– Jeg vet ikke med Norge, men i Danmark er tro noe av det siste man kan snakke åpent om, sier Mikael Rahbæk Andreasen, mannen bak musikkprosjektet Kloster.
Da han startet Kloster for 20 år siden, likte han tanken på det provokative i å være eksplisitt og åpen om sin kristne tro på det åpne musikkmarkedet.
I dag tenker han det samme, selv om provokasjonen kanskje ikke er like stor. Kloster når nemlig allslags folk, kristne og ikke-kristne, med sitt i utgangspunktet veldig «nisjete» prosjekt.
Prosjektet består i hovedsak av å resirkulere salmer inn i et helt eget atmosfærisk musikkunivers – hvor Andreasen selv lager arrangement og melodi. Mer enn en bearbeiding av salmer er det snakk om en forvandling, som tar sikte på å bevare den mystiske auraen og de glimtvise skjærene av guddommelighet.
[ Frustrasjon over smalt kristent musikklandskap: – Rart at lovsang er en sjanger, sier Ole Børud ]
Et annerledes prosjekt
Det startet som en hobby, men ble raskt noe annet da tilbakemeldingene begynte å hagle inn for Andreasens hjertebarn Kloster. Han fikk høre at musikken hans skal ha reddet liv og fått små barn til å slutte å gråte. Kanskje mest oppsiktsvekkende var det likevel at han fikk selv blackmetal-fans til å sette seg ned og høre årvåkent gjennom en hel Grundtvig-salme.
Kloster slo gjennom med The Waves and Winds Still Know His Voice i 2011, hvor engelske middelaldertekster ble tonesatt. Det resulterte i en spillejobb på en av Europas største festivaler, Roskilde.
Half Dream, Half Epiphany sikret ham den ærverdige komponistprisen i Danmarks Spellemann-utdeling, mens 2020-utgivelsen Især til de levende skilte seg ut ved å være mer moderne i språket: Fortsatt salmer, men nå i en slags krysning mellom det gamle og det nye med den danske salmedikteren Simon Grotrians (1961–2019) sprengte og sære billedspråk. Grotrian var en dikter kjent for dikt og salmer som var postmoderne og religiøse om hverandre.

[ Rettferdightens ryttere er trist guttastemning på dansk ]
Kritiserer det lukkede kristenmarkedet
Samtlige Kloster-album har kristent budskap, men har likevel nådd et variert publikum.
– Det har alltid vært min kritikk av mye kristenmusikk at det foregår i et eget, eksklusivt og lukket kristenmarked, der alt er av kristne og for kristne.
Selv vil han heller stå på samme liste som Madonna og Slayer. Han tror ikke det kristne innholdet stopper folk fra å like musikken.
– Jeg tror helt grunnleggende at de fleste egentlig vil snakke mer om tro og tvil enn de gjør, men at mange menneskers opplevelser av det kristne og troen har fått et nesten litt overgrepsaktig rykte, som for misjonerende og påtvunget.
Selv er han opptatt av at hans musikk ikke skal være invaderende, men snarere åpnende. Og Kloster har ikke bare funnet sine fans i blackmetal-miljøer – også i fengsler har de slått an.
– I det mest hardcore fengslet i Danmark, der hvor alle drapsmennene sitter, har jeg blitt fortalt at de alltid ønsker å synge Urolige Hjerte, forteller Andreasen.
– Det var ikke akkurat noe jeg forestilte meg da jeg satt i den danske salmebokens internett-arkiv og klimpret på gitaren.
– Jeg tror helt grunnleggende at de fleste egentlig vil snakke mer om tro og tvil enn de gjør
— Mikael Rahbæk Andreasen, Kloster
[ Gunvor Hofmo brukte hele livet til å fortelle hva krigen var ]
---
Gådefuld
Gådefuld er du, vor Gud!
Du, som sender storme ud,
gav dog midt i ørknens sand
Moses råd - som mand til mand.
Men dit ansigts stråleskær,
det kan ingen skue her,
Moses så kun, skærmet trygt
bag din hånd, med ærefrygt
verdens overdådighed
opstå, skabes i dit fjed,
lysets skælven, varsomt lagt
i naturens farvepragt.
Alt med hver sin egenart:
Rosen, sommerfuglen - sart
drager skabelsens mystik
klædt i støv forbi vort blik.
Undrende betages vi,
når din skønhed går forbi;
vil vi se dit væsens grund,
ser vi nat og mørke kun.
Skærm vor undren, og bevar
gåden om det sidste svar;
lad os tro, at vi er mer
end en skal af støv og ler -
at du bag ved gådens slør
åbner os en anden dør,
og at Jesus er den vej,
der skal føre os til dig.
Nøglen er din kærlighed,
og når vi - bag tid og sted -
ser dig i din stråleglans,
vil dit åsyn ligne hans.
På albumet Ni salmer og en aftensang (2012), tekst av Lisbeth Smedegaard Andersen (1993).
---
– Salmeboken er litt fotballsang-ete
Den kjente, danske salmedikteren Simon Grotrian døde brått i 2019, før han rakk å høre albumet oppkalt etter hans egne salmebok, Især til de levende. Her tonesetter Kloster hans sært billedskapende salmer.
– Jeg elsker salmeboken, men hvis man skal være litt frekk er flere av dem også litt fotballsang-ete. Vi tror på Gud og heia, heia. Simon Grotrians salmer er ikke én-til-én på samme måte.
Salmene består ofte av forunderlige bilder og uvanlige ordvalg.
«Han pusler med bjerge og englenes hære», synger han i en av låtene, og avslutter verset med «jeg øver mig ofte på himmelske vaner / i gravenes indre er motorvejsbaner.»
– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra prester i dansk folkekirke som aldri tidligere har forstått seg på Simon Grotrian, men at Især til de levende har gjort ham forståelig.
I Andreasens samarbeid med multiinstrumentalisten Mikkel Elzer kommer altså ordene og bildene frem på en helt ny måte, som et sakte spirituelt lydmaleri i dype farger.
Hvis vår tro skal ha mening må vi ta med hele livet. Da må mørket med.
— Mikael Rahbæk Andreasen, Kloster

[ Franz Kafkas arkiv digitalisert i Israel. – Det er klart at han hadde en jødisk identitet ]
Inkludere mørket
– Jeg husker jeg snakket med en dansk prest om Kloster for noen år siden. Det var etter en bisettelse. Han sa at Kloster, nei, det er altfor meget melankolsk for meg.
Andreasen nikker forståelsesfullt. Han kan innrømme at han er noe melankolsk til sinns og konsekvent liker moll bedre enn dur.
– Samtidig har jeg vokst opp i en hippie-karismatisk frikirke, der det var mye happy-clappy, gladkristen musikk. Jeg gikk aldri i direkte opposisjon til det, men jeg følte meg likevel aldri helt hjemme der.
Han tror musikken han lager kan være en slags ubevisst motstand, men tror det handler om mer enn bare det.
– Vi må snakke sant om Gud og om livet. Noen ganger virker det som om noen kirkefolk, kanskje særlig i frikirkemiljøer, er opptatt av å snakke sant om Gud, men ikke om livet.
Han mener det kan handle om en vegring fra å behandle livets mørke.
– De kan ha en tendens til å holde fast i dogmer og sannheter om Gud, og neglisjere det utenfor. Jeg tror at å akseptere det gjennom musikken er veldig viktig, og at det kan la kristendommen appellere bredere. Hvis vår tro skal ha mening må vi ta med hele livet. Da må mørket med.