Kultur

Munkens leveregler fører meg nærmere Gud

KLASSIKER: Av Broder Laurentius har rektor Ingunn Breistein blitt minnet på at Gud er nær også når du vasker gulvet.

I dag er Breistein rektor ved Ansgar Bibelskole i Kristiansand. Hun er også professor i kirkehistorie. Da hun selv studerte på Ansgarskolen, kom hun for første gang over levereglene til en karmelittmunk fra 1600-tallet. Boka Å vende seg til å leve nær gud var blitt anbefalt blant andre av Modum Bads grunnlegger Gordon Johnsen. For ham var det den kjæreste boka ved siden av Bibelen.

– Grunnen til at den har fulgt meg, er at den gir uttrykk for at det viktigste hver dag er å være bevisst på at det er i hverdagen vi kan oppleve et gudsnærvær, sier Breistein.

Kjøkkentjeneste

Franske Nicholas Herman (1614-1691) ble bedre kjent som Broder Laurentius. Den fattige, unge mannen ble skadet som soldat i trettiårskrigen. Bare 400 av landsbyens 2.660 innbyggere overlevde krigen. 25 år gammel ble han «lekbroder» hos karmelittmunkene i Paris der han jobbet på kjøkkenet.

– Først var det bare i timene i bønn han tenkte på Gud, men opplevde etter hvert at det ikke bare er da det er viktig å være nær Gud. Laurentius prøvde å holde fast på den fortrolige kontakten med Gud når han gjorde de hverdagslige tingene. Når han står i oppvasken, tenker han på Gud. Han skriver fint hvordan arbeidstiden ikke skiller seg fra bønnetiden – i skrammelet i kjøkkenet like mye som når jeg ligger i bønn, skriver han.

Katolsk fromhet

– Når leste du boka sist?

– Nå er det noen år siden, men det er ei bok jeg tar fram igjen og igjen. Det som står i den har satt seg i bevisstheten. Første del av boka er en samtale der Laurentius forteller at Gud hadde vist ham stor nåde da han ble omvendt som 18-åring. Andre del av boka er brev.

Boka var utgitt på Ansgar forlag og nådde henne på Misjonskirkens (den gang Misjonforbundet) teologiske studium på 1980-tallet. Det var ei tid da det var større avstand til katolsk kristenliv her i landet.

– At jeg ble inspirert av en katolsk broder, speiler nok en type fromhet som var til å kjenne igjen. Jeg leste ut fra det som styrker hjerteforholdet til Gud, sier Breistein.

Han framstiller det som så enkelt å leve nær til Gud

—  Ingunn Breistein

Enkelt nærvær

– Hva er mest utfordrende hos Laurentius?

– Det er det som samtidig er mest tiltrekkende, at han framstiller det som så enkelt å leve nær til Gud. Samtidig er det i praksis vanskelig å lage seg et forsett om å bruke så og så mye tid på bønn og bibellesningen. Dagene går, likevel. Det tiltrekkende er at det er nærheten til Gud som er utgangspunktet for våre ord, tanker og handling. Kan man leve i den relasjonen, er det det helt sentrale i kristenlivet.

Som ung var Breistein mest opptatt av det indre livet.

– Etter hvert som jeg er blitt eldre, ser jeg at ytre vaner og symboler kan hjelpe oss med å speile det indre. Det vekselspillet er viktig. Vi trenger den hjelpen symboler og bilder kan gi. Det ytre hjelper oss til å forsterke det indre.

Ikon

– Hvordan har den innsikten kommet til uttrykk?

– For eksempel gjennom å reise på retreat. Eller i det flotte Ansgarkapellet, hvor selve rommet gir et gudsnærvær. I frikirker er vi ikke bortskjemt med slike rom. Jeg har noen ikoner hjemme. Jeg kan dra veksler på uttrykk fra andre kirkelige tradisjoner. Det har ikke vært tradisjon for det verken i luthersk eller frikirkelig sammenheng. I dag går impulsene mye mer på tvers. Salmesang fra hele den verdensvide kirken øker. Jeg blir ydmyk når jeg er i andre land der mange lever under vanskelige kår, og kjenner at i sangen er det noe som binder oss sammen, sier Ingunn Breistein.

---

Religiøse klassikere

  • I denne spalten ber vi ulike mennesker anbefale ny og eldre litteratur i sjangerne religiøs sakprosa og oppbyggelig litteratur, og fortelle hva møtet med disse tekstene har betydd.
  • I dag: Rektor ved Ansgar bibelskole Ingunn Breistein om Broder Laurentius: Å venne seg til å leve nær Gud (Ansgar, 1982)

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur