Kultur

Brahms som tindebestiger

Johannes Brahms er min mann, jeg kjenner ham som min egen bukselomme. Trenger jeg trøst og mot, vet jeg hvor jeg finner det.

Så kan jeg med overbevisning, jeg vil si sikkerhet, si at en ny innspilling av hans to svære pianokonserter, den ene monumental og symfonisk, tander, intim og dansende, den andre grublende, overveldende, tankefull og vill, er noe av det vilt vakreste jeg har hørt av Brahms på plate: Pianisten András Schiff, som spiller og dirigerer det intelligente Orchestra of the Age of Enlightenment, som følger han inn i kroker og på vidder.

---

Album klassisk

  • Johannes Brahms:
  • Pianokonsert nr. 1 og 2.
  • András Schiff (piano og ledelse), Orchestra of the Age of Enlightenment
  • ECM New Series ECM 2690/91/ Naxos Norway
  • «En blendende begivenhet»
CM New Series ECM 2690/91/ Naxos Norway

---

Tonearten oppriktig ærlig

Hva handler Brahms musikk om? – er spørsmålet overhodet interessant? Brahms musikk handler om musikk. Men den handler naturligvis også om følelser, holdninger og stemninger – på den ene siden strevsomhet og tungsinn, på andre inderlighet og det enkle. Og jubel. Felles er det ærlige tonefallet, skrevet i tonearten «oppriktig ærlig». Leter vi etter fraser og fjask, finnes det ikke. Finnes det i det hele tatt en menneskelig følelse som Brahms ikke går i dialog med?

Revolusjon og fjellmassiv

Men det må være mer? – eller må det det? Hva er det igjen når musikken har utøvd sin tjeneste som språket «der språket slutter» (Rainer Maria Rilke)? Og likevel kan en – om det er det som skal til – saktens legge inn betydninger som komponisten selv ikke har uttrykt med program eller navn. Vi hører revolusjon i Beethovens musikk, sosiale visjoner, drømmer om et bedre samfunn, selv i stykker han forlot ukommentert.

András Schiff er et kulturelt, tenkende vesen, det gjør ham enestående blant mange av dagens pianister

—  Olav Egil Aune

Lett er det også å finne naturinnflytelse (utenom Mozart) i all østerriksk musikk, enger og glenter hos Schubert, de dramatiske naturmassivene hos Mahler og Bruckner (og saktens hos Brahms), mens den italienske musikken bærer på urbane bilder der makten, troen, kjærligheten og politikken «avbildes». Brahms flyttet til Wien Han var en naturvenn og elsket alpelandskapet, han gikk lange turer blant fjellene og han ville sannsynligvis stemt på Miljøpartiet de grønne. En skal være døv for ikke å høre alt dette, også.

Uendelig til stede

Hva er det som gjør denne innspillingen så uendelig til stede og nærværende: Ærligheten, igjen. Den er overveldende klar, og med alle de følelsesuttrykk et menneske kjenner. Den kjente og knusende vakre duetten mellom cello og piano i konsert nummer to, er som et mantra for hele innspillingen, det følger oss helt inn til de store utladningene.

András Schiff er et kulturelt, tenkende vesen, det gjør ham enestående blant mange av dagens pianister – han har kjempet med disse konsertene helt siden han var liten – det vil si framførelsesmessige utfordringer, musikalske, pianistiske, tekniske, fysiske og psykiske.

Øvelse i demokrati

Er det hybris å utsette seg for disse enormt mange tonene uten dirigent? Schiff svarer selv: «Orchestra of the Age of Enlightenment er en unik gruppe musikere som ikke bare er historisk orientert og informert, men også høyst fleksible og der musikerne er vant til å lytte til hverandre.» En øvelse i demokrati, om vi kan si det sånn. Hos Schiff er det avmålt, ingenting ubegrunnet – aldri salong eller salgsbod, de gode råvarer bringes på bane, uten forførende innpakking.

Løftes ut over oss selv

Den aller største gaven et kunstverk, et stykke musikk, kan trylle fram, vet vi, er at vi blir løftet ut over oss selv og opplever at det er noe som er større, mer fylt, mer vesentlig enn det man allerede har. Den gode følelsen gir denne hendelsen oss




Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur