Kultur

Gyldendal lager ny versjon av «Hva visste Hjemmefronten?»

HOLOCAUST: Gyldendal varsler en ny versjon av Marte Michelets omstridte bok «Hva visste hjemmefronten?» Det betyr ikke at de trekker den gamle, tross varsel om søksmål.

Forslagssjef for sakprosa, Reidar Mide Solberg i Gyldendal forteller at forlaget og Michelet vil gjennomgå de ulike påstandene, kravene og «motboka» Rapport fra ein gjennomgang av Hva visste hjemmefronten?, en gjennomgang de håper å kunne ferdigstille i løpet av våren.

Deretter vil de skrive en ny utgave av boka, som da vil være gjennomgått setning for setning.

Planen er å utgi denne til høsten.

Derimot ønsker forlaget ikke å trekke den gamle versjonen av boka.

– For Gyldendal er det ikke et kommersielt anliggende at Hva visste hjemmefronten? blir stående i offentligheten, men et viktig prinsipielt spørsmål som dreier seg om ytringsfrihet og et informert offentlig ordskifte.

Det kommer fram i et brev fra Gyldendal som ble tilsendt etterkommernes advokat, John Christian Elden.

22. februar ble det kjent at familier og etterkommere av motstandsfolk som blir omtalt i Marte Michelets bok Hva visste Hjemmefronten? ville stevne Gyldendal forlag, på grunn av påstander som kommer fram i boka. Hovedkravet var at boka skulle trekkes tilbake, og forlaget fikk frist 1. mars til å svare på påstandene.

I det juridiske svaret på varselet om søksmål, skriver Schiøtz at kravet er grunnløst.

Elden med krav

Advokat John Christian Elden sier til NTB at han krever at Gyldendal bytter inn Hva visste hjemmefronten? fra alle som har kjøpt «feil» bok så langt.

– Vi er fornøyd med at de imøtekommer kravet om retting av feilene i boken, men forutsetter også at de bytter inn fra alle som har mottatt feil bok så langt og er ikke tilfreds med at de i mellomtiden vil forsøke å selge en bok de vet og har erkjent at inneholder injurierende feil, skriver Elden i en e-post til NTB.

Han truet med å stevne Gyldendal for retten dersom ikke boka ble trukket, men vil ikke si om dette fortsatt er aktuelt.

– Det må vi vurdere med klientene, skriver Elden.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur