Kultur

Mener karikatur går over streken: – Fremstiller meg som gravskjender

KARIKATUR: En karikatur i Bergensavisen fremstiller Fabian Stang foran gravsteinene til ofrene for 22. juli. – Karikatur og satire må vernes om, svarer redaktøren.

– Det er noe av det groveste jeg har vært med på. Den er rett og slett morbid og fremstiller meg som en gravskjender, sier Høyre-politiker Fabian Stang.

Han sikter til en karikatur ført i pennen av Herbjørn Skogstad i Bergensavisen 2. august. Karikaturen kom i kjølvannet av at Stang kritiserte statsminister Jonas Gahr Støre for «å bruke 22. juli-talen» til å legge et særlig ansvar på muslimer for skytingen som fant sted i Oslo sentrum og tok livet av to personer 25. juni i år.

Stang mener karikaturen i Bergensavisen er umulig å forsvare seg mot og langt over streken.

Å spille på en «manglende respekt for døde mennesker» er noe av det verste man kan bli utsatt for, sier han.

– Når man stikker hodet frem i politikken må man være forberedt på mye, men ikke at en politisk ytring ender opp som en sånn karikatur i en seriøs avis på Vestlandet.

Mener den bryter med imøtegåelsesretten

Videre hevder Fabian Stang at karikaturen i Bergensavisen er presseetisk problematisk.

– Jeg tror ikke man kan lage en slik uten å gi den som utsettes for det mulighet til å forsvare seg. Jeg tror den bryter med imøtegåelsesretten.

– Ønsker du å klage den inn til PFU?

– Nei, det blir litt som å klage inn legen hvis mora di dør under en operasjon. Skaden har allerede skjedd.

– Skal det ikke være høyt under taket for karikaturer?

– Jeg liker karikaturer, men de må være forankret i en virkelighet. Her brukes de verste virkemidlene og de fremstiller samtidig noe som ikke finnes. Da blir det for grovt. Jeg føler jeg blir ansvarliggjort for død i denne tegningen.

Jeg føler jeg blir ansvarliggjort for død i denne tegningen

—  Fabian Stang

– Han var grov selv

Det er den erfarne Herb – Herbjørn Skogstad – som står bak karikaturtegningen. Han forteller til Vårt Land at han har blitt klaget inn til PFU to-tre ganger i løpet av femti år i virket. Alle har blitt henlagt med begrunnelsen om at karikatur har en helt annen frihet enn det skrevne ord, forteller han, og beskriver det som en «evig debatt».

– Men var denne karikaturen i sterkeste laget?

Jeg syns ikke det. Men uansett så var jo Fabian Stang ganske grov selv. Jeg tegnet etter det han var ute med på Facebook, hvor han kritiserte at Støre ville drive politikk ut av 22. juli. Jeg mener det er grovt å beskylde Ap for dette. Derfor var det nødvendig med en tøff karikatur.

Skogstad mener det Stang har gjort er vel så krenkende som karikaturen.

– Når man kjører utspillet på den måten som han gjør, og mener 22. juli skal betraktes nærmest som en naturkatastrofe og ikke et politisk attentat, synes jeg det er veldig krenkende ovenfor de som har mistet livet, sier Skogstad.

Det var nødvendig med en tøff karikatur

—  Herbjørn Skogstad, karikaturtegner

– Skal være rom for sterke virkemidler

Rune Ulvik er konstituert redaktør i Bergensavisen. Han ser ingen problem med å publisere Skogstads karikatur.

– Karikaturer og satire er en form der det skal være rom for sterke virkemidler, slik Herb bruker i denne tegningen. Det mener jeg det er all grunn til å verne om. Her kommenterer Herb en debatt Stang selv har tatt initiativ til. Det gjorde at vi publiserte, skriver Ulvik i en tekstmelding til Vårt Land.

– Så må Herb og vi tåle at det kommer reaksjoner på dette, og det tar vi imot. Vi har først og fremst fått reaksjon i form av et tilsvar fra Stang selv, og så har jeg sett at mange er enige med ham på hans Facebook-side.


Geir Magne Staurland

Geir Magne Staurland er tilknyttet kulturavdelingen i Vårt Land som journalist.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur