Kultur

Flere og flere nordmenn ber om VM-boikott

MENNESKERETTIGHETER: Presset om boikott av fotball-VM i Qatar vokser blant norske supportere og klubber. – Nødvendig å fordømme dette etisk og moralsk, sier idrettsfilosof.

.

«Skal det være ett minutt stillhet for hver person som har mistet livet under forberedelsene til fotball-VM i Qatar, vil samtlige 64 kamper spilles i stillhet».

I takt med at dødstallene fra Qatar har steget, har varianter av dette sitatet gått igjen i trykte og sosiale medier i flere år. Nylig avslørte The Guardian at 6.500 gjestearbeidere har dødd i løpet av de årene som har gått siden Qatar ble utpekt som vertsnasjon for VM i 2022. Og det meldes om store mørketall.

– Når man stiller etiske krav til oljefondets investeringer, skulle det bare mangle at man stiller etiske krav til hvordan idrettsorganisasjoner arbeider, sier Gunnar Breivik, professor i idrettsfilosofi ved Norges idrettshøgskole.

Han kaller VM i Qatar «et veldig problematisk prosjekt».

Moderne slaveri

Både Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Qatar har fått sterk kritikk helt siden landet ble tildelt mesterskapet for ti år siden. I kjølvannet av tildelingen dukket det raskt opp påstander om korrupsjon, og majoriteten av FIFA-medlemmene som stemte på Qatar, har i ettertid vært innblandet i korrupsjonssaker.

– Qatar fikk VM fordi med ufine midler. Dessuten viste rapporter Qatar var dårligst egnet av alle søkerne. Så først og fremst burde de aldri blitt tildelt mesterskap, sier Andreas Selliaas til Vårt Land.

Selliaas driver den uavhengige nettavisen idrettspolitikk.no, og har i en årrekke holdt foredrag om de mørke sidene ved idretten, enten det er doping, maktkamp eller korrupsjon.

Han bemerker at det i mange år har blitt avdekket alvorlige brudd på menneskerettighetene knyttet til byggingen som må til for å forberede Qatar til å huse et mesterskapet han mener de ikke var egnet til. Arbeidsforholdene til de mange gjestearbeiderne blir beskrevet som moderne slaveri. Manglende lønn, ekstrem varme og svært høye dødstall preger hverdagen.

.

Norsk engasjement

Norske fotballsupportere fra en rekke klubber har lenge engasjert seg i Norges syn på neste års fotball-VM. Nylig begynte også klubbene sentralt å ta saken i egne hender. Sist uke var Tromsø første klubb ut til å oppfordre Norges Fotballforbund (NFF) til å gå inn for boikott av mesterskapet.

Siden har Odd, Strømsgodset, Viking og Bodø/Glimt også bedt om boikott. Styret i Rosenborg kunngjorde i går at de ikke støtter Tromsøs oppfordring til boikott.

Brann, Stabæk, Bodø/Glimt, Vålerenga og Ranheim skal behandle saken på sine årsmøter i mars.

– Spørsmålet er om Norge forblir alene, eller om dette er starten på en stor, internasjonal kampanje

—  Andreas Selliaas

Andreas Selliaas beskriver det voksende grasrotoppgjør som unikt, og har ikke sett noe tilsvarende i andre land.

– Spørsmålet er om Norge forblir alene, eller om dette er starten på en stor, internasjonal kampanje.

Han trekker frem at store mediehus som tyske Der Spiegel og franske Eurosport har omtalt det voksende norske supporterpresset, og at lignende debatter nå er i ferd med å starte i Sverige og Danmark. Han er overbevist om at det vil komme tilsvarende initiativer i våre nordiske naboland.

– Det vil i så fall blir interessant, fordi både Sverige og Danmark har sentralt plasserte personer i toppen i den internasjonale fotballen.

Samtidig som flere norske klubber har tatt til orde for boikott, står NFF på sitt. Fotballpresident Terje Svendsen, som ikke har besvart Vårt Lands forespørsler, har tidligere uttalt at han tror det hjelper lite «om lille Norge boikotter».

– Men hvis alle sier det, og ingen tør å stå litt alene, hvordan skal det da skje noe, spør Selliaas.

Samtidig fremhever han at dette er et spill på veldig mange bord, og påpeker at dersom NFF går inn for boikott, så vil FIFA straffe Norge med utestengelse fra VM i 2026. NFF mener dialog et bedre egnet verktøy for å få til endringer.

Selliaas bemerker at dersom presset fra norske klubber fortsetter å øke slik man har sett den siste tiden, vil NFF stå overfor et opprør de aldri tidligere har opplevd.

– Hvis Norge er et fotball-demokrati der medlemmene og klubbene bestemmer, og det blir et skikkelig på opprør, skal de ta hensyn til kravet fra spillere, klubber og supportere, eller skal de stå på sitt og følge linja? Det blir utrolig interessant.

.

Boikott som virkemiddel

Gunnar Breivik bemerker at utøveres etikk hyppig diskuteres, og har selv undersøkt fotballspilleres moralske kompass. Likevel understreker han viktigheten av at det ikke blir med det.

– Det omgivende systemet burde i langt større grad vært lagt under lupen. Idretten i dag er en kamp mellom systemer, og del av en større helhet.

Breivik minner om at boikott av store idrettsarrangementer ikke er noe nytt. USA fikk for eksempel med seg en lang rekke land til å boikotte OL i Moskva i 1980, mens Russland og flere kommunistiske land boikottet det påfølgende lekene i Los Angeles i 1984.

Idrettsfilosofen er usikker på hvor effektiv en eventuell boikott av neste års fotball-VM vil være, men er likevel svært positiv til det voksende engasjementet blant norske klubber.

– Det har uansett verdi at man løfter det opp i samfunnets bevissthet. At man fordømmer det etisk og moralsk er nødvendig, sier Breivik.

Han gjenkjenner argumentet om at Norge bare er en liten nasjon og derfor har begrenset påvirkning, fra andre globale politisk diskusjoner.

– Vi burde holde fast ved at det er viktig å være et foregangsland selv om vi er små. I visse sammenhenger handler det om å gjøre det som er riktig uansett hvor mange som følger etter.

Minkende idrettsglede

Grunnet temperaturen i Qatar skal fotball-VM 2022 spilles i november og desember. Men det er ikke det som er grunnen til at fotballskribent Andreas Selliaas har mistet lystet på hele mesterskapet.

– Jeg er ikke sikker på om jeg kommer til å se på. Etter å ha jobbet med sportens mange mørke sider i flere år, har internasjonal idrett blitt forferdelig. Jeg liker bedre å trene Bøler på Haraløkka kunstgress.

Gunnar Breivik mener VM i Qatar er blant de arrangementene han har vært mest usikker på om han vil følge. Samtidig mener han at dersom man skal følge et slikt resonnement, blir det mye sport på toppnivå som vil bli uaktuelt å følge med på.

– Jeg kommer nok til å se, selv om jeg vil ha vond smak i munnen.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur