Kultur

Fartsfylt «actionbibel» og problematisk nostalgitripp

BARNEBIBLER: Fra «flaut» til «forrykende» – dette er dommen over 12 barnebibler.

Vårt Land plukket ut tolv barnebibler og fordelte dem på kritikerne Sofie Braut, Lars Petter Sveen, Karen Frøsland Nystøyl og Gabriel Michael Vosgraff Moro.

Dette er utdrag fra deres dom:

Den lille barnebibelen

Målgruppe: 3-6 år.

kort

Den lille barnebibelen får frem nostalgikeren i Karen Frøsland Nystøyl, som skriver at «Kees de Korts bibelbøker var å finne over alt på 1980-tallet». Til tross for å ha vært rundt i flere tiår, mener hun boka har «en kunstnerisk kvalitet som spiller på lag med hvordan barn tar inn verden».

Samtidig blir det også svært tydelig at dette nettopp er en gammel bok: «Kvinnene i denne bibelen er usynliggjorte. Det er både skammelig og pinlig» – «spørsmålet blir hva de forteller en ung leser i dag», skriver Nystøyl.

«En kunstnerisk stayer oversvømt av menn»: Les hele anmeldelsen av Den lille barnebibelen her.

Bibelhistorier for nybyrjarer

bibelhistorier

Målgruppe: 6-9 år.

Noe av det beste med denne boka, ifølge kritiker Sofie Braut, er de fargesterke illustrasjonene. Bibelhistorier for nybyrjarer innehar kvaliteter både store og små kan sette pris på: «Boka siktar seg inn mot det aller yngste bibelpublikummet, og er også eit handslag til alle vaksne som ivrar for ei høgtlesingsstund med dei minste».

Når det kommer til utvalget av historier, byr boka derimot på færre overraskelser, ifølge Braut: her er Daniel i løvens hule, vesle David og svært barske Goliat, Jona og kjempefisken, modige Ester og Noah på toppdekket i arken.

«Meir enn eit altfor ordinært omslag»: Les hele anmeldelsen av Bibelhistorier for nybyrjarer her.

Actionbibelen

actionbibelen

Målgruppe: Fra 10 år.

«Actionbibelen gir ei rask innføring i sentrale historier frå Bibelen, og greier å vise nokre raude trådar som går gjennom Det gamle testamentet», skriver Lars Petter Sveen.

Den fartsfylte barnebibelen synes i hvert fall å passe for den som har lyst på tydelige karakterer. De er nemlig «veldig vonde eller veldig gode», og ifølge Sveen underbygger illustrasjonene dette ved at «dei vonde skuler stygt, smiler sleiskt, mens dei gode har reine trekk og auge som lyser».

«Det er ingen grunn til å tvile på vilja og ambisjonane til skaparane bak verk som Actionbibelen. Problemet er kvaliteten på verket», oppsummerer Sveen.

«Flau og flat Actionbibel»: Les hele anmeldelsen av Actionbibelen her.

Barnebibelen min

barnebibelen min

Målgruppe: 5-10 år.

«Jarle Waldemars barnebibel vinner ingen designpriser, men vil med sine fargerike, tegnefilminspirerte illustrasjoner og enkle fortellerstil, trolig treffe mange barn», skriver Gabriel Michael Vosgraff Moro.

Da Moro satt frem en rekke barnebibler foran datteren på ett år, var det denne hun strakte seg etter. «Antagelig må den smilende løven på omslaget ta på seg ansvaret», skriver han.

«Smilefjesbibelen»: Les hele anmeldelsen av Barnebibelen min her.

Barnas bibel

Målgruppe: 4-12 år.

barnas bibel

Den svenske biskopen Sören Dalevi har blant annet forsket på barnesyn, gudsbilder og Jesusbilder i svenske barnebibler, og skrev like godt sin egen: Barnas bibel.

Kritiker Karen Frøsland Nystøyl løfter frem samspillet mellom biskopens fortellerstil og Marcus-Gunnar Peterssons strek. Særlig sistnevnte får skryt: «fortellingen er strålende visuelt fortalt» og «trenger nesten ikke tekst, de er nok i seg selv».

Hun savner riktignok en forklaring på hvorfor Jesus dør, og spiller ballen videre til Oslo-biskop Kari Veiteberg.

«Svensk biskop trår til med sterk barnebibel»: Les hele anmeldelsen av Barnas bibel her.

Tegneseriebibelen

tegneseriebibelen

Målgruppe: 6-9 år.

«Det er ikkje utvalet av tekstar frå Bibelen som løftar Tegneseriebibelen opp, men korleis Picanyol overraskar med sine teikningar», skriver Lars Petter Sveen. Han løfter frem følelsen av at det er en kunstner som har tatt tak i stoffet og som viser frem sine visjoner av Bibelen.

Picanyols strek er også denne barnebibelens akilleshæl, ifølge Sveen: «Den enkle og barnelege streken Picanyol nyttar, legg av og til band på forteljinga. Nokre historier blir for korte, nokre stoppar for brått, og andre vender seg om litt for plutseleg».

«Ein sjarmerande, liten bibel»: Les hele anmeldelsen av Tegneseriebibelen her.

Barnebibelen

Målgruppe: 6-9 år.

barnebibelen

Sofie Braut tror Samlagets ferske Barnebibelen har potensial til å appellere til langt flere enn det den gjengse barnebibel gjør: «Boka er ei forrykande fargebombe med ein originalitet som gjer at den truleg vil nå fram til eit breiare publikum enn meir tradisjonelle utgjevingar».

Selv om Braut mener det er en minneverdig leseopplevelse, har hun også en høne å plukke med boka. Hun påpeker at historier om bibelske kvinner har fått mer plass i denne utgivelsen enn i mange andre barnebibler. Hun beskriver det som en «tidsmessig kjønnsbalanse til glede for lesarar som er meir opptekne av slikt enn Bibelen sjølv ser ut til å vera».

«Det er på dette punktet Barnebibelen kjennest litt skolemeisteraktig; og denne tydelege agendaen utgjer ein litt påfallande kontrast til det svært frie uttrykket som elles pregar han», skriver Braut.

«Ei forrykande, men litt flink fargebombe»: Les hele anmeldelsen av Barnebibelen her.

Min barnebibel

min barnebibel

Min barnebibel henvender seg ifølge Lars Petter Sveen til de aller minste barna. Fargene er lyse og milde, tegningene naive. «Menneska er teikna slik at dei er nesten prikk lik kvarandre», begrunner Sveen, og bemerker at det ikke finnes særpreg.

Også utvalget forfatterne har plukket ut, mener Sveen har sine mangler. «Det er alltid interessant å diskutere kva for historier frå Bibelen som passar for barn, men ved å utelate så mykje alvor som Min barnebibel trass alt gjer, blir boka berre aktuell for dei aller minste», skriver han.

«Barnebibel som flyttar ansvaret over på foreldra»: Les hele anmeldelsen av Min barnebibel her.

Min store bildebibel

Målgruppe: 4-8 år.

bildebibel

«Min store bildebibel følger en konvensjonell oppbygning uten de helt store overraskelsene. Den fremstår som en rikt illustrert praktbok og presenterer et utvalg fortellinger fra Bibelen som enkeltstående episoder», skriver Gabriel Michael Vosgraff Moro.

Han etterlyser riktignok en rekke episoder og historier, og savner «at Bibelens mer vrange og filosofiske bøker ikke alltid forbigås i stillhet i de barnelitterære gjenfortellingene».

Moro konkluderer likevel med at den er relativt vellykket, og at «som en første introduksjon til bøkenes bok, er den et trygt og smakfullt valg». Brystvorter til besvær og begjær

«Brystvorter til besvær og begjær»: Les hele anmeldelsen av Min store bildebibel her.

De vakre bibelhistoriene

vakre

Målgruppe: 6-12 år.

De vakre bibelhistoriene, ført i pennen av den nå 80 år gamle Marie-Hélène Delval, byr på «en blanding av tegneserier, flanellograflandskap og store bedehusbilder». Og med en bruksanvisning i slutten av boka utviser forfatteren «stor forståelse for barns persepsjon», mener Karen Frøsland Nystøyl.

Til tross for dens tittel, hopper ikke boka bukk over de vonde sidene ved Bibelens historier. Nystøyl synes likevel det er problematisk at flere av de inkluderte historiene er pakket inn i en det går bra-stemning: «Jeg har vanskelig for å se hva som gjør potensielt marerittfremkallende historier vakre».

«Bibelen i storneset 90-tallsestetikk»: L es hele anmeldelsen av De vakre bibelhistoriene her.

Tidslinja

tidslinja

Tidslinja. Den store forteljinga i Bibelen lykkes på de aller fleste punkter, ifølge Sofie Braut: «frå ideen om å gje tekstane tydeleg samanheng, til ei språkleg gjennomført formidling».

Samtidig som hun bemerker at utvalget kanskje kan kalles både trygt og tradisjonelt, mener hun man først og fremst sitter igjen med en følelse av at forfatterne har fått med seg veldig mye. Hun berømmer Tidslinja for å mestre kunsten å komprimere uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

«Gjer den lange linja levande»: Les hele anmeldelsen av Tidslinja her.

Bibel for barn

Målgruppe: 6-9 år.

bibel for barn

Bibel for barn er en svensk barnebibel første gang utgitt i 1995 – på norsk året etter. Den kom riktignok i ny utgave i 2021, men kritiker Gabriel Michael Vosgraff Moro bemerker at man merker at boka er tjuesyv år gammel.

«Ikke at det er noe galt med neddempede klassikere, men sammenliknet med mer spenstige gjenfortellinger på markedet i dag, som i ord og bilder antagelig treffer dagens oppvoksende slekt bedre, fremstår Bibel for barn som ganske traust og gammeldags», skriver han.

«Best før 2000-tallet»: Les hele anmeldelsen av Bibel for barn her.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur