Kultur

Krigstoner fremføres av stjerne-organist

ORGEL: Notre-Dame- organist Vincent Dubois spiller på Vestfold orgelfestival denne uken. Med seg har han et krigsstykke fra 1940 av landsbror Marcel Dupré.

Vestfold orgelfestival har hentet inn noen av verdens beste organister. Fra England kommer William Whitehead og fra Tyskland Ludger Lohmann.

Under åpningskonserten torsdag spiller Vincent Dubois. Han er organist i Notre-Dame-katedralen i Paris, og spiller sammen med den norske trompetisten Tine Thing Helseth i Skien kirke. Dagen i forveien har organisten mesterklasse om komponisten César Franck, og William Whitehead spiller på en orgelmatiné i Tønsberg kirke.

– Jeg ser frem til å spille i Skien, sier Dubois.

Organisten, som er i Esbo i Finland for å holde konsert når Vårt Land ringer, har spilt flere ganger i Norge, som han omtaler som et vakkert land. Dette blir første gang han spiller i Skien kirke.

Krigens toner

Åpningskonserten avsluttes med sluttpartiet i verket «Évocation» av Marcel Dupres. Det ble komponert i 1940, da Dupres hadde mistet både sin far og sitt fedreland. Musikken kan til tider minne om maskingevær fra slagmarken, hevdes det i festivalens pressemelding.

– Før dette kommer to midtpartier som er veldig myke. Kanskje en suvenir fra noe fint som hendte med Dupres, sier Dubois.

I stykkets sluttparti, som er det Dubois skal spille i Skien, kommer det mektige tilbake.

Franck og Grieg kunne nesten vært fettere, med tanke på at de begge brakte mye nytt til musikken i sine hjemland

—  Vincent Dubois, organist i Notre-Dame

– Her går han tilbake til krigen. Det er veldig kraftfullt, som hos Bach. Det kan høres ut som bombing, sier Dubois.

Han mener de musikalske kontrastene skildrer et kontrastfullt liv.

– Det kan være noe som skildrer det søte i livet, og noe som skildrer krigens lyder.

– Hva betyr musikk for oss i krigstider?

– Det kan dra folk inn i en annen verden, vekk fra krigen.

Dubois kommer i forkjøpet av det planlagte oppfølgingsspørsmålet, og trekker frem krigen i Ukraina. Russland har en viktig musikalsk tradisjon, med institusjoner som ivaretar denne. Krigens politikk er derimot ikke like snill mot musikerne eller den klassiske tradisjonen, mener Dubois.

– Det eneste vi kan ønske er at musikken kan få folk til å reflektere over hva livet virkelig er.

Det er Dubois’ håp, selv om han ikke virker særlig optimistisk.

---

Vestfold orgelfestival

  • 3.–7. august 2022.
  • Organistene Vincent Dubois, William Whitehead og Ludger Lohmann spiller, samt trompetist Tine Thing Helseth.
  • Konserter i følgende kirker i Vestfold og Telemark: Skien kirke, Tønsberg domkirke, Østre Porsgrunn kirke, Sandefjord kirke og Larvik kirke.
  • Mindre konserter i ytterligere seks kirker.
  • Mesterklasser om César Franck ved Dubois, og Max Reger ved Lohmann.

---

Musikalske søskenbarn

César Franck, som i år har 200-årsjubileum, spilles også under åpningskonserten, valgt av Dubois selv. Komponisten var en stor inspirasjon for Edvard Grieg, som også er på programmet til Helseth og Dubois. Selv skal Grieg ha sagt følgende om den franske komponisten: «Jeg begriber ikke Franskmændene med sin Berlioz-kultus når de har César Franck, der har mere virkelig Musik i sin Lillefinger end Berlioz i sin hele Korpus».

– Franck og Grieg kunne nesten vært fettere, med tanke på at de begge brakte mye nytt til musikken i sine hjemland, sier Dubois.

Forskjellen ligger i Griegs bruk av folkemusikk i sine verk, forteller han. Organisten beskriver Franck som den mest betydningsfulle komponisten fra fransk romantikk, der han mener Frankrike ellers har et lite rikt utvalg.

Instrumentene, akustikken og atmosfæren er nesten magisk

—  Vincent Dubois, organist i Notre-Dame
French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron, center left, visit the reconstruction site of the Notre-Dame de Paris cathedral, Friday, April 15, 2022 in Paris, to mark three years since the devastating fire. (Ian Langsdon, Pool via AP)

Mirakel

Organistens hjemmebane, Notre-Dame-katedralen, ble som kjent utsatt for brann i 2019. Han beskriver skjebnenatten som svært vanskelig og skremmende. Heldigvis var orgelet uskadd etter brannen, noe Vårt Land skrev om den gang, og som Dubois selv beskriver som et mirakel. Han gleder seg til å vende tilbake til katedralen, forhåpentligvis i slutten av 2024, slik president Emmanuel Macron har lovet.

– Instrumentene, akustikken og atmosfæren er nesten magisk, sier Dubois.

Mens han venter på å vende tilbake til magien spiller han i en annen kirke i Paris. Nå gleder han seg til å prøve orgelet i Skien kirke, som er et av Norges største.

– Vi prøver alltid nye instrumenter. Det er en veldig fin del av kunsten vår som organister. Vi må få orgelet til å høres bra ut.

---

Vincent Dubois

  • Titulær organist i Notre-Dame i Paris siden 2016.
  • Direktør ved Conservatoire de Strasbourg.
  • Underviser ved Musikkhøgskolen i Saarbrücken.
  • En av Frankrikes mest kjente organister.

---




Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur