Kultur

– Biskopen hadde hemmelig arkiv med overgrepsanklager

Overgrep: I løpet av få timer gikk tre katolske toppledere av i Tyskland. Rystende rapport viser at de ikke tok affære da de fikk vite om mulige overgrep. Sakene går helt opp til 2018.

En erklæring som ble lagt fram i Köln torsdag formiddag, har rystet Tyskland. Umiddelbart ble toppledere i erkebispedømmet i Køln avskjediget. Samme ettermiddag trakk også erkebiskopen av Hamburg seg fra embetet.

Rapporten som nå er gitt til myndighetene, viser hvordan kirkeledelsen i Köln har håndtert anklager om seksuelt misbruk i perioden 1975 til 2018. Flertallet av sakene gjelder mindreårige.

Og håndteringen står til stryk.

– Det mest oppsiktsvekkende som er kommet frem, er at det viser seg at den tidligere erkebiskopen, Joachim Meisner, hadde en privat mappe på kontoret sitt som het «Brødre i tåken», og som inneholdt anklager mot prester. Denne visste ingen andre om, den var ikke del av det offisielle arkivet, det var et slags hemmelig arkiv, sier Benjamin Lassiwe til Vårt Land.

Han er en Tysklands mest erfarne kirkejournalister, og skriver for en rekke dags- og ukeaviser om kirke og religion.

De la ikke vekt på offerets situasjon. De var i posisjon til å gjøre noe, men gjorde det ikke.

—  Benjamin Lassiwe
Joachim Meisner

– Ble bedt om å gå

Meisner er i dag død. Men flere nålevende kirkeledere får også kritikk i rapporten som tar for seg håndtering av antatte overgrepssaker i perioden fra 1975 til 2018.

Til sammen gjelder sakene 202 mulige gjerningspersoner og 314 mulige ofre, de fleste under 14 år, uttalte Björn Gercke under pressekonferansen torsdag. Sammen med jurist Kerstin Stirner står han bak rapporten som ble initiert av bispedømmet. Både Gercke og Stirner har strafferett som ekspertfelt.

Og torsdag kom umiddelbart to brå avganger: Først gikk hjelpebiskopen i Köln av. Så fulgte rettsvikaren, det vil si mannen som leder bispedømmets egen domstol.

– De sa ikke opp, de ble bedt om å gå, konstaterer Lassiwe, og mener dette tyder på at den nåværende erkebiskopen Rainer Maria Woelki lar rapporten få konsekvenser.

Da Vårt Land snakket med Lassiwe torsdag formiddag ventet han at også erkebiskopen av Hamburg, Stefan Heße, ville gå.

Samme ettermiddag var det klart: Heße trekker seg.

Fulgte ikke reglene

– Hva har disse kirkelederne gjort?

– De fulgte ikke reglene, de anmeldte ikke sakene, de informerte ikke Roma, de etterforsket ikke sakene så mye som de skulle ha gjort. Og de la ikke vekt på offerets situasjon. De var i posisjon til å gjøre noe, men gjorde det ikke. Det er også noen bemerkninger i rapporten om at de heller ikke visste hva de skulle gjøre, forklarer Lassiwe.

Det har vært mye oppmerksomhet de siste årene rundt seksuelle overgrep i Den katolske kirke, ikke minst i den tyske grenen. Rundt år 2010 ble det kjent at mange mindreårige hadde opplevd misbruk innenfor kirkens institusjoner. Den tyske bispekonferansen kartla omfanget, og oppfordret så bispedømmene til å gjøre egne undersøkelser.

De fleste av sakene som omtales i rapporten, ble kjent først etter skandalen i 2010, selv om dette også var hendelser som lå flere tiår tilbake i tid, påpeker Lassiwe.

– Men først da turte ofrene å si fra. Rapporten handler om hvordan kirken har håndtert slike saker helt opp til 2018. Dette er altså ikke en rapport om hvem som misbrukte hvem, men hva kirken gjorde når ofrene kom og sa fra, sier han.

Først med dagens blikk blir datidens feil klare for meg.

—  Stephan Heße, erkebiskop av Hamburg

Stanset rapport

Erkebiskopen som nå søker avskjed, Stefan Heße, var tidligere personalansvarlig i Köln, og ledet bispedømmet midlertidig da Meisner trådte tilbake som erkebiskop i 2014. Heße stanset første runde av etterforskningen ved å gå til rettssak. Her hevdet han at det var brudd på hans personvern hvis han ble nevnt i rapporten, ifølge Lassiwe.

Heße uttaler torsdag ettermiddag at han har tatt overgrepsakene alvorlig, og ikke forsøkt å skjule noe, men han sier også:

«Først med dagens blikk blir datidens feil klare for meg».

Heße ber nå pave Frans om å løse ham fra alle oppgaver med umiddelbar virkning.

Benjamin Lassiwe er journalist og har fulgt Den katolske kirke tett de siste årene.

Etterlyser åpenhet

Brian McNeil er tidligere prest i Trondheim stift, og jobber nå som sogneadministrator for St. Michael i München. Han sier til Vårt Land at kirkelederne har vært for opptatt av «å beskytte Kirkens gode navn».

– De som hadde ansvar i bispedømmene tok ikke av seg ofrene, men av dem som hadde begått disse forferdelige overgrepene.

Han mener åpenhet er eneste vei videre for kirkesamfunnet:

– Det har skjedd ting i Den katolske kirke som ikke burde ha skjedd i noen kristen sammenheng. Så, vi må være åpne, nevn navn, og ikke bare gi oppreisning med penger. Og så må vi være ærlige om årsakene, sier McNeil.

– Hva er de?

– Jeg er usikker på årsakene i vår egen tid. Men man har sett at det er en god del psykologisk umodne menn som blir ordinert til prester, men som ingen har forsøkt å hjelpe. Hvorvidt sølibatet er en årsak i seg selv, er noe psykologene er uenige om.


Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur