Kultur

Pilegrimtrafikken stupte i pandemiåret

Norske pilegrimer veide ikke opp for fraværet av utenlandske pilegrimer i 2020. Pilegrimssentrene satser nå på å lokke enda flere nordmenn – en av dem er riksantikvar Hanna Geiran.

Pilegrimssesongen 2020 var tydelig preget av pandemien. Selje pilegrimssenter i Stad kommune åpnet 1. mars. Så stengte landet ned.

– Det var en merkelig måte å starte på, sier daglig leder Gerd Fløde Bjørlo.

Selje pilegrimssenter

Da grensene ble stengt, uteble pilegrimer fra utlandet. Vanligvis er fire av fem langvandrere tilreisende fra ­andre land som Tyskland, Neder­land og Spania. 618 langvandrere startet fra Oslo i 2019. I fjor var tallet tett på halvert.

Stad kommune satser på kystpilegrimsleia og har nylig leid Selje prestegård. I mai håper pilegrimssenteret å kunne flytte dit fra kommunehuset. Debutsesongen var en oppmuntring til tross for pandemien. Det var økt trafikk på de lokale nøkkelstedene Selja kloster, Gulatinget, Kvernsteinparken i Hyllestad, Kinn kyrkje og Svanøy hovedgård.

---

Pilegrimssesongen 2020

  • Antall utsendte langvandrere fra Oslo regionale pilegrimssenter i 2020 var 332. (618 i 2019 og 524 i 2018.)
  • Olavsbrevet får de som vandrer de siste 10 milene inn til Nidarosdomen. I 2020 ble det delt ut 384 Olavsbrev. Det er kun en tredel av året før.
  • Klosterbåten ut til Selja hadde 1.500 flere passasjerer enn året før.

---

Klosterbåten ut til Selja hadde 1500 flere passasjerer enn året før, da det var 2.277 som tok båten.

– Vi er veldig fornøyde med det og venter det samme i år, sier Bjørlo.

I den ærverdige, gamle bygningen på prestegården håper hun å kunne tilby pilegrimer et miljø med varme stuer og noe servering. På sikt vil flere av bygningene på tunet tas i bruk.

Også tankene går

På oppdrag fra Riksantikvaren har Norstat gjort en undersøkelse om sommerferien 2020. Antallet innlandsferier økte fra 2,6 millioner i 2019 til 5,8 millioner i 2020. Undersøkelsen viser at de som besøkte kulturminner også er de som melder om høyest tilfredshet med ferien sin. 57 prosent av dem som har besøkt kulturminner sier seg svært fornøyde med ferien sin. Til sammenligning melder 46 prosent av dem som prioriterte naturopplevelser, at de er svært fornøyde.

Riksantikvar Hanna Geiran har selv erfart at pilegrimsledene lokker, og ny en tur er med i hennes ferieplaner for sommeren. Blant de 230 ulike overnattingsstedene langs de ulike rutene er det også flere historiske steder som hun mener gir muligheter også til å oppleve bygningsarven.

– Jeg har gått på Dovrefjell og kommer til å gjøre det igjen. Det er en fantastisk måte å oppleve både natur og kulturarv på. Å vandre langs veier der en vet folk har gått foran i tusen år, gir en dimensjon ved vandringen. Det tror jeg mange opplever, sier hun.

Riksantikvar Hanne Geiran

Selv har hun ikke gått hele veien, men refererer til kollegers opplevelse av å komme helt fram.

– Når man kommer til Nidarosdomen, er det et veldig spesielt øyeblikk. Det kan jeg godt forstå, sier hun.

– Den erfaringen mange har når de går, er at de er del av en historie som er mye større enn dem selv. Når man går, er det min erfaring at også tanken går, og går man sammen, er det en veldig fin måte å samtale på, sier Geiran.

Flere nordmenn

Det er de utenlandske pilegrimene som går de lengste rutene og er de som i størst grad bruker overnattingsstedene. Da grensene ble gjenåpnet en kort periode sist sommer, dukket en del av dem opp.

– Men vi hadde flere nordmenn i 2020 enn før, sier seniorrådgiver Mattias Jansson ved Nasjonal Pilegrimssenter.

Nordmenn velger annerledes og har alternative overnattingsmuligheter – hos slekt og venner eller i telt og hengekøye. Dessuten stykker vi opp pilegrimsvandringen og går kortere distanser.

– Derfor ble det uansett en reduksjon i trafikken, sier Jansson.

Lokale vandringer

Strekningen fra Oslo til Granavollen er ei populær rute som det tar ei uke å gå. Jane Dahl Sogn er daglig leder av Granavollen pilegrimssenter. Hun bekrefter at tallet på de som sover inne har gått ned.

– Likevel hadde vi flere innom enn tidligere, sier hun.

I menighetene øker aktiviteten på lokaler postløyper som er anlagt langs pilegrimsleden der vandrere kan svare på spørsmål og rebuser underveis.

– Vi ser at stadig flere går rutene lokalt og i naboregionene, forteller Jane Dahl Sogn.

Bærekraft

Elektroniske tellere langs ledene bekrefter god bruk i form av kortere vandringer. Nå forbereder Nasjonalt Pilegrimssenter en ny sesong med lignende begrensninger som i fjor.

– Derfor satser vi på norske pilegrimer og vandrere.

Pilegrimssenteret samarbeider med Innovasjon Norge om pressepakker og visningsturer. De arrangerer også kurs for vandringsveiledere. Neste uke arrangeres en nasjonal pilegrimskonferanse sammen med Den norske kirke. Fjorårets smittevernveileder kommer også i oppdatert utgave.

Nasjonalt Pilegrimssenter har nettopp skrevet en bærekraftanalyse for Pilegrimsleden, for mer miljøvennlig pilegrimssatsing og denne skal presenteres på den Nasjonale Stikonferansen 17. mars.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur