Kultur

Her synger Leah julehilsen i stedet for avlyst konsert

AVLYST: Da barna ikke fikk synge julen inn i Fridalen kirke, tok dirigent Knut Christian Jansson saken i egne hender. Han lot alle spille inn sin egen julehilsen til familie og venner.

I 12 år har menighetens kor framført Egil Hovlands «Gutten englene sang om». I år måtte også den konserten avlyses. Både Händels Messias og Fauré Requiem var allerede avlyst.

– Da vi måtte avlyse nok en gang, kjente vi på at vi ikke kunne sende ut enda en slik melding. Tidligere har vi laget flere digitale produksjoner og opplevde at det mediet var litt oppbrukt, forteller dirigent Knut Christian Jansson.

Angret først

Løsningen ble å sende ut en invitasjon til korbarna om å synge inn en personlig julehilsen de kunne dele med sin familie. Mange har besteforeldre som bor et annet sted, og andre har familie i utlandet. I påmeldingen kunne de krysse av, dersom de ikke hadde noe imot å dele opptaket også med andre.

– Det var mamma som meldte meg på. Du liker jo å synge, sa hun da jeg spurte hvorfor hun gjorde det. Først angret jeg, men da jeg gjorde det, angret jeg ikke. Det var gøy da. Jeg gjorde litt feil, men så fikk jeg det til, forteller åtte år gamle Leah.

Ble rørt

50 av de 100 barna meldte seg på. Fredag møtte de opp en og en. De har selv valgt sangen de synger. Kameraet var rigget, dirigenten satt ved pianoet, og ungdomskorets dirigent Kristine Bånes geleidet sangerne. Andreas Wivestad Jansson, som var den som startet menighetens barnekorvirksomhet, sørget for lyd.

– Da jeg kom hjem sent fredag kveld, var jeg sliten, men måtte likevel starte redigeringen. Første opptak var med med Leah. Jeg hadde ikke lagt merke til henne. Men da jeg hørt henne synge, ble jeg så rørt at jeg felte en tåre, forteller dirigenten.

Knut Christian Jansson

Har lyst

Leah hadde valgt å synge John Rutters Candlelight Carol. Dirigenten stusset på at hun valgte en krevende sang som hun ikke har lært i barnekoret. Forklaringen er at hun har lært den av storebroren som tidligere var med i guttekoret.

– Jeg har lyst til å synge solo, men når jeg rekker opp hånden velger de ikke meg. Jeg skulle synge solo en gang, men da ble jeg redd, forteller Leah.

Kanskje blir det ikke så lenge til neste gang.

– Med Leahs stemme tett på øret, oppdaget jeg at hun synger helt fantastisk, sier Knut Christian Jansson.

---

Fridalen kulturkirke

  • Kulturkirken Fridalen i Bergen er en konsertarena som byr på musikk av høy kvalitet.
  • Korene er en viktig del av kirkens kulturarbeid og en naturlig del av kirkens konsertvirksomhet.
  • Korene Collegium Vicale samler 100 barn og unge i alderen 6-16 år i fire kor: guttekor, jentekor og ungdomskor for jenter og gutter.

---

Inn til kjernen

Dirigenten har mange ganger tenkt at de burde gjøre opptak av en og en stemme. Med 100 sangere er det tidkrevende. Nå er den jobben gjort med halvparten av sangerne, og dirigenten er kommet tettere på sangerne enn før.

– Dette er rett inn i kjerne av alt vi holder på med. Opptakene formidler musikken enkelt og upretensiøst, og ut av dette kommer det noe sårbart, nært og ekte. Det fineste var de mange beskjedne og stille som plutselig fikk lov å skinne. De vil ikke våge å synge solo med koret, men turte å synge foran kamera. Det er det mest meningsfulle ved dette. Det store privilegiet ved å jobbe med barn, er at du kommer rett til det umiddelbare, sier han.

Forløser nye idéer

Gjennom smittevernets mange ekstratiltak, har Jansson vært med på å gjøre mange ting for første gang. I kulturkirken i Fridalen har pandemien født mange ideer. Da barnekorene framførte «Påskemorgen slukker sorgen» sammen med rapperen Selim Mutic, kom de på Dagsrevyen. Deres remixing av «Nystemten» ble også sett av mange.

– Avlysningene har gjort at plutselig kommer det kreative løsninger som forløser noe positivt. De digitale produksjonene har forløst noe, og ikke bare blitt erstatningsprodukter, opplever han.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur