Kultur

Fjerner kristendommen fra programerklæring i Danmark

KRISTENDOM: At det danske samfunn er bygget på demokrati og har røtter i kristendommen er fra neste år historie i Danmarks Radio. Kanalens nye programerklæring vekker reaksjoner.

Kristendom skal ikke lenger være en del av Danmarks Radios (DR) offentlige formål. Det kommer frem i et lekket utkast til ny programerklæring som Kristeligt Dagblad (KD) har fått tilgang til. KD skriver at den danske statskanalen begrunner beslutningen med at «det skal være færre forpliktelser og stilles færre krav som «unødig hemmer» DR å i fremtiden bli en samfunnsinstitusjon.

Det innebærer at følgende formulering kan komme til å ryke: «Det skal i DRs programflater og plattformer være tydelig at vårt samfunn bygger på demokrati og har sine røtter i kristendommen».

Den skal ifølge Kristeligt Dagblad byttes ut med følgende:

DR skal være en institusjon som «understøtter demokratiet, bidrar til dansk kultur og styrker fellesskap i Danmark».

Det eneste stedet man vil finne ordet «kristen» er i kanalens forpliktelser til å dekke den danske «kultur, historie, natur og klima og kulturarv, herunder den kristne kulturarv». Det vekker reaksjoner blant landets politikere.

– Vårt moralske kompass

Det danske partiet, Venstre vil beholde kristendommen i statskanalen, og argumenterer med at det er «en felles fortelling som samler nasjonen.»

– [...] Uansett om man er kristen, har en annen religion, er ateist eller agnostiker, så ligger det kristne budskap dypt i oss alle sammen, sier Venstres medietalsperson, Jan E. Jørgensen til KD.

– [...] Uansett om man er kristen, har en annen religion, er ateist eller agnostiker, så ligger det kristne budskap dypt i oss alle sammen

—  Jan E. Jørgensen det danske partiet Venstres medietalsperson

Socialdemokraternes medietalsperson Kasper Sand Kjær sier i en generell uttalelse til KD at DR skal formidle dansk kultur, herunder kristendommen og den kristne kulturarv, som er en stor del av Danmark.

Han påpeker samtidig at Folketinget, det danske parlamentet, ikke bør «detaljstyre» hva kanalen skal sende, men at de har frihet til selv å styre hva som skal produseres.

Enhedslistens medietalsperson, Søren Søndergaard sier at han har tiltro til at kanalen fortsatt vil sende gudstjenester uten at de er «diktert» til å gjøre det.

NRK

Den norske statskanalens formålsparagraf som ble oppdatert i 2019 inneholder ingen formuleringer om kristendom. Men fastslår at «NRKs tilbud skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfold av livssyn og religion i det norske samfunnet».Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur