Kultur

Da jeg prøvelyttet på Hunting High And Low i stua til familien Harket

Kassetten Harket spilte for meg i 1984 var lite imponerende: Altfor mye pling og falsettsang. Låten het «Take On Me».

I romjula 1984 skal jeg handle en avis og noe smågodt i Narvesen-kiosken ved Asker stasjon. Det er bitende kaldt. Kundene foran meg i køen har luene godt trukket ned over ørene. Bortsett fra én: Morten Harket!

Jeg har ikke sett ham siden høsten 1983, da han tok T-banen opp til Vårt Land-huset på Tveita, for å snakke om en snarlig pop-eksplosjon han var sikker på skulle gi gjenlyd over hele verden.

Allerede da så han ut som en pop-stjerne, med svart tilbakestrøket hår med blå metallic-striper, og en slags indianer-kjortel knyttet med et tykt tau i livet.

Kassetten han spilte for meg og noen kollegaer var mindre imponerende: Den inneholdt en låt med altfor mye pling, pling og falsettsang, syntes jeg. Låten het «Take On Me».

Demo og skisser

Et drøyt år senere er en forbedret versjon blitt fremført i NRKs «Lørdagssirkuset». Den er også blitt lansert i England, men heller ikke der med særlig respons.

Men NÅ er det like før, forsikrer Morten Harket, når vi begge har handlet ferdig i kiosken.

Han har faktisk demoen til hele debutalbumet Hunting High And Low hjemme, forteller han. Og ikke nok med: Han har skisser til en helt ny tegneserie-video til «Take On Me».

Morten Harket skal returnere til London om et par dager, men jeg kan bli med ham hjem for å sjekke albumet og tegningene, gjerne nå med en gang.

Selv om det heller ikke nå ligger i kortene at A-ha skal komme til å selge 50 millioner album, 70 millioner singler og få ni Spellemannpriser, er jeg aldri i tvil om at det er dette jeg skal bruke ettermiddagen på.

Snart sitter Morten Harket og jeg min grønne Mazda 616, på veg til barndomshjemmet hans like ovenfor Østenstad kirke i Asker. Der han i tenårene hadde sunget, men også spilt orgel, i Ten Sing-koret Pappas Barn. I tillegg hadde han også sunget i Ten Sing-koret Anthem i Asker menighet.

Et sprell

Nå er det imidlertid et kommende pop-eventyr det handler om. Moren Henny (som en av Mortens døtre senere ble oppkalt etter) serverer julekaker. Faren Reidar sier det er fint at sønnen nå følger drømmene sine, selv om han synes spranget fra teologistudier ved Menighetsfakultetet til pop-livet i London er stort. Men Morten Harket har ingen planer om å forlate kristentroen. Det ville i så fall bare vært et lite sprell, som et opprør mot far.

Harket senior er akkompagnatør for den kristne sangeren Ola Valland. Han foretrekker klassisk musikk, men hører på når Morten spiller Prince på platespilleren, og – ikke minst – når A-has Hunting High And Low høres fra båndopptakeren.

Oser suksess

Jeg hører straks at «Take On Me» er av en helt annen kvalitet nå enn da jeg hørte kassettversjonen på Tveita. Hele albumet oser pop-suksess. Skissene til videoen, som sendes rundt salongbordet, er tøffe og nyskapende. Ikke rart Morten Harket er utålmodig etter å komme tilbake til Magne Furuholmen og Pål Waaktaar i London.

Moren spør når de får se ham igjen. Sønnen sier det blir når han får råd. Faren sier at da får de heller sende rundt kurven, for å sponse en ny hjemtur.

---

Møter og minner

Kulturjournalist Olav Solvang gikk i fjor av med pensjon. Få kjenner populærmusikken bedre enn ham. Her deler han noen av møtene med de mange personlighetene han har truffet under årene i Vårt Land. Les resten av møtene her.

---

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur