Kultur

– Jeg har aldri hatt noen høy stjerne hos myndighetene

RUSSLAND: Den russiske opposisjonelle forfatteren Ljudmila Ulitskaja er glad hun aldri har mottatt statsstøtte.

– Jeg var ikke det minste i tvil om være med, sier Ljudmila Ulitskaja til Vårt Land gjennom sin oversetter Marit Bjerkeng.

Hun er en av Russlands mest toneangivende og prisvinnende samtidsforfattere, og nevnes ofte i Nobelpris-sammenheng. Forfatteren er blant de 1.000 forfatterne som søndag signerte et åpent brev, i regi av PEN International, som støtter det ukrainske folk og går hardt ut mot den russiske krigføringen.

Ulitskaja er selv bosatt i Moskva, men har nå reist ut av landet.

– Jeg har hele livet skrevet under på kritiske brev til makthaverne, protester, krav og appeller, men jeg har aldri opplevd at det har hatt den minste effekt. Men jeg fortsetter å underskrive tåpelig og håpløst.

Ingen høy stjerne

79-åringen har siden før Sovjetunionens fall vært en uttalt kritiker av russiske myndigheter. I forbindelse med annekteringen av Krim-halvøya i 2014, uttalte hun at russiske massemedier hadde slått verdensrekorden i løgner. Hun har i mange år vært aktiv i den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial.

– Jeg har aldri hatt noen høy stjerne hos myndighetene. For makthaverne er jeg en altfor liten figur til at de skulle legge merke til meg eller ta meg alvorlig som en reell trussel mot makten deres. Og det er jeg glad for, sier Ulitskaja.

– En rekke kunstnere og kuratorer har sagt opp sine stillinger og utsatt prosjekter i protest mot den russiske invasjonen. Hvilken risiko løper disse?

– En slik handling krever stort mot. Folk risikerer å miste jobben. Det er allerede folk som mister sine stillinger, så vidt jeg vet. Hederlige folk kommer seg vekk fra alle de stedene der staten er deltaker, og i kultursfæren er staten inne nesten overalt.

Hun er tydelig på at hun aldri har arbeidet for staten eller mottatt statlig støtte. Det er hun glad for.

– De kulturarbeiderne som på en eller annen måte, også relativt ubetydelig, er avhengige av staten – som får lønn i de statlige teatrene eller er involvert i statsfinansierte prosjekter – de støter på endeløse vanskeligheter. Enten må de uttale seg til forsvar for det regjeringen gjør, ellers risikerer de å miste arbeid og lønn.
Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur