muslim som reiser til utlandet for en «jomfru-operasjon».
  • «Jomfrudommen kan ikke gjenopprettes – ikke ved hjelp av piller eller Gud. Både kristne og muslimske miljøer har et ansvar for å sørge for at ingen tror det», skrev religionsredaktør Elise Kruse i en kommentar mandag.

Kilde: Store medisinske leksikon

---

Ville ta til motmæle

– Den og tilsvarende bøker var en viktig inspirasjon til at jeg skrev Kropp, sier pastor Erik Andreassen.

I boka Kropp – som primært er skrevet til ungdom – reflekterer han over temaer som kropp og seksualitet i lys av kristen tro.

– Den ble til av en slags frustrasjon, og med et behov for å si noe annet. Jeg synes det var nødvendig med en norsk kontrast. Renhet gjenspeiler en amerikansk renhetskultur og en tidvis skam-drevet formidling knyttet til seksualitet som ofte finnes i amerikansk kristendom.

Han mener en slik formidling kan ha negative konsekvenser

– Jeg vil ikke at noen av ungdommene i kirka vår skal lese den, i hvert fall. Jeg mener deler av amerikansk, evangelikal forkynnelse som står i skade for å pålegge unge folk en tung byrde som jeg ikke tror er fra Gud.

Erik Andreassen. Oslo misjonskirke Betlehem.

– Formidabel pedagogisk utfordring

Samtidig som Andreas Nordli vedgår at deler av den amerikanske forkynnelsen kan være skadelig, vil han ikke gå med på at det prinsipielle synet med å vente med sex til ekteskapet er det.

– Men det kan bli formidlet på en måte som kan pålegge byrder. Undersøkelser viser at en god del unge kristne ikke klarer å etterleve det prinsippet. Da er spørsmålet: Hva gjør vi med det? Hvordan formidler vi det klassiske teologiske synet på seksualitet? Hvordan skape gode rammer?

Dette er riktignok lettere sagt enn gjort, mener Ungdom i Oppdrag-sjefen.

– Vi står overfor en formidabel pedagogisk utfordring i å formidle klassisk kristen syn på seksualitet. Her har ikke vi lykkes godt nok.

Vi står overfor en formidabel pedagogisk utfordring i å formidle klassisk kristen syn på seksualitet. Her har ikke vi lykkes godt nok

—  Andreas Nordli, leder for Ungdom i Oppdrag

Bes om å vente

Erik Andreassen tror riktignok ikke bøker som Renhet er spesielt utbredt blant kristne ungdommer i Norge.

– Jeg tror den er marginal i norsk kristenhet som helhet. Samtidig vil jeg si at i en del lavkirkelige miljøer og i konservative sammenhenger, finnes det en grunntanke som kan ligge tett opp til den boka i forståelse og teologi uten at det sies så eksplisitt.

Andreassen er pastor i Oslo misjonskirke, der han blant annet er aktiv i arbeidet med konfirmantene. Han holder også ofte foredrag på kristne skoler som Fjellhaug, Hedmarkstoppen og Ansgar bibelskole.

– Når jeg holder foredrag møter jeg i all hovedvekt kristne 19-åringer. Ofte spør jeg på Menti (et digitalt verktøy for å få anonyme tilbakemeldinger fra deltakerne i et møte, journ.anm.): Hva er det viktigste dere fikk formidlet i oppveksten og miljøene dere har tilhørt? Og ganske mange svarer at det viktigste de lærte var å vente med sex til de gifter seg. Jeg tror ikke de får høre så mye om jomfrudom-myten, men i hvert fall at det er «kjempeviktig å vente».

Samtidig mener Andreassen å se en endring. Når han spør folk som kunne vært disse barnas foreldre – folk i 40-årene – svarer veldig mange flere det samme, forteller han.

Seksualitet og kristen etikk er også en sentral del av hans egen bok.

– Mitt utgangspunkt for hvordan jeg tenker kristen etikk er at ekteskapet er rammen for seksuelt samliv, samtidig som jeg tar samtiden og realitetene på alvor. Jeg tror det er langt mer konstruktivt å jobbe innenfor aksene sunt-usunt enn synd-ikke synd. Dersom målet i en del konservative kretser er å få unge til å vente så lenge som mulig, er det effektivt å pålegge skam. Men på sikt kan det være ekstremt destruktivt.

Også Trond Sæthren, tidligere leder i Familiefokus, står bak den sterke anbefalingen på bokas vaskeseddel. Vårt Land har vært i kontakt med ham, men på grunn av reise hadde han ikke mulighet til å stille til intervju.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur