Kultur

Å stå opp, gå ut og fullføre sitt oppdrag

KLASSIKER: Da Barbro Raen Thomassen fikk vite at Kristian Lundberg var død, kom hans stemme sterkt tilbake til henne: Mørket kan bli lys, det finnes håp og befrielse.

Kunstneren Barbro Raen Thomassen forteller at den nylig avdøde, svenske forfatteren Kristian Lundgrens bøker har gjort inntrykk.

– Da jeg nylig leste at han døde, kom stemmen sterkt tilbake. Hans måte å skrive på er så tvers gjennom ærlig at det slekter på Augustins Bekjennelser. Han skriver rett fram om ting det er upopulært å snakke om: skyld, skam og synd. Og om soning, både ut fra et politisk og kristent ståsted. Uten å snakke om og erkjenne synd, oppstår ingen soning, blir man ikke fri.

– Det er modig gjort, mener Thomassen.

Oppdraget

Hennes første møte med Lundberg var et sitat som traff: «Det är också ett uppdrag som kräver mod: att stanna kvar.»

– Insisteringen på å bli og gå dypere inn, lengre ned og være trofast mot noe. Det er et oppdrag, sier hun.

– Opplever du det samme i ditt arbeid?

– Dette er også min erfaring. Jeg kjenner kallet til å være i oppdrag, være trofast og gå lengre inn. Det er viktig for meg som skapende kunstner.

---

Religiøse klassikere

  • I denne spalten ber vi ulike mennesker anbefale ny og eldre litteratur i sjangerne religiøs sakprosa og oppbyggelig litteratur, og fortelle hva møtet med disse tekstene har betydd.
  • I dag; Kunstner Barbro Raen Thomassen om Dagar bland skuggor, träd och vatten av den svenske forfatteren Kristian Lundberg (1966 – 2022).

---

Lasarus

Det andre møtet med forfatteren kom i 2015 da hun var festivalutstiller under Hamsun- og Ibsendagene i Grimstad. Der ble han intervjuet om sine tre bøker i Malmö-trilogien.

– Det var en skjellsettende opplevelse, og jeg gikk i gang med å lese. I 2016 kom oppfølgeren til trilogien, Dagar bland skuggor, träd och vatten, som er den jeg trekker frem her. Der bruker han Lasarus-fortellingen. Det er også en parallell der til Guds spørsmål: «Adam hvor er du?» Vi må la oss ropes fram for å befris. Jesus roper: «Lasarus kom ut, kom fram, bli den du er tiltenkt, bli ditt liv, bli den du er.»

– Hvordan treffer dette deg?

– Nettopp dette å bli den du er; den stemmen får meg ut av irrganger og kroker og det mørket jeg kan befinne meg i av usikkerhet og manglende vilje. Jeg blir vekket opp, kom ut, kom fram. Jeg hørte også Lundberg i et intervju om diktsamlingen Requiem över en förlorad son. Der viser han til den lamme mannen som blir helbredet. Han får høre: Reis deg, stå opp, ta båren din og gå. Er det ikke det hver dag handler om: Å stå opp, gå ut og fullføre sitt oppdrag?

Den svenske forfatteren Kristian Lundberg har gått bort. Han ble 56 år gammel.

Kampen

– Hvordan leser du boka?

– Langsomt. Romanen er heldigvis ikke så lang. Den er skrevet i små stykker som egner seg til å lese litt om gangen, og om igjen.

Ekstra stekt opplever hun det at Lundberg skriver så selvbiografisk. Moren var mentalt syk, og faren forlot familien. Selv forlot han skolen i åttende klasse. Han og søsknene levde i fattigdom. Han begynte å drikke som 12-åring, ble alkoholiker og var på kjøret til han var 26.

Det finnes en plass der vi blir sett, ropt på og elsket

—  Barbro Raen Thomassen

– Så begynte han å lese litteratur og å skrive. Det ble umulig ikke å skrive, det gjaldt liv og død. Han skrev for å sette sammen det som var gått i stykker og for å gjenopprette det som var tapt og ødelagt. Han kjempet for sitt liv og han kjempet for andres liv, for utnyttede og undertrykte fremmedarbeidere, papirløse og hjemløse.

– Hva er det ved boka som er oppbyggelig?

– Det umulige kan snus til en mulighet, mørket kan bli lys, det finnes håp og befrielse, det finnes en soning og en forsoning. Det finnes en plass der vi blir sett, ropt på og elsket.


Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur