Kultur

Klimaaktivisten Aurora sang på Equinors 50-årsfest

MUSIKK: Aurora har sammenlignet eget miljøengasjement med religion. Forrige lørdag sang artisten på Equinors 50-årsfest. – Skulle likt å vite hva som ligger bak, sier artist Marte Wulff.

Det er 50 år siden det vi i dag kjenner som Equinor ble opprettet. Jubileet ble nylig markert i Stavanger konserthus, og oljeselskapet sparte ikke på kruttet. En rekke kjente artister opptrådte under feiringen, deriblant Sondre Lerche, Myra og Åge Aleksandersen.

Også Aurora Aksnes var blant dem som stod på scenen. Den internasjonalt anerkjente artisten har i flere år engasjert seg for miljøet. I 2019 uttalte Aurora i Klassekampen at hun «er ekstremt opptatt av miljøet», og hun kritiserte selskaper som tjener penger på «arbeid som skader verden og gjerne dyrene eller menneskene som er involvert».

Sommeren 2020 inngikk artisten et samarbeid med klimakvoteselskapet Chooose om å forene musikk og klimatiltak – og forpliktet seg til å redusere bandets klimagassutslipp. I forbindelse med at Aurora i november 2021 opptrådte under FNs klimatoppmøte i Glasgow, sa hun til NRK at «for meg er miljøengasjement som en religion».

Mener det er feil å «ta Aurora»

Artist og aktivist Marte Wulff har tidligere anklaget Equinor for å seile under falskt flagg. Hun forteller til Vårt Land at hun aldri ville ha opptrådt på en Equinor-fest. Samtidig mener Wulff det er feil fokus «å skulle ta Aurora».

– På den måten kan de som virkelig har makt, sno seg unna. Aurora gjør en kjempeviktig jobb innen klimakampen, og jeg er ikke interessert i å peke på henne spesielt. Summen av alt du gjør er viktigere enn å takke nei til én jobb. Det finnes ikke bare én riktig måte å engasjere seg på, sier Wulff.

– Når det er sagt, synes jeg det er pussig at hun spilte der. Hun fremstår som ekstremt genuin i sitt engasjement, så jeg skulle likt å vite hva som ligger bak.

Hun fremstår som ekstremt genuin i sitt engasjement, så jeg skulle likt å vite hva som ligger bak.

—  Marte Wulff

Vårt Land har ikke lyktes med å få Aurora til å kommentere opptredenen. Hennes manager, Geir Luedy, skriver i en sms at artisten «ikke tilgjengelig for kommentar på grunn av jobb og reise.»

Videre skriver han at spillejobben ble vurdert på lik linje som andre opptredener:

«Vi landet på at dette kunne gjennomføres siden hun allerede var i Stavanger for å opptre på Konserthusets 10-årsjubileum og vurderte forespørselen der og da som ikke i en potensiell konflikt med hennes sterke miljøengasjement. Vi vil evaluere grundig internt om dette var en riktig beslutning».

«Synd»

Stavanger Aftenblad skrev mandag at Equinor betalte Rogaland Teater 400.000 kroner for å avlyse forestillingen i en av konserthusets saler. Bakgrunnen var et stort sikkerhetsoppbud i forbindelse med markeringen. Det var også avisa som først omtalte alle artistene som deltok:

Kurt Nilsen og Tommy Kristiansen, Janove Ottesen, Emil og Florian Rademacher Krogsæter, Bobbysocks, Åge Aleksandersen og Gunnar P., Bjørn Tomren, Ingrid Bjørnov og Tomas Glans, Morten Abel, Myra, Sondre Lerche, Eldbjørg Hemsing, Aurora, Fredrik Svabø, Maria Haukaas Mittet og Stavanger Gospel Company.

Marte Wulff stusser over at så mange artister var med på feiringen.

.

– Jeg synes det er synd, for jeg tror det ville fått langt mer oppmerksomhet om man nektet å spille. Men jeg vil ikke dømme folk for spillejobber når jeg ikke vet hva som ligger bak. Samtidig vil jeg oppmuntre alle til å benytte sånne sjanser til å kritisere oljebransjen og Equinor, sier hun.

Men Wulff er mer opptatt av å snakke om selskapet som inviterte til feiring enn artistene som stod på scenen.

– Om man ser på pengene Equinor investerer, går forsvinnende lite til fornybar energi. I forhold til hvor mye de snakker om å være en del av løsningen, går veldig mye mer penger til å ødelegge regnskog enn å redde regnskog, for å si det sånn. De er opptatt av å fokusere på de tingene de gjør som er positivt for miljøet, sånn som elektrifiseringen av Sverdrup-feltet. Men det var et pålegg fra myndighetene.

Taus om avslag

Sissel Rinde, informasjonsdirektør i Equinor, forteller at de vil være «et ledende selskap i energiomstillingen».

– I tråd med Parisavtalen er vår ambisjon å kutte egne utslipp med 50 prosent innen 2030. Elektrifisering er et viktig virkemiddel for å oppnå dette. Equinor investerer i energiomstillingen samtidig som selskapet bidrar til energisikkerhet. Vi er på god vei til å nå ambisiøse fornybar-ambisjoner og forventer blant annet å investere over 200 milliarder kroner i fornybar-prosjekter innen 2026, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Rinde vil ikke svare på om noen artister avslo selskapets forespørsel om å opptre på 50-årsfesten. Hun vil heller ikke avsløre hva Equinors budsjett var for de kunstneriske bidragene denne festkvelden.

– Vi oppgir aldri interne budsjetter. Jubileumsfeiringen er en del av en større helhet, som blant annet består av en rekke interne arrangementer fra samme leverandør.

Jeg tror signaleffekten ved den blotte tilstedeværelsen har større påvirkningskraft enn det du eventuelt sier fra scenekanten

—  Pål Moddi Knutsen
Olavsfest 2021.

Takket nei til stipend

Pål Moddi Knutsen ble nominert til å vinne Statoil-stipendet i 2010, men sa fra seg nominasjonen av miljøpolitiske hensyn. Flere andre artister har gjort det samme. Stipendet var på én million kroner og skulle «gi unge norske talenter større mulighet til å markedsføre og markere seg internasjonalt». Det ble delt ut seks ganger – før det i 2013 ble lagt ned.

– Jeg sa nei fordi jeg ikke ville at mitt navn skulle forbindes med Statoil, sier Moddi Knutsen.

– Hva tenker du om artister som spiller for å markere Equinors jubileum?

– Jeg synes ikke det i seg selv er et problem. Så lenge de rent politisk mener de kan gå god for det selskapet driver med, skal ikke jeg legge meg opp i det. Musikkbransjen er en plass der pengene rår og det er ekstremt vanskelig å navigere. Det er ikke alltid lett å holde sin sti ren. Plutselig er det en sponsor du ikke visste om, eller et uttalt formål du ikke hadde fått med deg. Men akkurat i denne saken er det ikke så skjult.

– Hva hadde du sagt om du ble spurt?

– Jeg ble spurt om å spille under en julekonsert for noen år siden, og da takket jeg ja. Jeg skulle gi hele honoraret til Natur og ungdom. Men det ble avlyst.

– Kan det tenkes at artister kan bruke den plattformen og de midlene til å spre budskapet sitt i større grad?

– Jeg tror signaleffekten ved den blotte tilstedeværelsen har større påvirkningskraft enn det du eventuelt sier fra scenekanten.




Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kultur