Kultur

– Håper jeg har gitt melodi til nye brukssalmer

TRADISJON: Kantor Ole Karsten Sundlisæter brukte ett år på å gi melodi til 151 nye salmer. – Vi kan ikke bare lene oss på fortiden, sier han.

– Jeg vil være så ubeskjeden at jeg tror de nye salmene har kvaliteter og bærekraft både i tekst og musikk, sier kantor i Hof i Solør, Ole Karsten Sundlisæter.

Sammen med salmeforfatter Terje Haugdal er han aktuell med boken Salmer – Det går en elv i hvert et våkent hjerte. Den inneholder 151 nye salmer som har fått melodier med firstemmig harmonisering komponert av Sundlisæter.

– 151 nye salmer? Har vi ikke nok salmer allerede?

– Nei, svarer Sundlisæter, og legger til:

– Selv om vi har en rikholdig salmeskatt samlet inn over flere hundre år, må den arven få påfyll for å vitaliseres og bæres videre – vi kan ikke bare lene oss på fortiden.

Sundlisæter mener verdien av salmene vi synger i kirken – og at den skatten holdes levende – til enhver tid vil være et resultat av hva som tilføres og tas i bruk.

– Når vi ser tilbake på den hymnologiske historien, vil vi se at det har vært gullaldre – eksempelvis gjennom Petter Dass og Grundtvig. Tenk om noen om hundre år kan se tilbake på tiden vi lever i nå – og finne fine ting som har fått sin fortjente plass i salmerepertoaret, sier han.

Terje Haugdal nye salmetekster Hof kirke

– Høy terskel

Som guttunge var Sundlisæter nabo med Terje Haugdal, men det gikk noen tiår før de begynte et skapende samarbeid rundt salmeproduksjon. Haugdal hadde gitt ut en bok med 80 salmetekster som Sundlisæter litt tilfeldig ble kjent med.

– Jeg satte meg ned med tekstmaterialet og melodiene var lette å hente ut. Jeg så fort kvalitetene og fant ut at det var enkelt å skape en meningsfull sammensmeltning av tekster og melodier.

– Jeg leter etter salmemelodier jeg selv kan tenke meg å synge, men etterstreber tidløshet, og nærhet til tradisjonen. Men det viktigste er at både tekst og melodi er lett tilgjengelige for bruk i en forsamling, forteller han videre.

Han er fullstendig klar over at det er en lang og krevende prosess å etablere en ny salme. Det er en meget høy terskel for å nå inn i en sjanger som er både rikholdig og kjent og kjær for brukerne – som i utgangspunkt vil være kresne og ikke overvettes interessert i noe nytt.

– Det kan ta lang tid, og forutsetter at den nye salmen er både lett tilgjengelig, iørefallende – og har slitestyrke. Alt dette må etableres i konkurranse med alle salmeskattene som allerede er innsungne og elsket av de som deltar i menighetssangen. Mange bidrag vil falle gjennom, men jeg håper at de nye salmene tas i bruk, og kan få brynt seg mot det tradisjonelle repertoaret, sier Sundlisæter, som håper noen få av dem vil klatre over terskelen og få status som brukssalmer.

Egil Hovlands melodi til Måne og sol er selve malen for en salme som umiddelbart griper tak i deg.

—  Kantor Ole karsten Sundlisæter
Salmer - Det går en elv i hvert våkent hjerte, ny salmebok

Trosliv som fundament

Terje Haugdal har brukt over 30 år på tekstene til de 151 nye salmene. Sundlisæter ble hjulpet av koronapandemien, som ga litt ekstra rom for kreativt arbeid. I løpet av ett års tid hadde han 151 nye melodier klare.

Nå håper begge at de som tar seg tid til å åpne boken, eller å gå inn på nettsiden nysalme.no – der samtlige salmer avsynges, – vil prøve seg på det nye materialet.

Terje Haugdal, som har bakgrunn som arkitekt, har vært aktiv salmeskriver siden 90-tallet.

– Jeg er verken teolog eller hymnolog, men har vært glad i salmeskatten vår siden jeg var guttunge. Et sterkt og godt barndomsminne er når hele familien sitter samlet rundt radiogudstjenesten og min far kaster seg inn i salmesangen med full kraft, minnes han.

Haugdal peker på sitt eget trosliv som fundament for det han skaper.

– Jeg vil lage bilder gjennom tekstene, som folk kan kjenne seg igjen i. Jeg bruker nære og personlige erfaringer, uten å bli privat. Det har også vært et poeng å finne tekster til et bredt behov rundt gudstjeneste og kirkelige handlinger, for eksempel når ulykken rammer brutalt. Jeg tror for eksempel det finnes tekster som treffer folk akkurat nå, midt i fortvilelsen over den tragiske situasjonen for det ukrainske folket, sier han.

Han håper tekstene kan være både et vitnesbyrd – og en spire til ransakelse og refleksjon.

Ny salmebok ole karsten sundlisæter og terje haugdal - hof kirke

Musikk som løfter ordene

Haugdal er begeistret over Sundlisæters musikalske bidrag inn mot tekstene.

– Melodiene istemmer mye av det jeg har på hjertet og vil uttrykke, melodiene har også vært et korrektiv til tekstmaterialet, i flere tilfeller har jeg sett noe nytt komme ut av ordene – gjennom musikken. Melodiene går naturlig inn mot tekstene, men du skal være litt våken – de er ikke bare selvfølgelige – de gir også litt motstand, sier Terje Haugdal.

Ole Karsten Sundlisæter påpeker at kirkemusikerne har gode kår for tiden, med godt tilfang av instrumenter. Men han sender gjerne en liten utfordring til sine kolleger.

– Jeg ønsker at flere tar opp den skapende delen av det kirkemusikalske arbeidet. Vi har en arv å ivareta, helt fra gode, gamle J.S. Bach og frem til for eksempel Egil Hovland. Hans enkle og umiddelbart tilgjengelige melodi til Måne og sol er selve malen på en salme som griper tak i deg – som både barn og voksne spontant blir glad i, mener Sundlisæter.

---

151 nye salmer

  • Bokutgivelsen Salmer – Det går en elv i hvert et våkent hjerte, er et nylig bidrag til den norske salmetradisjonen.
  • Tekster av Terje Haugdal og melodier og firstemmig harmonisering av Ole Karsten Sundlisæter.
  • Boken er utgitt på bidragsyternes eget forlag. Samtlige salmer presenteres vokalt på nysalme.no og på YouTube.

---

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur