Kultur

Tormod Eikill skriver bok om Bjørn Eidsvågs debutplate – hvis mange nok vil forhåndsbetale

KLASSIKERE: Om minimum 150 bokkjøpere melder interesse, vil Tormod Eikill skrive boka om Bjørn Eidsvågs debutplate «Inn for landing», som han selv spilte gitar på i 1976.

Christer Falck er mannen bak idéen med å sette forfattere og skribenter til å skrive boka om hver sin norske albumklassiker innen både pop, rock, jazz, samtid, gospel, elektronika, metall, viser/folk og hip hop.

---

Albumklassiker

  • Bjørn Eidsvåg og Frender: Inn for landing – da himmelen traff jorda (KKV 1976)
  • Med på plata er Ole Jacob Flæten, Stig Fossum, Tormod Eikill, Ragnar Tesdal, Bjørn Eidsvåg, Odd Kristian Reme, Børre Arnøy, Håkon Berge, Lisbet Jensen og Kristin Voll.

---

Gitaristen skriver

Prest, gitarist og journalist Tormod Eikill er mer enn klar for å skrive om Bjørn Eidsvåg & Frenders første plate fra 1976 Inn for landing – da himmelen traff jorda. Tekstene provoserte såpass at de risikerte stengte dører om de ville holde kirkekonserter.

Frender

Eikill var selv med på plata som gitarist, korist og ikke minst arrangør. Han har bakgrunn som journalist, prest, musiker og artist. Tormod spiller også på plata og kjenner hele historien. Han stod bak arrangementer og trakk også inn en del av sine venner i bandet.

Motpol

I boka Rytmer rett i hjertet forteller tidligere Vårt Land-journalist Olav Solvang at Inn for landing utgjorde «en motpol til den ellers så ‘korrekte’ kristne musikken på den tiden». Eidsvågs tekster sparket til rådende «kristen livsstil» og til norsk utenrikspolitikk i spørsmål om Midtøsten og Vietnam-krig. På plata kan du høre Eidsvåg sinte stemme med rullende bokmåls-R.

– I den milde harselasen med kirkelige uttrykk var vi nok en samlet gjeng, men i utenrikspolitikken var vi nok ikke så samkjørte. Det kom ikke så mye fram i tekstene, men vi hadde innsamlinger på konsertene med krisehjelp til Libanon. Å engasjere seg solidaritetsarbeid med Palestina ble viktig for tre av oss, husker Eikill.

Tormod Eikill

Sub-subkultur

Om det blir bok av det, vil han også trekke inn bakteppet om den kristne musikkens veier på 1970-tallet.

– Den kristne musikken var i seg selv en subkultur. Bjørn Eidsvåg og Frender utgjorde jo en subkultur i subkulturen. Inn for landing var en viktig utgivelse for Erik Hillestad og Kirkelig Kulturverksted (KKV). Det var en av de platene der KKVs kulturelle high brow-profil møtte folk i mer rockete og upolerte kretser. Det var selskapets fjerde utgivelse, og jeg tror den var viktig også for verkstedet, sier Eikill.

Smart nok

Olav Solvang minner om at Eidsvåg hadde blandede følelser for å bli regnet blant «kristne artister».

– Men han var smart nok til å ikke protestere for høyt. Mange av de som kjøpte platene hans, og kom på konsertene hans, foretrakk jo at han var nettopp «kristen artist» på den tiden, skriver Solvang.

I dag er Solvang glad for at flere enn ham vil skrive om den kristne populærmusikken.

– Og at det er så kompetente folk som Eikill og eventuelt Kristine Hovda som gjør det, er stas, sier den tidligere Vårt Land-journalisten som stadig er musikkanmelder her i avisa.

Folk avgjør

Alle bøkene i serien er folkefinansierte. Det betyr at boka først blir skrevet når minst 150 personer har forhåndsbestilt den.

Inn for landing

Da Eidsvåg & Frender feiret 40-årsjubileet for Inn for landing med konsert i Kulturkirken Jakob, ba de gruppa Frisk Luft om å være oppvarmer. Gruppa besto av Arnold Børud, Ivar Skippervold, Kjell Fjalsett og Rune Larsen og var Eidsvåg største konkurrenter på kristenmarkedet den gangen.

– Vi syns nok de var vel glatte musikalsk, og svært kristelige, men de sang irriterende godt og var veldig hyggelige folk, sa Bjørn Eidsvåg i forbindelse med konserten.

Ikke mange nok

Forfatter og artist Kristine Hovda vil gjerne skrive boka om Frisk Luft-albumet Gospel Live. Hennes far Ted Hovda spilte piano på innspillingen, og hun gledet seg til å skrive om musikken som hun vokste opp med. Da anbudet på boka lå ute, var det imidlertid for få kjøpere som meldte seg.

Christer Falck har likevel ikke gitt opp. «Norske albumklassikere – bokserien» ble lansert i august, og han tror folk må bli vant til å venne seg til at de faktisk er med på å avgjøre. Selv om prosjektet har en halv million kroner i startkapital med 400.000 kroner fra Kulturrådet og 100.000 fra Fritt Ord, er hver enkelt bok avhengig av at minst 150 personer betaler inn 200 kroner.

– Blir det ikke bok, får de pengene tilbake, forsikrer Falck.

Et halvt år

Når mange nok har meldt interesse, setter forfatterne i gang. Da har de fire måneder på seg til å skrive hundre sider. Større blir ikke bøkene. Et halvt år etter oppstart, skal boka være ute hos kjøperne. Med boka om Eidsvåg-vennene har det gått fortere enn Falck så for seg. På få dager har mange meldt seg.

Christer Falck har gitt ut en rekke musikkbøker på eget forlag tidligere, ikke minst boken om Prince. Foto: Gitte Johannessen / NTB

– Ser du noen innvendinger om at artister skriver om plater de selv er med på?

– Nei, vi ser for oss at artister kan skrive interessant om egne prosjekter. Tormod Eikill er kjent for en god hukommelse, og jeg er ikke redd for at ikke han har en historie å fortelle, sier Falck.

Appellerer til nerder

Bøker om platene til artister som Per Bergersen og Razika er landet. Det samme er en bok om en utgivelse av Arne Nordheim. Falck merker seg at det synes å være lettere å få folk til å støtte opp om smale prosjekter enn bøker om store artister som Vamp og A-ha. Han tror det kan skyldes at hele bokserien er nerdete og appellerer til nerder.

Ved siden av Kristine Hovdas bok om Frisk Luft, er det bare en bok til som har strandet på manglende interesse. Det er Marius Liens planlagte bok om samlealbumet Fløtt deg EEC du står i veien for sola fra 1977.

– Selv om Nei til EF mobiliserte, var det ikke mange nok som var interesserte, konstaterer Falck.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur