Vebjørn Selbekk: – Jeg burde lest gårdsboka bedre
KLASSIKER: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk ble slått ut fra Farmen kjendis i en kunnskapskonkurranse. Men han tror ikke Ulf Ekman hadde gjort det noe bedre.

– Da tror jeg at vi skal komme med et kontroversielt valg her, sier Vebjørn Selbekk. Det er redaktør i Dagen, og deltaker i årets sesong av Farmen Kjendis på TV 2, som denne uken skal gi et lesetips i Vårt Lands klassiker-spalte.
– Er det her vi vil finne kimen til karikaturstriden?
– Jeg tror ikke Ulf Ekman har så lyst til å bli blandet inn i akkurat det …
Selbekk har nemlig valgt seg en bok av Ulf Ekman, grunnlegger av den karismatiske menigheten Livets Ord i Uppsala.
– Alt som har med Livets Ord og Ekman å gjøre er kontroversielt, per definisjon. Jeg har ingen illusjoner, og er ydmyk i møte med mennesker som kan ha tatt skade av ting der, sier Selbekk.
Den svenske menigheten har møtt mye kritikk for sekterisme, og Ekman, som i dag er blitt katolikk, har i ettertid beklaget «til hver eneste person som har blitt feilbehandlet». Men for Selbekk satte Livets Ord kursen for livet. I 1989 begynte han på menighetens bibelskole. Samme år leste han Ekmans bok Gud, staten og individet:
– Jeg kom dit som ung kristen trønder, og møtte et miljø med en offensiv tro på at alt var mulig – at det kristne budskapet hadde noe å gjøre på alle arenaer. Det fascinerte meg, og dette forteller også Gud, staten og individet om, sier Selbekk.
Han viser til at Ekman mener troende har et ansvar for å gå inn på arenaer som handler om politikk, kultur og media.
– Det er ikke noe annenrangs kall å engasjere seg i dette. Det var viktig for meg å høre som ung kristen, og det har preget meg senere, sier Selbekk.
Carl I. Hagens mann
– Var det derfor du gikk inn i mediebransjen?
– Det gjorde meg i hvert fall mer sikker. Men jeg begynte å skrive i lokalavisa allerede da jeg var tenåring, og syklet rundt og dekket ulike arrangement. Så hadde jeg også en sterk frelsesopplevelse i ungdomsårene, og ville basere livet mitt på kristen tro. Og denne kallstanken hjalp meg å sortere, og å se at alt arbeid som man gjør, egentlig er noe man gjør for Gud.
I 1989 var det også en annen som leste Ekmans bok. Carl I. Hagen hadde den med rundt i Stortingsvalgkampen sine, og siterte fra den på Frp-møtene. «Jeg er enig i veldig mye av den tenkningen som preger boken, ikke minst når det gjelder skepsisen til den det omfanget som den statlige styringen har fått i samfunnet vårt,» har Hagen senere fortalt til Dagen.
Statsmakten
– Hva er det Ekman egentlig sier?
– Det handler om at vi som individer, skal forholde oss til – og være lydige mot – statsmakten, så lenge det ikke går i mot troen. At dette er en arena som må påvirkes av kristen tro, og at det er slik et godt samfunn skapes. Det jeg synes er spesielt med Ekman, er at han er en karismatisk forkynner, og samtidig en veldig høyt utdannet person. Han har en enorm kunnskapsrikdom, har interesse for historie, politikk og samfunn, og har lest mye mer enn bare Bibelen. Det skaper tillit hos meg.
– Men har han lest «gårdsboka»?
– Nei, og det burde jeg også ha gjort bedre. Hadde jeg visst hva «omfar» er, hadde jeg sittet i en ny elbil nå, sier Selbekk, med henvisning til kunnskapskonkurransen der han røk ut fra Farmen.
Den som derimot svarte riktig, og gikk videre til finaleuken, var Sophie Elise Isachsen.
– Men jeg tror ikke Ulf Ekman heller vet hva omfar er. Det er en fattig trøst.