«Vi har laget en pakke hvor også fokus på komfort er vektlagt – noen synspunkter?»
Dette skrev reiselivssjef for Visit Innlandet, Arne-Jørgen Skurdal, på Facebookgruppa «Pilegrimsleden», og delte en lenke til en feriepakke på Gjøvik.
Facebookgruppen samler nordmenn med interesse for pilegrimsvandringer, men synspunktene som kom i retur fra noen av de vel 4.000 medlemmene var ikke udelt positive.
Kall det en tur i pilegrimens fotspor, men vær så snill, la oss få beholde pilegrimsvandringen som noe annet.
— Eivind Luthen
[ Pilegrimer og mennesker med kjønnsinkongruens har mer til felles enn de tror ]
Shopping-pilegrim
Turen som det reklameres for kalles for «en annerledes pilegrimsvandring». Den innebærer to netter overnatting på Spahotell i Gjøvik. Første kvelden «kan nytes i SPA, med shopping på CC Gjøvik eller hos en av de mange restaurantene i Gjøvik sentrum», heter det i annonsen. Dagen derpå reiser man med hjuldamperen Skibladner fra Gjøvik til Kapp, og går pilegrimsleden de 19 kilometerene tilbake til Gjøvik. «Ved ankomst Gjøvik og Strand hotell er det tid for å nyte en sommerlig og god to-retters meny med fantastisk utsikt på Pi-taket restaurant,» heter det videre.
Dette falt ikke i god jord hos alle i gruppa:
«Dette er sikkert en fin tur, men det blir feil å kalle det en pilegrimstur. En pilegrimsvandring har bl.a. et hellig sted som mål.»
«Dette er bare tøys, har ingenting med pilegrimsvandring å gjøre.»
«Visit innlandet arrangerer Pilegrimstur til CC og Strandhotellet. Ja, ja. Det var en ny vri, men det forteller jo hva som er vår tids tempel.»
[ Her kan du gå pilegrim i Norge ]
– Kall det en tur
En av kritikerne er Eivind Luthen, som leder pilegrimskontoret i Oslo og er grunnlegger av pilegrimsfellesskapet St. Jakob. Han regnes som en pionér i pilegrimsmiljøet.
– Nå høres jeg sikkert ut som en gretten gammel gubbe. Men la oss beholde pilegrimsruta som et alternativt rom, et som ikke har noe med det kommersielle samfunnet å gjøre, der alt handler om penger og omsetning, sier Luthen, og oppfordrer Visit Innlandet til å kalle tilbudet for «en tur» i stedet:
– Kall det en tur i pilegrimens fotspor, men vær så snill, la oss få beholde pilegrimsvandringen som noe annet.
– Bør det ikke være opp til den enkelte om man regner seg som pilegrim eller ei?
– Du har rett i det. Og jeg er ikke blant de som vil inn- og utdefinere pilegrimen. Men vi må se at det er en sterk tendens til at de som får smak på dette, vil vekk fra det organiserte og kommersialiserte.

– Et fantastisk produkt
Reiselivssjef Arne-Jørgen Skurdal konstaterer at tilbudet fikk en blandet mottakelse:
– Jeg delte innlegget blant annet for å få innspill. Og det kan hende at vi vil gjøre noen språklige endringer og slikt. Men jeg har stor tro på å bruke pilgrimsleden som et reiselivsprodukt, sier han.
Å dele opp pilegrimsleden Oslo-Trondheim i etapper, og lage reiselivspakker rundt etappene, sier han også er i tråd med de politiske føringene:
– Dette svarer til den nasjonale pilegrimsstrategien, som sier at man skal satse på natur, folkehelse, reiseliv og andre ting. Vi laget denne pakka i fjor, og det slo skikkelig an. Så det er klart at vi kommer til å fortsette med det, sier han, og legger til:
– Jeg synes pilegrimsleden er et fantastisk fint produkt, og det handler om å få flest mulig til å gå den. Jeg tror et slikt tilbud kan skape økt interesse. Også er jeg selvsagt klar over at det er ikke den tradisjonelle pilegrimen vi henvender oss til. Men det er jo ikke noen eksklusivitet rundt det å kalle seg pilegrim.
– Synes du kritikerne er ekskluderende?
– Jeg synes det er viktig at alle som har lyst til å gå, kan få gå den, uten at man nødvendigvis må bruke vandringen til refleksjon.
– Og man må ikke være noen asket heller?
– Noen ønsker den måten, andre ønsker noe annet. Slik er det i Spania også. Der er det utviklet helkommersielle vandringer med bagasjetransport, fine hoteller og andre tilbud.
Jeg synes pilegrimsleden er et fantastisk fint produkt, og det handler om å få flest mulig til å gå den.
— Arne-Jørgen Skurdal, reiselivssjef
– Ikke bærekraftig
Eivind Luthen advarer derimot mot å kopiere feilene som er gjort i Spania. Her er Europas mest populære pilegrimsrute, som ender ved Santiago de Compostela.
– Der er man i dag bekymret for stor slitasje på naturen. Vi må bruke anledningen til å gjøre det annerledes i Norge. Dette er ikke bærekraftig hvis det blir et voldsomt volum.
Dette er ikke bærekraftig hvis det blir et voldsomt volum.
— Eivind Luthen
– Men trenger man ikke næringslivet med på laget for å få lagt bedre til rette for at det er mulig å gjennomføre vandringer i Norge?
– Foreløpig har ikke næringslivet bidratt med noe. De kommer til dekket bord, gjennom de store ressursene som det offentlige har lagt ned, sier Luthen, som lenge har vært en kritiker av den offentlige satsingen. Han mener vyene er for store:
– Hvis du fjerner de offentlige midlene, så faller dette sammen. Dette har kun en fremtid hvis frivilligheten kommer med. For det er ikke lønnsomt. Og det skal heller ikke være det, sier Luthen.
[ Kristen psykiater var LSD-pionér i Norge ]