Kultur

Verdens mest eksklusive øl leveres med munkeekspress

NETTHANDEL: Koronakrisen tvinger fram nye løsninger ved tradisjonsrikt trappistbryggeri.

Covid-19 sparer ingen. Nå har et av verdens mest eksklusive ølmerker vært nødt til å fornye seg.

Vi snakker selvsagt om trappistølet Westvleteren, som produseres av trappistmunkene ved Sankt Sixtus-klosteret i Belgia.

Må hentes i klosterporten

I det tradisjonsrike klosteret utenfor byen Ypres på grensen til Frankrike har digitaliseringen så langt hatt semre kår. Det er knappe halvannet år siden at klosteret begynte å ta imot onlinebestillinger, uten at dette nødvendigvis gjorde det forjettede ølet så mye enklere å få tak i.

Westvleteren, som har vært kåret til verdens beste øl, produseres i svært begrensede mengder, og hver kunde har kun anledning til å kjøpe maksimum 2x24 flasker. Og til tross for den nye muligheten til å bestille på nett, måtte man fortsatt plukke opp varene ved klosterporten til et angitt tidspunkt.

TRANSPORT: Mange kunder har pleid å reise langt for å hente de dyrebare leveransene. Et e-handelprosjekt har vært på trappene en stund, men er blitt fremskyndet av Covid-19.

Maksantall

Men på nyåret lanserte klosteret et pilotprosjekt: Hjemlevering.

Nå med et desto mindre kvantum – maks 24 flasker per kunde – og fortsatt bare tilgjengelig i de nærmeste distriktene.

Likevel betyr prosjektet at de på sikt kan utvide kundegruppen, sier bror Godfried som er prior ved klosteret til The Brussels Times.

– Omtrent halvparten av kundene bor i vest- og østflandern. De andre må reise lenger for plukke opp bestillingen, sier han og forklarer at de over tid har vurdert å åpne for en utvidet kundegruppe, men at koronaviruset har tvunget fram den nye leveringstjenesten.

– Vi stanset salget i porten i to måneder fordi kun helt nødvendige reiser var tillatt. Alle alternativ for å bringe Westvleteren til kundene under nedstengningen ble vurdert. Og dette resulterte i ehandel- pilotprosjektet, forklarer prioren til den belgiske avisen.

Munk døde - mistet rettigheter

Sammen med fem andre belgiske klosterøl har Westvleteren båret merket Authentic Trappist Product. Men forrige uke ble de seks til fem, da den siste munken ved benediktinerklosteret som produserer Achel-ølet døde.

Det er strenge krav som må oppfylles for å kunne bruke navnet trappistøl: Det må brygges ved et kloster under direkte oppsyn av munker. Produksjonen kan dessuten ikke være kommersiell, men skal begrenses til det som trengs for å finansiere driften av klosteret og det pastorale arbeidet.

I tillegg til de fem belgiske bryggeriene, finnes det åtte andre trappistbryggeri i Nederland, Frankrike, England, Østerrike, Italia, og USA.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur