Kultur

Steinkirkene bak skjema til 2030-jubileet: – Trenger penger

KIRKEKONTROLL: Nær halvparten av steinkirkene fra middelalderen er i dårlig ytre stand, og flere av dem har dårlig fundament. Stortingets mål er at de skal være i god stand til 2030-jubileet. – Vi står på stedet hvil, sier KAs byggdirektør Randi Letmolie.

Hvert fjerde år blir tilstanden sjekket på landets kirker. I år har KA gjennomført dette for femte gang. Resultatet av den siste kirkekontrollen viser at selv om noe er blitt bedre, er andre ting blitt verre. Og verst er det for de 158 middelalderkirkene som Stortinget har vedtatt skal stå i god stand til 1000-årsjubileet i 2030.

– Utfordringen er å få økt innsatsnivået. Dersom vi fortsetter på samme innsatsnivå, vil vi ikke klare å holde bygningsmassen i sjakk, spesielt fordi endringer i klimamønsteret vil gi en vesentlig større påkjenning for byggene i de neste tiårene, sier Randi Moskvil Letmolie. Hun er avdelingsdirektør i KA arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Randi Moskvil Letmolie

---

Kirkekontrollen

  • Ett av fem kirkebygg har yttertak og tårn i dårlig eller mindre bra tilstand.
  • Tilstanden på yttertak og tårn kan være dårligere siden inspeksjonen er begrenset ved en visuell egenkontroll fra bakkenivå.
  • Ett av fire kirkebygg melder om problemer med yttervegg. Verst ut kommer nær halvparten av steinkirkene fra middelalderen som melder om dårlig tilstand.
  • 23 prosent av steinkirkene melder om utilfredsstillende tilstand på grunn og fundament.
  • Hvert fjerde år blir kirkebyggenes tilstand innrapportert til Kirkebyggdatabasen.
  • Årets rapport Stein på stein er den femte i rekken siden 2005.
  • Det er innrapportert svar for 1421 av 1636 kirker.

---

Muskler

På spørsmål om hvordan innsatsen kan økes, er det første svarer penger og kompetanse.

– Det krever muskler og ressurser i mange ledd som for eksempel at kirkeeier får ressurser til å være byggherre og prosjektleder. Det er i kommunene prosessene pågår i samarbeid mellom kirkelig fellesråd og kommune. Der fellesrådene har gode tilstandsanalyser, faktakunnskaper og gode tall for hva det skal koste, der kan man komme i inngrep med kommunens økonomiplan. Der har en del lykkes, forteller Letmolie og nevner Bergen og Stavanger som gode eksempler.

Letmolie mener også at det er et poeng at rapporten gjør at de involverte kan sammenligne seg med andre.

Mangler håndverkere

Istandsetting av middelalderbygg krever spesielle ressurser i prosjektering og planlegging. Det er også en utfordring å ha kompetente fagfolk til å utføre arbeidet.

Den nye rapporten peker for eksempel på at mer enn halvparten av alle kirkene har skifertak. Av de kirketakene som er i dårlig stand, utgjør skifertakene 60 prosent. Skifer er et av de mest varige materialene og har lange håndverkstradisjoner, men slike tak krever jevnt ettersyn og vedlikehold. Å få tak i håndverkere som kan fikse skifertak er en utfordring.

– Dette er en begrenset kompetanse, og vi ser at det er gjort feil ved tidligere vedlikehold, sier Letmolie.

Ikke helsvart

Rapporten tegner ikke et helsvart bilde. Svarprosenten er høy. I de fleste bispedømmer ligger den på rundt og over 90 prosent. Bare Oslo skiller seg ut med en svarprosent på 32 prosent.

Mye er gjort på brannsikring gjennom automatisk slukking og varsling.

– Dette er et av rapportens tydeligste eksempler på at oppmerksomhet og målrettet innsats gir resultater. Vern av de mest verdifulle kulturminnene, som de eldste kirkene våre er, har opptatt mange de senere årene, særlig etter brannen i Notre-Dame. Det har resultert i handling, sier Randi Moskvil Letmolie.

Trondenes kirke

På stedet hvil

Det er jobbet mye med energistyringen. 40 prosent av kirkene har nå varmestyringsanlegg. Det er opp fra 26 prosent i 2017.

– Og det er bra både med tanke på klima og for bevaring av byggene. Men når det gjelder yttervegger, tak og tårn, står vi likevel på stedet hvil, sier direktøren.

– Totalt sett drar vi likevel med oss videre et ganske betydelig vedlikeholdsetterslep, og det er bekymringsverdig, sier hun.

Tårnene faller

Barne- og familieminister Kjersti Toppe sier at rapporten er viktig med tanke på hvor statens innsats skal settes inn. Hun peker på delingen av Opplysningsvesenets fond og den ekstra innsatsen det gir for kirkevedlikehold.

– Det er veldig sårt tiltrengt, det viser rapporten. Og den viser at statens innsats overfor kommunene hjelper, at den er veldig viktig og helt nødvendig, sier Toppe.

På KAs hjemmeside forteller hun at rapporten minnet henne om salmen «Kirken den er et gammelt hus, står om enn tårnene faller».

– Men det er jo ikke helt sant, det der. Det var sikkert ikke ment helt bokstavelig, men kirken står jo ikke om tårnene faller, så det må vi gjøre noe med, sa Toppe.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur