Kultur

– Vi anser det ikke som et arbeid, mer som en venneklubb

DEBATT: Norsk studentorganisasjon (NSO) og Operaen møttes til debatt i NRK om Operaens bruk av unge frivillige.

Som Vårt Land har omtalt, går Norsk studentorganisasjon hardt ut mot Den Norske Opera og Ballets bruk av frivillige unge. De forsterker klasseskiller, mener studentsjefen.

Torsdag kveld spant debatten videre i NRKs Dagsnytt 18.

– Ikke for å spare kostnader

Kenneth Fredstie, markeds- og kommunikasjonsdirektør ved Den Norske Opera & Ballett, forsvarte ordningen.

– Det betyr at det kreves en god privatøkonomi for å kunne ta seg tid til å være med på dette, mens andre må prioritere den fritiden til å jobbe? spurte programleder Espen Aas.

– Ja, absolutt. Men sånn er det med mange fritidsaktiviteter. Dette er ikke noe vi har gjort for å spare lønnskostnader. Dette er et tilbud til ungdom for å bli kjent med huset, og bli kjent med opera og ballett som kunstformer. Det spørsmålet tror jeg du kan stille til alle mulige fritidsaktiviteter, sier han.

.

Et arbeid som fører til økt inntekt

Oftedahl fra Norsk Studentorganisasjon vil ikke være med på at Operaens frivillige er som hvilken som helst fritidsaktivitet.

– Arbeidet bidrar til at Operaen får en inntekt og utvikler sin kundegruppe. Hva er forskjellen mellom en ungdom som jobber for dere, og de som er over 30 år? Hvorfor får disse betalt, når de gjør det samme?

– Vi i Operaen har mange unge som jobber for oss. Vi har ordnede arbeidsforhold og alle får lønn. Men ungdomsarbeiderne anser vi ikke som et arbeid, men mer som en venneklubb, svarte Fredstie.

Programlederen skyter inn:

– Men hvis denne venneklubben ikke fantes, hvem skulle da gjort jobben?

– Da gjør vi jobben selv, og vi gjør jo jobben selv i tillegg. Dette er ment supplement og et tilbud, sa Fredstie.

Anerkjenner kritikken som er reist

Fredstie mener at frivilligheten i Operaen er «litt som en supporterklubb i en fotballklubb».

– Det kan hende at vi burde tenkt: «Er de med på å arrangere, burde de fått et honorar». Men når man får to gratisbilletter og får ta med seg en annen, tenker ikke vi at det er noe man trenger å få lønn for. Det er totalt frivillig, sier Fredstie.

Synes ikke dette er kroneksemplet

Programlederen spør om det ikke høres ut som Operaen trenger «å gå litt nøyere gjennom denne ordningen i din statlig finansierte bedrift med millionoverskudd».

– Når folk stiller spørsmålstegn ved vår virksomhet, er det fornuftig å lytte og se om det er noe vi ville gjort annerledes. Men jeg synes ikke dette er kroneksempelet på at en virksomhet utnytter frivillig arbeidskraft, sier Fredstie.

Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur