Kultur

Humoristen og forkynneren Johannes Møllehave er død

GIKK BORT: Den danske presten, forfatteren, provokatøren og humoristen Johannes Møllehave er død, 84 år gammel. – Han lærte oss sammenhengen mellom liv og evangelium, sier biskop Per Arne Dahl.

Johannes Møllehave døde mandag morgen etter lengre tids sykdom. Han ble 84 år. Sønnen Thomas Møllehave forteller til dansk TV2 at de var i Marmorkirken i København senest søndag. Sønnen betegner farens liv som vakkert.

– Faktisk hadde han omskrevet sin gamle venn Benny Andersens verselinje til «døden er ikke det verste man har», forteller Thomas Møllehave.

Bibelleken

Den tidligere fengselspresten, Kierkegaard-eksperten, Grundtvig-formidleren, H.C. Andersen-kjenneren og Storm P.-sprederen, har helt siden debuten med boka På myrens fodsti, markert seg som forfatter, dikter, debattør, foredragsholder, provokatør – og humorist. Tittelen på debutboka valgte han fordi han fant det spennende «å se tingene fra maurstien, skrått nedefra i barnets perspektiv.»

Som barn fikk han selv et vennlig klapp på hodet av faren hver gang han rimet. Denne kjærligheten til språket resulterte i mer enn hundre bøker. Humoren sprudler i de fleste. Med mer enn én million solgte bøker, skrev han seg inn i hjerter og hjem.

Du må kanskje være dansk, og i hvert fall lekent bibellærd, for å kunne dikte Bibelen om til barnerim slik han gjorde. Verbum forlag fikk Klaus Hagerup til å oversette, og norske barn kan fryde seg over verselinjer som denne: «Filisterkjempen Goliat / var skummel som en beksvart natt. / «Den som tør å slåss mot meg, / slår jeg til medisterdeig.»

---

Johannes Møllehave

  • 1937–2021
  • Dansk prest, forfatter, kritiker, debattant og humorist.
  • Hans hustru Herdis døde i 2001, 64 år gammel.
  • De fikk tre barn.

---

Overfladisk

Sammen med vennen Benny Andersen utga Møllehave for to tiår siden boka Det skal merkes at vi lever. I den forbindelse møtte Vårt Land de to vennene. På spørsmål om hvordan Benny Andersen ville beskrive vennen, svarte han:

«Han har selv en gang gitt en beskrivelse med noe av det mest geniale han har sagt. «Det kan hende jeg virker litt overfladisk, men min overfladiskhet stikker ikke særlig dypt.» Mange har en overfladisk oppfattelse av ham, men hvis man lærer ham å kjenne, som jeg dessverre har vært nødt til, så vet man at bak humoren og snakkesaligheten er det et meget varmt og medfølende menneske. Jeg har hørt mange historier fra hans tid som fengselsprest som viser at det ikke så mye handlet om å være predikant som å være sjelesørger. Han har et stort hjerte og kan slett ikke tåle at noen har det dårlig. Det er noe av det vakreste ved ham. Så kan man saktens holde ut med hans snakkesalighet.»

Johannes Møllehave

Bak humoren og snakkesaligheten er det et meget varmt og medfølende menneske.

—  Benny Andersen

Fornyet prekenen

De vinduer Møllehaves tekster åpnet, fikk luftet ut i mange rom også her i landet. Da presten og forfatteren Karsten Isachsen fornyet prekenlitteraturen med boka Gjester som ikke vil gå, var det mange som så inspirasjonen fra Møllehave. Begge fikk lesere i mange leire, og de åpnet for samtaler ulikheter i livssyn hadde sperret for.

Biskop Erling Pettersen omtaler Møllehave som en «viktig følgesvenn». Han peker på at vi finner Møllehave også i salmeboka med «Nåden er ditt kvardagskår, nåden er det nære, menneske som omgir deg, nåden er å vere.»

– Møllehave var en rufsete, varm dikter som har betydd like mye for dansk kultur i bred forstand som for kirken. Vi er mange som ble sterkt preget av ham og hans fortellinger, sier Pettersen.

Hans biskopkollega Per Arne Dahl mener Møllehave har fornyet forkynnelsen i hele Norden.

– Hans prekensamling Hvor kjærlighet bor er et smykke av en bok som jeg vet Karsten Isachsen hadde stor glede av, sier Per Arne Dahl.

Ytterst levende

Om han verken vil betegne Møllehave som «hel ved» eller «kvistfri», så vil Dahl huske Møllehave som «ytterst levende, mangfoldig og på leting etter å følge mennesker på veien mot Kristi kors».

– Han har levd et hardt og krevende liv som hele tiden har vært preget av to forhold: En urokkelig Kristus-tro og en sterk evne til å fornye språket og dermed Kristus-bekjennelsen, mener Dahl.

Etter sin andre hjerteoperasjon skrev Møllehave en bok som han tilegnet hjertekirurgen. Den fikk tittelen «Du rørte ved mitt hjerte». En annen bok fikk tittelen «Bekymringer som ikke gikk i oppfyllelse». Da en journalist stilte spørsmålet hva man skulle bruke livet til, fikk han svaret «til å ta det imot».

– Møllehave sa en gang ved foreldrenes gravsted at å følge Jesus er å gjøre det motsatte av døden: Når døden er kald, så vær varm. Når døden er stiv, så vær bevegelig. Når døden er taus, så tal, forteller Dahl.

Den dype sammenheng

Dahl er også takknemlig for hvordan Møllehave har åpnet N.S. Grundtvigs rikholdige bibliotek. Møllehave var spesielt glad i et vers av salmen «Hill deg frelser og forsoner» der det heter «Du som har deg selv meg givet, la i deg meg elske livet, så for deg kun hjertet banker, så kun du i mine tanker er den dype sammenheng».

Grundtvig og Møllehave har lært oss noe enda mer eksistensielt, nemlig liv og evangelium,

—  Per Arne Dahl

– Lenge har kirken vært preget av lov og evangelium. Grundtvig og Møllehave har lært oss noe enda mer eksistensielt, nemlig liv og evangelium, sier Dahl.



Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kultur