Kultur

– En kjempefortvilet situasjon for Kor-Norge

AVLYST: Konsertarrangører veksler mellom å avlyse og holde fram inn mot jula. – Folk skjønner ikke hvordan de skal operere etter de nye reglene, sier Norges Korforbund.

De nye restriksjonene får svært ulike utslag for julekonserter over hele landet, viser en rundspørring Vårt Land har foretatt:

– Når vi ikke har avlyst, er ikke hensikten å lete etter smutthull, men vi oppfatter de nye beslutningene som et ønske om at det må være liv i samfunnet, sier domkantor, Vivianne Sydnes i Oslo.

Mens Guldbergs Akademiske Selskab avlyste derimot sine konserter onsdag, allerede før de nye smittevernreglene trådte i kraft, og rett etter regjeringens pressekonferanse:

– Vi føler vi har et moralsk ansvar. Vi ville ikke risikere at kormedlemmer og publikum ble smittet, sier Arve Henriksen, styreleder i mannskoret.

Mange bekymret

– Det råder stor forvirring i kor-Norge, konstaterer Marianne Bremnes, generalsekretær i Norges Korforbund.

Landets største kororganisasjon forteller nå om stor pågang fra medlemmer som spør om råd:

– Folk skjønner ikke hvordan de skal operere etter de nye reglene – og det er heller ikke lett når utgangspunktet er så uklart. Vi merker at folk ønsker å gjøre det som er rett, derfor er det også viktig å komme opp med retningslinjer som er forståelige, sier Bremnes.

Folk skjønner ikke hvordan de skal operere etter de nye reglene

—  Marianne Bremnes, generalsekretær i Norges Korforbund

Korforbundet har sammen med Norges musikkråd oppdatert sin smittevernveileder, og de oppfordrer medlemmene til å ta kontakt. De merker at spørsmålet om smittvern skaper uenighet også innad i enkelte kor, og at korene deles mellom medlemmer som gjerne vil gjennomføre, og medlemmer som vil avlyse.

– Jeg tror noen ønsker å gjøre alt de kan for å få til konsert, mens andre blir veldig bekymret. Det er klart at det er et stort sug både etter å holde konserter og gå på konserter. Samtidig som mange er veldig usikre. Det er egentlig en kjempefortvilet situasjon.

– Hadde det vært lettere hvis det var et klart forbud mot korkonserter?

– Jeg tror det hadde bare hadde skapt enda større fortvilelse. Nå er det faktisk mulig å få til noe. Og jeg tror det er dette som myndighetene også har lagt opp til: De ønsker ikke at kulturlivet skal lide, og gjør derfor det som er mulig for å få til noe. Og da blir også reglene uklare.

Hun setter tonen ved nasjonale anledninger, men hun må ikke finne på noe nytt. – Det er viktig å hvile i tradisjonen, sier domkantor Vivianne Sydnes (42). Oslo domkor, Oslo Domkirke

Avlyser i Stavanger

I Stavanger skulle Bachs juleoratorium framføres søndag og mandag. Begge konserter er avlyst. Musikkprodusent Morten Askildsen i Domkirken og St. Petri menighet sier avlysningen er begrunnet med at det er stor andel voksne blant koristene.

– Med et tak på 200 publikummere ville vi kunne holdt god avstand blant publikum. Det er avstanden mellom de voksne som deltar i koret som gjør det uaktuelt, sier Askildsen og viser til at det er vanskelig å holde meteren når man skal samle opp til 100 musikere og korister framme i en en kirke.

Men andre kor vurderer dette annerledes. I smittevernveilederen står det at det gjøres unntak for 1-meterskravet for «utøvere på kultur- og idrettsarrangement». Og akkurat dette punktet skaper forvirring blant mange, sier Bremnes i korforbundet:

– Det er veldig snodig at du må holde meteren på øvelser, men kan stå tett under konserten, sier hun.

---

Nye smittevernsrestriksjoner

  • Denne uka strammet regjeringen igjen inn smittevernstiltakene. Det har ført til stor usikkerhet for kor-konsertene.
  • Ifølge forskriften er det mulig å samle tre kohorter av 200 personer med to meters avstand mellom kohortene på offentlige arrangementer med faste tilviste sitteplasser. Alle som er til stede skal kunne holde minst én meters avstand til andre som ikke er i samme husstand eller er tilsvarende nære. Men det gjøres unntak for flere grupper, bl.a. for utøvere på kultur- og idrettsarrangement.
  • Samtidig gjelder andre anbefalinger for øvelsene: Regjeringen har gitt en anbefaling som tilsier at korene må samles i grupper på inntil 20 personer og holde forsvarlig avstand. De har også sagt generelt at alle bør holde én meters avstand, at man skal redusere antall nærkontakter, og treffes utendørs når det er mulig.

---

– Vi er vant til dette

I Oslo domkirke vurderes situasjonen fortløpende. Førstkommende søndag holdes musikkgudstjeneste med kirkens nystartede profesjonelle vokalensemble. De forsøker også å få til konsertene «Klinge skal et jubelkor» som planlagt neste helg, og som involverer alle korene som er tilknyttet domkirken. Men her har de stanset billettsalget.

Domkantor Vivianne Sydnes sier det kan være mulig å avholde konserten ved at publikum deles inn i to kohorter på 200 personer, alle med faste tilviste plasser. Barnekorene som deltar er unntatt de nye reglene, mens orkestermusikerne er profesjonelle. I tillegg vil alle utøvere ta selvtester. De voksne øver nå med en meter avstand og i kohorter på maks 20 personer.

– Jeg kan forstå de som avlyser, men i Oslo har vi levd med smitte så lenge. Vi er vant til selvtesting, til å holde avstand og dele inn i kohorter. Så jeg tror det kan være lettere å få det til her, mener Sydnes.

– Kan det likevel bli en faktor at utøvere trekker seg?

– Ja, det er det også noen få som gjør. Men det må være greit, sier Sydnes, som peker på økonomien som en faktor for å avholde konsertene.

– Så lenge forskriftene ikke nekter oss å holde konserter, er det økonomisk belastende å skulle avlyse. Når det er sagt: dette er så nytt at jeg regner med at det kommer flere retningslinjer den nærmeste tiden. Og politikken i Den norske kirke har til nå vært at man ikke skal opptre strengere eller være reddere enn hva rammene fra myndighetene tilsier.

AVLYSER: Guldbergs Akademiske Selskab avlyste sine konserter denne uka: – Vi føler vi har et moralsk ansvar, sier styreleder i mannskoret.

– Svakt å ikke gå sterkere ut

Julekonsertene til det tradisjonsrike mannskoret Guldberg er vanligvis en «gullgruve» for koret, sier Arve Henriksen i Guldberg. Han bekrefter at økonomi også var et spørsmål før de valgte å avlyse.

– Fordi vi ikke var pålagt å avlyse konserten, er spørsmålet hva myndighetene nå vil si. Det kan godt hende at dette blir en økonomisk smell for oss, sier Henriksen.

– Denne gangen har myndighetene overlatt beslutningene til det enkelte kor. Hva synes dere om dette?

– Det er svakt at de ikke gikk sterkere ut. Vi har til nå levd under et godt regime med klare beskjeder, men denne gangen synes jeg mye var uklart. Når det er sagt: Vi har trent på dette lenge, og i og for seg var dette en enkel avgjørelse for oss.

Men i Oslo konserthus synes de ikke saken er enkel:

– Det hadde vært en idé om noen i bransjen kunne lest igjennom reguleringene, fordi det hadde tatt bort noe tolkningsrom. Dette har åpenbart gått veldig fort, sier adm. dir. Jørgen Roll, og forteller at Oslo-filharmoniens tradisjonelle julekonserter og to andre kor-arrangementer nå ryker:

– Vi klarer ikke å etterleve forskriftene om til en hver tid å holde avstand i vårt hus, sier han.

Myndighetene har valgt en ordlyd som fører til at arrangørene sitter helt og fullt med det økonomiske ansvaret

—  Kjetil Almenning, domkantor i Bergen

Synge med munnbind?

I Bergen kom det i ettermiddag ytterligere innstramninger. Her sikter Bergen domkor mot å fremføre Händels Messias med domkoret, musikere og solister neste helg. Men etter dagens pressekonferanse i Bergen, kom et påbud om at bergenserne må bruke munnbind innendørs, som skapte ytterligere usikkerhet.

– Vi jobber nå med å avklare hvordan dette skal tolkes. Hvis vi må ha munnbind når vi skal synge, er det ikke aktuelt. Men å sitte og lytte til en konsert med munnbind kan være fint. Og jeg opplever at mange bergensere kan tenke seg å komme på konsert, sier domkantor Kjetil Almenning, og legger til at det allerede var mye usikkerhet rundt de nye retningslinjene:

– Forvirret er absolutt et stikkord. På den ene side sier myndigheten «kjør på». På den andre siden sier de «brems alt». Det er spagaten vi står i.

– Kom den siste nedstengningen brått?

– Nei. Omikron kom en måned for tidlig, men det er jo ikke uventet at viruset muterer, og da må man også handle fort. Så jeg har forståelse for at myndighetene nå prøver å si «Bedriv kultur, men ikke smitt». Likevel er det økonomi i dette. Jeg merker meg ordlyden som nå er valgt. Hvis de hadde krevd nedstengning, hadde myndighetene samtidig sagt at de ville betale. Men dette gjør de ikke nå. De har valgt en ordlyd som fører til at arrangørene sitter helt og fullt med det økonomiske ansvaret, sier Almenning, og forteller at en avlysning får stor betydning for en produksjon med solister og musikere. I teorien hadde Bergen domkor behøvd å selge 600 billetter for å gå i null.

– Vi kan ikke bare avlyse og refundere billettene. Og med den ordlyden de har valgt er vi ikke sikre på at myndighetene vil kompensere for det økonomiske tapet.

Samtidig undersøker domkantoren nå muligheten for å flytte arrangementet:

– Händels Messias er jo ikke egentlig en julelåt – selv om det er blitt det. Og jeg kommer til å sondere med solistene om det lar seg gjøre å flytte konserten til februar. Men det er ingen av de som har kjøpt billetter som til nå har tatt kontakt og sagt de ikke vil komme. Vi ønsker jo å kunne gi levende kultur til folket – på en måte som gjør at alle føler det er forsvarlig. Og jeg tror jo også at det finnes publikum som gjerne vi gå. Mange er pragmatiske og rolige på at dette vil gå fint, sier Almenning.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur