Kultur

Plasserte døråpner midt i kunstverket

ØDELAGT KUNST: Håndverkere har montert en døråpner midt i et kunstverk på Stord sjukeheim. - Det er en skandale, sier kunstner Ingri Egeberg.

Skal du besøke Stord sjukeheim, vil du bli møtt av kunstverket «Flokk og følge» av den anerkjente kunstneren Ingri Egeberg. Nå har imidlertid kunstverket blitt ødelagt av en døråpner. Det skriver lokalavisen Sunnhordland.

Vårt Land har vært i kontakt med kunstneren, som er svært lei seg for det som har skjedd.

– Jeg synes det er en skandale, sier Egeberg, som enda ikke har blitt kontaktet av sykehjemmet.

Nå forventer hun at de ansvarlige betaler for at skaden rettes opp. Egeberg mener nemlig at den skadde sauen kan reddes.

– Ja, det lar seg reparere, og jeg gjør det gjerne. Slik det er nå, er det ikke ok å se på for noen. Døråpneren må demonteres, og veggen må sparkles og pusses siden sauen er malt direkte på veggen. Hva det vil koste, har jeg ikke noen tanker om, sier Egeberg.

Beklager

Kunstverket «Flagg og følge» kom på plass i 2005. Det består av en flokk sauer i pleksiglass som henger under ei sky over en gressgang i en trappeoppgang over fem etasjer. Et stykke unna flokken har Egeberg malt den enkeltstående sauen. Det er denne «bortkomne sauen» som har fått en døråpner midt i ansiktet.

ingri egeberg

Leder for sykehjemmet, Ester Aasen Bjelland, er svært lei seg for det som har skjedd. Hun forteller at det trolig er kravene til universell utforming som har overkjørt kunsten. Skaden på kunstverket ble først oppdaget under en befaring i forbindelse med en ny oppussing.

– Vi er svært glad i sauene våre, og vi kan ikke skjønne at noen kan ha unngått å se at dette er et kunstverk, sier hun.

Sykehjemslederen beklager at hun ikke har rukket å ta kontakt med Egeberg, og hun ber Vårt Land om kunstnerens mobilnummer.

Ikke første gang

Ingri Egeberg er både forfatter og billedkunstner. Hun er representert blant annet i Nasjonalgalleriet, Stortinget, Bergen Billedgalleri, Haugesund Billedgalleri, Lillehammer Kunstmuseum og Ciurlionis Museum of Modern Art.

Sauen er ikke det første av hennes kunstverk som har fått en ublid skjebne. I ti år var hun representert i en oppgang i kjøpesenteret Galleriet på Torgallmenningen i Bergen. Hennes kvinnehoder i sort strek rakk å bli et kjært kunstverk for mange.

– Under en «makeover» av senteret ble de erstattet med photoshoppete langbeinte damer. Jeg ble ikke involvert. Slik er det: En utsmykning er ikke mitt eie lenger. Jeg kan ikke gjøre noe med det med mindre jeg blir bedt om det. Folk husker hodene, og noen tror de er der ennå., sier Egeberg.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur