Kultur

Vil utfordre konservative seere: – Det er mer som forener oss

TV: Den kristne strømmetjenesten New Faith Network vil med doku-serien «Opprinnelsen» prøve å få gjennomslag i et bredt, kristent publikum i Norge.

I den kristne strømmetjenesten New Faith Networks første norske produksjon, forteller blant andre Sunniva Gylver og Olav Fykse Tveit åpenhjertig om tro og tvil. At akkurat to så husvarme kristen-navn er del av serien Opprinnelsen, er alt annet enn tilfeldig.

– Jeg oppfatter at en del av seerne deres er i en mer konservativ fløy av det kristne Norge. Derfor synes jeg det var spennende å ikke bare gå til kirkelederne vi vet bekrefter alt de tror fra før, sier produsent David Solbjørg i TV Inter.

Opprinnelsen er en portrett-dokumentarserie som gir innblikk i norske kirkeledere sitt liv og trosliv.

– Vi ønsker å belyse at det er mer som forener oss enn som gjør oss ulike, og tror det kan være inspirerende å se folk fra ulike trossamfunn som du kanskje ikke er enig med. Polariseringen blir verre og verre, og det er et leit mønster å få inn i det kristne Norge at konservative blir satt opp mot liberale, når vi egentlig ikke er så ulike.

.

Tenker mer økumenisk

Til Vårt Land i fjor fortalte den nederlandske sjefredaktøren i New Faith Network Global stolt at veksten i Norge var større enn i noe annet land. Med et selverklært oppdrag om å inspirere kristne, tilbyr strømmetjenesten en stor samling kristne filmer og serier – og lover et «trygt, kristent miljø for hele familien». Den oppstod som et resultat av at grunnleggerne ikke var fornøyde med det begrensede utvalget av kristne filmer på allmenne strømmetjenester.

Et av målene fra 2021, var å lansere norskprodusert innhold, og kort sagt fikk TV Inter i oppdrag å adaptere New Faith Network-konseptet The Origin til norsk. I tillegg til Gylver og Fykse Tveit, forteller prest og Jesus Kvinner-grunnlegger Anne Christiansen og Thomas Åleskjær, hovedpastor i Oslo Kristne Senter, deler av sin livshistorie.

Regi-oppdraget gikk altså til David Solbjørg, som jobber som regissør i TV Inter og som har klippet en rekke av deres Egil Svartdahl-ledede produksjoner. Samtidig som han måtte sette seg inn den engelske originalen, var det viktig for ham å sette sitt preg på produktet og tilpasse stil og stemning til norske forhold. Han mener slike kristent anlagte produksjoner fra andre land enn Norge ofte er preget av klassiske vitnesbyrd og først og fremst brukes internt i kirkesammenheng.

– Vi er et produksjonsselskap som prøver å lage ting i en mer allmenn stil. Derfor var det sentralt å ta inn andre perspektiver, tenke mer økumenisk og vise at det er mer som forbinder enn som splitter oss.

– Vi ønsker å belyse at det er mer som forener oss enn som gjør oss ulike, og tror det kan være inspirerende å se folk fra ulike trossamfunn som du kanskje ikke er enig med

—  David Solbjørg, regissør

– Lette å overbevise

Solbjørg forteller at han vanligvis lager tv for ikke-kristne, så når oppdraget nå var å lage noe for kristne, var det viktig for ham å utfordre både seg selv og seeren. Mens New Faith Network har et uttalt mål om å tilby «en trygg omgivelse» som er «garantert fri for banning, nakenhet og vold», er Solbjørg opptatt av at det han kaller en regel for god TV: Motstand.

– Hvis alt bare er sånn du tror det er og du får bekreftet det verdensbildet du ønsker, er det kanskje bedre å finne deg et mørkt hjørne på internett.

Selv om han opplever at både Sunniva Gylver og Olav Fykse Tveit bryter litt med det vanlige uttrykket til New Faith Network-konseptet, var de – etter å ha forhørt seg om «hva slags kirke Den norske kirke er» – lette å overbevise, forteller Solbjørg.

.

Norsk representasjon

Els Griffioen, seniorprodusent i New Faith Network internasjonalt, forteller at strømmetjenesten ønsket å kombinere fire ulike mennesker med hver sin interessante troshistorie – gjerne fra ulike trossamfunn. Det var derfor ikke mye som skulle til for å overtale strømmetjenesten om å inkludere mer allment appellerende navn.

Griffioen forteller at de med Opprinnelsen har som mål å «inspirere norske kristne fra alle mulige trossamfunn».

– Majoriteten av filmer og serier vi tilbyr, er laget i USA. Vi tror det er veldig viktig å legge til norsk innhold så norske kristne gjenkjenner mer av dem selv i historiene de ser på New Faith Network.

Foruten et mål om norskprodusert innhold, fortalte sjefredaktør Machiel Copier i fjor at i løpet av 2021 ønsket strømmetjenesten å nå 20.000 norske abonnenter.

– Målet er fortsatt det samme, men vi er ikke der ennå. Vi ser en jevn vekst i norske kunder, og det ser ut til at Opprinnelsen har en positiv innvirkning.

.

Tøft marked

Einar Matre er daglig leder i TV Inter og har ansvaret for samarbeidet med New Faith Network. Også han forteller at den Nederland-baserte strømmetjenesten hadde et tydelig mål om å nå et bredere publikum.

– Vi var opptatt av at serien skulle speile kristen-Norge på en rimelig grei måte, og ville fronte en bred økumenikk.

– Hvorfor var det viktig?

– Det var en del av bestillingen å finne folk vi trodde ville være bra for dem for å nå et norsk publikum. Dessuten hadde vi lyst til å gjøre det så mangfoldig som mulig.

Matre forteller at den strømmetjenesten også har vist interesse for deler av deres katalog, og at de også har initiert dialog om nye produksjoner.

– Hvor stort tror du markedet for en kristen strømmetjeneste er i Norge?

– Godt spørsmål. Det handler mye om profilering. Hvis du blir litt allmenn i formen, vil du ha større nedslagsfelt. Blir du teologisk for smal, er det nok verre. Ser du inn mot hvem de kriger med av strømmetjenester, skal du ha ganske mye stoff for å være attraktiv.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur