Kultur

Forfatter Kjell Askildsen er død

LITTERATUR: – Hans betydning har helt opplagt vært enorm, både som dikter og menneske, sier venn og kollega Dag Solstad.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Forfatter Kjell Askildsen er død. Han skulle fylt 92 år neste uke, men sovnet inn torsdag kveld.

– Hans betydning har helt opplagt vært enorm, både som dikter og menneske. Det har vært flere glimrende novellister i Askildsens tid, og han var den ubestridte ener, sier en preget Dag Solstad.

Vennen og forfatterkollegaen er trist over tapet av Kjell Askildsen, som han har kjent siden 1966.

– Vennskapet vårt har vært veldig nært i alle år. Han er tolv år eldre enn meg, men selv i starten da vi ble kjent, var ikke det noe problem. Jeg har sett opp til ham fra første stund.

Selv om Askildsen først og fremst er en hyllet novellist, mener Solstad han også har betydd mye for utviklingen av norsk prosa.

– Om du ser på forfatterskolene her i landet, er det tydelig at Kjell har hatt stor innflytelse.

---

Kjell Askildsen

  • Norsk forfatter født i Mandal 30. september 1929.
  • Debuterte med novellesamlingen Heretter følger jeg deg helt hjem i 1953. Ga siden ut både romaner og noveller, og er særlig kjent for titler som Thomas F’s siste nedtegnelser til allmenheten (1983) og Hundene i Tessaloniki (1996). Hans siste bok var Vennskapets pris (2015).
  • Han har mottatt en rekke priser, deriblant Aschehougprisen, Doblougprisen og Kritikerprisen. Bøkene hans er oversatt til mer enn 30 språk.
  • I 2006 kåret Dagbladet Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten til den beste norske skjønnlitterære boka de siste 25 årene.

---

Dag Solstad

Betydningsfull

Kjell Askildsen regnes som en av landets største novelleforfattere, og kjennetegnes av språklige måtehold og presisjon. Han debuterte med Heretter følger jeg deg helt hjem (1953), og er kanskje særlig kjent for Thomas F’s siste nedtegnelser til allmenheten (1983) og Hundene i Tessaloniki (1996).

– Det er et stort tap for norsk litteratur og for oss på forlaget at han er borte. Kjell Askildsen satte en helt egen standart for novelle- og prosakunsten, sier Ingeri Engelstad, forlagssjef i Oktober, til VG – som først meldte nyheten.

Ingvild Rishøis første roman får også danske og svenske lesere. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forfatter Ingvild Rishøi, som også er kjent for sine noveller, mener Kjell Askildsen har vært én av to store innen norsk novellekunst. Den andre er Hans Herbjørnsrud.

Som ung forfatter var det umulig å ikke forholde seg til forfatteren fra Mandal.

– Askildsens sobre og rene stil har vært imponerende, og det var en forfatter alle snakket om da jeg begynte å skrive. Novellene hans er lærestykker i å skrive sobert. Leser man dem, er det tydelig at han har full kontroll, sier hun til Vårt Land.

Rishøi forteller at da hun skrev sin første bok, La stå (2007), var hun opptatt av å imponere, og da var Askildsen en viktig inspirasjon.

– Jeg måtte liksom ha med en novelle der jeg prøvde å skrive veldig pent og måteholdent. Den skiller seg veldig ut fra resten, og det er helt åpenbart at jeg bare ville herme etter ham. Jeg tror mange leser Askildsen når de er unge og formbare, enten det er på skolen eller skriveutdanningene, og derfor preger det mange forfattere.Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen er journalist i Vårt Lands kulturavdeling

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur