Kultur

«Det føles veldig riktig å synge salmer på en slik plass»

MUSIKK: Lewi Bergrud trodde han skulle få kjeft da han begynte å spille salmer på pub. I stedet har prosjektet blitt en braksuksess.

– Min gode venn Thor Erik Fjellvang ringte meg og jeg husker faktisk ordrett hva han sa. Han var med i mange kule musikkprosjekter, men savnet noe med mer himmel over seg.

Det var slik Lewi Bergrud og Fjellvang først kom på idéen om å organisere «Salmer på Pøbb» i Oslo. I november 2021 samlet de «et superlag av artister med hjertet på riktig sted» foran et fullsatt Herr Nilsen. I kveld er det klart for den fjerde konserten i rekken.

Den faste gjengen som fremfører salmene er Lewi Bergrud, Thor Erik Fjellvang, Rune Solheim og Jon Anders Narum. Tirsdag kveld er også gjesteartistene Kim Rysstad, Veronica Akselsen, Miriam Våga og Asbjørn Ribe med.

Spilte «O store Gud»

– Man sier man skal ta med det gode budskapet ut, og da føles det veldig riktig å synge salmer på en slik plass, sier Lewi Bergrud.

Han er ikke ukjent med å presentere forkynnende musikk for øldrikkende publikum på pub. Tidligere denne våren fortalte han til Vårt Land om sin fortid i kristenbandet Expect. Bandet spilte lenge utelukkende i menigheter og på kristenfestivaler, men begynte etter hvert å spille på utesteder. Vitnesbyrd mellom sangene var et naturlig innslag.

Bergrud er svært begeistret for mottakelsen av salmeprosjektet.

– Etter første gangen hadde jeg problemer med å sove. Det var en del kristenfolk der, men også folk uten noe kirkebakgrunn, folk som hadde en bestemor som ba for dem for eksempel, og som slik likevel hadde en link.

– Jeg får gåsehud bare jeg sier det, forteller han, og tenker tilbake på da de satte i gang med «O store Gud» den første kvelden.

– Jeg tenkte jeg ville få noen på nakken. At jeg liksom skulle lokke folk ut i synd, men det har virkelig ikke vært sånn.

—  Lewi Bergrud

Kritikken har uteblitt

Med «Salmer på Pøbb» har Bergrud et mål om å holde stemningen uformell og så lite stiv som mulig.

– Noen syns det er vanskelig å gå inn kirke- og bedehusdøra, men her kan du komme og slappe av, sier Bergrud, som påpeker at det ikke først og fremst er forkynnelse de driver med, selv om han innimellom vil si litt om hva salmene betyr for ham.

Videre mener han at det å spille salmer på pub kanskje ikke er det mest naturlige for mange, men kritikken har likevel uteblitt.

– Jeg tenkte jeg ville få noen på nakken. At jeg liksom skulle lokke folk ut i synd, men det har virkelig ikke vært sånn.


Geir Magne Staurland

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur